Tgrt Haber
25 Nisan 2024 16:50 - Güncelleme : 25 Nisan 2024 16:58

Uzmanlar TCMB'nin faiz indiriminin başlayacağı tarihi verdi

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Yüzde 50’de sabit tutulan faiz kararı sonrasında kritik mesajlar veren TCMB, şahin duruşunu mesajlarında yineledi. Uzmanlar ise, TCMB’nin indirimlere gideceği tarih ile ilgili öngörüde bulundu.

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: Anadolu Ajansı
Uzmanlar TCMB'nin faiz indiriminin başlayacağı tarihi verdi

Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı. Faiz nisan ayında yüzde 50’de sabit kalarak ‘bekle gör’ politikasını yineledi. Uzmanlardan da, TCMB'nin faiz kararını ile ilgili değerlendirmeler gelmeye devam ediyor.

TCMB FAİZ İNDİRİMLERİNE NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50'de tuttu.

Ekonomistler, TCMB’nin, politika faizini uzun bir süre yüzde 50'de sabit tutacağı, faiz indirimlerine en erken yılın son çeyreği ya da 2025'in ilk çeyreğinde başlayabileceği öngörüsünde bulundu.

ENFLASYON RAPORUNDA ÖNGÖRÜ İLE PİYASA BEKLENTİLERİ UYUŞMUYOR

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, yaptığı değerlendirmede, enflasyon raporundaki öngörülerle, Piyasa Katılımcıları Anketi'ndeki enflasyon tahminlerinin birbirinin uzağında kalmaya devam ettiğini vurguladı.

Bürümcekçi, "Önümüzdeki dönemde ve mayıs başında yayınlanacak Enflasyon Raporu'nda bu tahminlerin değişikliğe uğrayıp uğramaması açısından aylık enflasyon eğilimi gelişmeleri ve gelecek dönem enflasyon beklentilerinin seyri önemli olmaya devam edecektir." dedi.

Finansal koşullardaki ve para politikasındaki ilave sıkılaşmanın dezenflasyon patikasına katkılarının olmasının beklendiğini belirten Bürümcekçi, maliye politikasında da ek sıkılaşma görülürse bu eğilimin güçlenebileceğini söyledi.

TCMB MAYIS FAİZ BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

Bürümcekçi, "Bu doğrultuda, politika faizinde mayıs ayında da artış beklemezken, uzun süre yüzde 50 seviyesinde korunacağı düşüncesindeyiz. Bu sürenin uzunluğu ise enflasyon eğilimi ve enflasyon beklentilerinin TCMB senaryosuna uyumu gelişmelerine bağlı olacaktır." ifadelerini kullandı.

Uzmanlar TCMB'nin faiz indiriminin başlayacağı tarihi verdi - 1. Resim

“KREDİBİLİTESİNİN BÜYÜK BİR KISMINI GERİ KAZANDI”

In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys de "Geçen ayki sürpriz 500 baz puanlık faiz artırımının ardından TCMB'nin faizleri bugün sabit bırakması geniş çapta bekleniyordu." dedi.

TCMB'nin sıkı para politikasını gerektiği sürece sürdürme kararlılığını da yinelediğini belirten Matys, Bankanın faiz oranlarını önemli ölçüde artırarak kredibilitesinin büyük bir kısmını geri kazandığını ifade etti.

Matys, pek çok piyasa gözlemcisinin, TCMB Başkanı Fatih Karahan liderliğindeki Türk para politikası yapıcılarının faiz oranlarını düşürmeye başlamak için acele etmemesi gerektiği konusunda büyük olasılıkla hemfikir olabileceğini vurguladı.

PARA POLİTİKASI NE ZAMAN GEVŞEMEYE BAŞLAR?

Çok sabırlı olmanın ve 2025'e iyi bir başlangıç ​​yapmanın daha doğru olabileceğini dile getiren Matys, "Bununla birlikte, para politikası gevşeme süreci de 2024'ün sonunda başlayabilir." değerlendirmesinde bulundu.

"TCMB, ŞAHİN DURUŞUNU TEYİT ETTİ"

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal de TCMB'nin politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda sabit bıraktığını kaydetti.

TCMB'nin politika metninde sürpriz bir açıklama olmadığını dile getiren Drimal, Bankanın "şahin" duruşunu teyit ettiğini söyledi.

Uzmanlardan faiz kararı yorumu: TCMB şahin duruşunu teyit etti - 2. Resim

DEV KURUM FAİZ İNDİRİMİNİN BAŞLAYACAĞI TARİHİ VERDİ

Manşet enflasyonun mayıs ayında zirveye ulaşacağı öngörülse de TCMB'nin gelecek aylarda politikayı daha da sıkılaştırmak zorunda kalmayacağını düşündüğünü aktaran Drimal, "TCMB, politika faizini yıl sonuna kadar yüzde 50'de sabit bırakabilir, 2025'in ilk çeyreğinde politika faizinde 500 baz puanlık bir indirim olabilir." ifadelerini kullandı.

Drimal, "Cari işlemler hesabında yaşanan mevsimsel iyileşme, TCMB'nin şahin tutumunun etkisi ve artan faizler ile yabancı para girişinin etkisiyle liranın önümüzdeki aylarda dolar karşısında güçleneceğine inanıyoruz." diye konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...