Tgrt Haber
03 Haziran 2022 07:34 - Güncelleme : 03 Haziran 2022 15:53

Türkiye enflasyon verisini bekliyor

Bugün Türkiye Mayıs ayının enflasyon verisine kilitlendi. TÜİK tarafından açıklanacak tüketici ve üretici fiyat endeksleri verileri, saat 10.00’da gelecek. En son yüzde 69,97 olarak gereçekleşen enflasyonun yükselişini sürdüreceği bekleniyor.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Türkiye enflasyon verisini bekliyor
enflasyon

Bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından tüketici ve üretici fiyat endeksleri açıklanacak. Mayıs ayına ilişkin verinin de son 12 aydır gerçekleşen şekilde yine yükseliş ile gelmesi bekleniyor.

4 Mayıs’ta açıklanan Nisan ayı yıllık TÜFE’si yüzde 69,97, aylık TÜFE’si yüzde 7,25 olarak kaydedilmiş ve yıllık ÜFE yüzde 121,82 ve aylık ÜFE ise yüzde 7,67 olmuştu.

Son 3 aydır yüzde 50’nin üzerinde gelen verinin öncü göstergeleri bu ayın enflasyonunun yüzde 75’i geçeceğini gösteriyor. AA’nın beklenti anketinde yüzde 77,72 ortalaması öne çıktı.

ÖNCÜ GÖSTERGELER DURUMU NETLEŞTİRDİ

1 Haziran’da açıklanan İstanbul enflasyonu olarak bilinen İTO İstanbul perakende fiyatlar endeksi  yüzde 87,35 artış şeklinde gerçekleşirken Türk-İş’in Ankara gıda enflasyonu araştırmasındansa yıllık bazda Mayıs'ta yüzde 107 artış olduğu sonucu çıktı.

TÜİK’in en son açıkladığı veriler, aylık enflasyonda yüzde 7,25 artış gösterirken çekirdek enflasyon verisi ise yıllık yüzde 52,37 olarak gerçekleşti.

Temel Mallar grubu yıllık fiyat artışı yüzde 61,58, Hizmet grubu yıllık fiyat artışı ise yüzde 42,18 olarak gerçekleşmiştir. Çekirdek enflasyonun 12 aylık ortalama değişim oranı 2,99 puan artışla yüzde 25,56'dan yüzde 28,55'e yükselmişti.

VATANDAŞ ENFLASYONDAN NASIL KORUNACAK?

Gelecek enflasyon verisi emekli ve memur maaşları zammı, enflasyon farkıyla maaş hesabı ve kira artış oranı gibi birçok önemli kalemi etkileyecek.

Bu yıl fahiş fiyatlarla başa çıkmaya çalışan vatandaşı korunmasına yönelik paketler çeşitlenirken kur artışının önüne geçmek için de kur korumalı mevduat uygulaması gibi “enflasyona endeksli bono” çıkartılması bekleniyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...