Tgrt Haber
28 Haziran 2021 10:51

Vergi yapılandırmasında vatandaşa müjde: Ek masraf yok

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) vergi yapılandırmasıyla ilgili düzenleme hakkında açıklama yaptı. Yapılandırma sırasında vatandaştan ek masraf açılmayacağını vurguladı.

Vergi yapılandırmasında vatandaşa müjde: Ek masraf yok
vergi yapılandırması,ekonomi,yapılandırma,borç

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) vergi yapılandırmasına başvuranlara ek masraf olmayacağını açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı iş dünyasına rahat bir nefes aldıran düzenlemeyi geçen haftalarda yürürlüğe koydu. Düzenlemede işletme kayıtlarının düzeltilmesi, matrah ve vergi artırımı, stok düzeltme beyanı, kasa-ortaklar cari hesaplar düzeltmeleri ve işletme aktifindeki taşınmazların kayıtlı değerinin yükseltilmesi gibi pek çok başlık yer alıyor.

VERGİLERE 6 TAKSİT İMKANI

Düzenlemeyle 2016-2020 arası için öngörülen matrah artırımında bulunan mükelleflerin bu yıla devreden zararlar yüzde 50 indiriliyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor. Düzenleme ile dava aşamasındaki kesinleşmiş alacaklar da yapılandırılıyor. Hesaplanan vergiler 6 eşit taksitle ödenebilecek.

EK MASRAF YOK

Bazı vatandaşlar ek masraflar çıkacağı korkusuyla yapılandırmaya başvurmadı. Konuyla ilgili açıklama yapan Gelir İdaresi Başkanlığı, matrah ve vergi artırımı konularında başvurular sırasında ek masraf çıkmayacağını vurguladı. Artırılan matrahlar için geçici vergi hesaplanmayacağını tahsil edilmeyeceğini kaydetti.

Matrah, vergi artırımında bulunanların verdikleri bildirim, beyanlar herhangi bir vergi türü incelemesi için veri olarak kullanılmayacak. Artırım sonucu hesaplanarak veya artırılarak ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider, maliyet unsuru olarak kabul edilmeyecek.

Tebliğle birlikte gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine, işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan makine, teçhizat, emtia, demirbaş kayıtlarını fiili duruma uygun hale getirme imkânı sağlanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...