Tgrt Haber
01 Eylül 2021 10:01

Türkiye ikinci çeyrekte yüzde 21,7 büyüdü

Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamları açıklandı. Buna göre Türkiye ikinci çeyrekte yüzde 21,7 büyüdü.

Türkiye ikinci çeyrekte yüzde 21,7 büyüdü
büyüme,tüik

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamları açıklandı. Türkiye ikinci çeyrekte analistlerin beklentilere paralel yüzde 21,7 büyüdü.

Analistler ikinci çeyrekte Türkiye ekonomisinin yüzde 21,8 büyümesini bekliyordu. Türkiye ekonomisi, ilk çeyrekte yüzde 7 büyümüştü.

Öte yandan TÜİK, ilk çeyrek büyümesini de yüzde 7,2 olarak revize etti. İlk çeyrek büyümesi yüzde 7 olarak açıklanmıştı.

BÜYÜMEYİ HİZMET SEKTÖRÜ SIRTLADI

İkinci çeyrekte hanehalkı tüketimi yüzde 22,9, kamu harcamaları yüzde 4,2 ve yatırımlar yüzde 20,3 arttı.

İkinci çeyrekte net ihracatın büyümeye katkısı 6,9 puan oldu.

Yıllık bazda en yüksek büyüme yüzde 45,8 ile hizmetler sektöründe yaşandı. Hizmetler sektörünü yüzde 40,5 büyümeyle sanayi izledi.

İnşaatta büyüme yüzde 3,1 seviyesinde kalırken ve tarım, ormancılık ve balıkçılıkta ise yüzde 2,3 oldu. Finans ve sigorta faaliyetleri ise ikinci çeyrekte yüzde 22,7 daraldı.

TAHMİNLER FARKLILAŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yıllık yüzde 20 civarında bir büyüme gerçekleşmesinin beklendiğini ifade etmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da aynı oranı telaffuz etmişti.

Temmuz ayının sonunda yaptığı güncellemeyle IMF, Türkiye ekonomisi için 2021 büyüme beklentisini yüzde 6'dan yüzde 5,8'e düşürdü. Fitch Ratings ise Haziran ayında yayımladığı küresel görünüm raporunda Türkiye’nin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 6,7’den yüzde 6,3’e indirdi. Moody's de Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 5’ten yüzde 6’ya yükseltti.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI ELVAN: BÜYÜMEYİ SÜREKLİ KILMANIN ÇABASINDAYIZ

"İkinci çeyrek büyümesinin yüzde 57’si yatırımlar ve net dış talepten geldi" diyen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme için; düşük enflasyon, kur istikrarı ve öngörülebilirlik kritik öneme sahip. Gelir dağılımı adaletini daha da iyileştirecek bir büyümeyi sürekli kılmanın çabasındayız" açıklamasını yaptı.

TİCARET BAKANI MUŞ: 1998'DEN BERİ EN YÜKSEK KATKI

Ticaret Bakanı Mehmet Muş verilere ilişkin değerlendirmesinde, "Türkiye ihracatla büyümeye devam ediyor. 2'nci çeyrekte yüzde 21,7 ile rekor bir büyüme kaydedildi. Mal ve hizmet ihracatımızın büyümeye katkısı 10,8 puan oldu. Bu değer 1998'den bu yana kaydedilen en yüksek katkıdır. Büyümenin yarısı mal ve hizmet ihracatı kaynaklı gerçekleşmiştir. Net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı ise 6,9 puan olarak gerçekleşti. İhracatta ilave destekler, uzak ülke stratejisi ve e-ihracat gibi alanlarda atacağımız adımlarla bu katkıyı daha da artıracağız. Yatırım, üretim ve ihracat temelinde büyümeye devam edeceğiz" dedi.

TİM BAŞKANI GÜLLE: KÜRESEL PİYASALARDAKİ AÇIĞI İYİ DEĞERLENDİRDİK

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Pandemi etkisinin derinden hissedildiği aylarda ekonomimiz ve ihracatımız etkilenmişti. O günlerde zor zamanların geçeceğine ve hızlı bir toparlanmanın içine gireceğimize olan inancımızı dile getirmiştik. Bugün bu rakamları görmek bizi gururlandırıyor. Bu rakamlar, Türkiye'nin ihracatla yükseleceğine olan inancımızı güçlendirdi. Altını çizmek gerekiyor ki bu pozitif etkilerin ötesinde Türkiye, küresel piyasalarda oluşan açıkları çok iyi değerlendirerek pandemi kaynaklı krizi fırsata çevirmeyi bildi. Türkiye ekonomisi, ihracat öncülüğünde büyümeye ve yükselmeye devam edecek. Bize düşen edindiğimiz bu kazanımları, katma değerli ihracatla süsleyerek sürdürülebilir bir şekilde yarınlara taşımaktır. Elimize geçen fırsatları iyi değerlendireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın" ifadelerini kullandı.

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU: DAHA ÇOK ÇALIŞMANIN ZAMANI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Twitter hesabından, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ikinci çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21,7 büyüdüğüne işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Sürdürülebilir büyüme ve yatırımların artması için desteklerin devam etmesi gerekiyor. Daha fazla üretim, yatırım, istihdam, ihracat için kamu ve özel sektör, el birliği ve akıl birliği ile daha çok çalışma zamanı" yorumunda bulundu.

İSO BAŞKANI ERDAL BAHÇIVAN: SÜRDÜRÜLEBİLİR DESTEKLE KALICI OLMALI

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan ise, "Sanayimiz 2. çeyrek büyüme performansı ile iç piyasada ve ihracatta pandemiden bu yana yazmakta olduğu başarı hikayesini sürdürdüğünü gösterdi. Yıllar sonra özgüvenini yakalayarak kendini ispatlamış olan sanayimizin bu başarısı, sürdürülebilir desteklerle kalıcı hale getirilmeli" dedi.

DOLAR YENİDEN 8,30'UN ALTINDA

Dün 8,30 liranın altını gören dolar/TL'de veri sonrasında sabah 8,30-8,32 bandındanki değerlenen dolar, veri sonrasında yönünü yeniden aşağı çevirdi. Kur yüzde 0,16 değer kaybı ile 8,29 liradan işlem görüyor.  

KRİTİK SEVİYE 8,30

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Jackson Hole toplantısı sonrasında dolar fiyatlarındaki iyimserlik devam ediyor. Dolar gelişen ve gelişmekte olan piyasalarda değer kaybediyor. Dolar kuru 8,30 liranın altında kapanışlar gerçekleştirirse düşüşlerin 8,10 lira seviyesine kadar devam edeceğini belirtiyoruz. Bu seviyeler özellikle Fed’in yıl sonunda varlık alımlarını azaltması ve TCMB’nin faiz indirme gibi sebeplerinden dolayı yeniden yönünü yukarı bırakabilir” yorumunda bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...