Tgrt Haber

Bakan Uraloğlu duyurdu: YHT 52 şehre daha ulaşacak!

Editör: İmran Baran / Kaynak: TGRT HABER
25 Eylül 2023 14:22 - Güncelleme : 25 Eylül 2023 15:34
Bakan Uraloğlu duyurdu: YHT 52 şehre daha ulaşacak!
ulaştırma ve altyapı bakanı,avrasya tüneli,hızlı tren,YHT

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, YHT'nin 52 şehre daha ulaştırılacağını duyurdu. Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nde ise her geçen gün trafiğin arttığını belirterek günlük 70 binlik garantiyi aştıklarını aktardı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin önemli projeleri arasında yer alan Avrasya Tüneli’nde incelemelerde bulundu ve yetkililerden brifing aldı. Uraloğlu, deniz seviyesinin 106,4 metre altında bulunan tünelin olası bir depreme karşı anbean gözlemlendiğini belirtti.  

Avrasya Tüneli’ndeki trafik yoğunluğunun her geçen gün arttığının ve garanti araç geçiş sayısının üstüne çıkıldığının altını çizen Uraloğlu, “Geride bıraktığımız süreçte eylül ayı ortalamasına göre Avrasya Tüneli’ni kullanan araç sayısı günlük 74 bini aştı. 22 Nisan 2023’te ise maksimum günlük 85 bin 491 araç sayısına ulaşmıştı. Devletimiz, trafik garantisi günlük 70 bin 574 araç olan Avrasya Tüneli’nde birkaç yıl içerisinde gelir paylaşımına geçecek.” ifadelerine yer verdi.

2 BİN 500 YILDA BİR GÖRÜLECEK DEPREME DAYANIKLI 

Avrasya Tüneli’nin pek çok ilki başarıyla gerçekleştirdiğine vurgu yapan Uraloğlu, Avrasya’nın dünya tünelcilik sektöründe yeni bir çağ açtığına vurgu yaptı ve şöyle devam etti:

En derin noktası deniz seviyesinin 106,4 metre altında olan Avrasya Tüneli’nde depreme dayanıklılığı artırmak üzere tünelde kullanılan sismik bilezikler kullanıldı. Bu sayede tünelin 500 yılda bir görülebilecek depreme karşı servis şartları ve 2 bin 500 yılda bir görülebilecek depreme karşı ise güvenlik şartları bozulmayacak şekilde inşa edildi. Olası depremlere karşı davranışını da anlık gözlemliyoruz. Kurulan sistem ile tünel boyunca 12 adet ivme ölçer, üç boyutta izleme yapan 21 adet yer değiştirme sensörü ve işletme binalarında kurulan 3 adet ivme ölçer ile sürekli takip edilmektedir.

Bakan Uraloğlu duyurdu: YHT 52 şehre daha ulaşacak!

HIZLI TREN 52 ŞEHRE ULAŞACAK 

Uraloğlu, hızlı tren projeleriyle zaman tasarrufu ve yüksek konforu yakalayarak modern seyahatte zirveyi yakaladıklarını aktardı. Hizmetin doğrudan ve dolaylı olmak üzere 19 ilde ve ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 50’sine ulaştığını söyledi.

“2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı ve yol haritamızla, hızlı tren hizmeti alan il sayımızı, Ankara-İzmir, Mersin-Adana-Gaziantep, Halkalı-Kapıkule gibi tüm hızlı tren projelerimizi tamamladığımızda 52’ye çıkartacağız. Demir yolu hat uzunluğumuzu da 28 bin 590 kilometreye yükselteceğiz.

Bakan Uraloğlu duyurdu: YHT 52 şehre daha ulaşacak!

Şu anda yaklaşık 3 bin 800 kilometre yeni demir yolu hattında da yapım çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanında yaklaşık 5 bin 800 kilometrelik hattın proje çalışmaları tamamlanmış 5 bin kilometrede de etüt ve proje çalışmalarımız da sürüyor.

Ayrıca, 2053 net sıfır emisyon hedefimizle, kara yolu taşımacılığını yüzde 72’den yüzde 57’ye düşürmeyi, demir yolu yük taşımacılığını da yüzde 5’ten yüzde 22’ye çıkarmayı planlıyoruz. Bu sayede karbon salınımından büyük oranda azalma sağlayacağız.

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...