Tgrt Haber
26 May 2022 12:32 - Güncelleme : 26 May 2022 12:40

Tarih verdi: Bakan Kurum'dan 'kira artışları' açıklaması

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, son dönemde gündemdeki kira fiyatları üzerine açıklamalar yaptı. Canlı yayında “ev sahiplerini ve kiracıları mutlu edecek bir çalışma üzerinde yoğunlaşıldığını” vurgulayan Bakan Kurum, detayların 15 gün içinde Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Tarih verdi: Bakan Kurum'dan 'kira artışları' açıklaması
kira,kurum,artış,fiyat

Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kira fiyatlarında fahiş artış yapılmasına dair yürütülen çalışma ile ilgili konuştu. Canlı yayında önemli açıklamalarda bulunan Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 15 gün içinde uygulamayı açıklayacağını belirtti.

MAKSİMUM YÜZDE 35

"Yapılacak düzenleme ile ev sahibi vatandaşlarımızı rahatsız etmeyecek, kiracıları mutlu edecek düzenlemeyi yapacağız" diyen Bakan Kurum’un ifadeleri şöyle oldu:

“Açıklanan TÜFE ortalaması yüzde 35. Yani piyasada kiracılarımıza yapabileceğimiz maksimum zam yüzde 35. Bununla ilgili Borçlar Kanunu çerçevesinde sözleşme yapılıyor. Vatandaşlarımız her türlü hukuki süreci başlatabilirler. Kanunlar çerçevesinde haklarını talep edebilirler. İlgili bakanlıklarımız var. Fahiş Fiyat artışlarına ilişkin böyle bir durum söz konusuysa bakanlıklarımıza bildirsinler. Mevcut düzenleme bu. Biz vatandaşlarımızın taleplerini dinliyoruz. Bu çerçevede 4 bakanlığımız çalışma başlattı. Bu alanda Ticaret, Adalet, Hazine ve Çevre bakanlığının bulunduğu heyetle sahada aldığımız bilgilerle çalışma grubu oluşturduk. Yapılacak düzenleme ile ev sahibi vatandaşlarımızı rahatsız etmeyecek, kiracıları mutlu edecek düzenlemeyi yapacağız. Cumhurbaşkanımız 10-15 gün içinde düzenlemeyi paylaşacaktır. Vatandaşımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Vatandaşa ne zam yapmışsak onun üstünde kira artışı yapmaya müsaade edemeyiz.”

Türkiye genelinde 28 milyon konut, “İstanbul’da 16 milyona yakın bağımsız bölüm ve yeterli konut” olduğunu bildiren Bakan Kurum Daha önce Cumhurbaşkanımızın açıkladığı paket var. 2 milyon liraya kadar 0.99 faizle kredilendirme, vergi, harçlarla ilgili muafiyetler var, destek olacağımızı söyledik. Konut maliyetlerini azaltacak, yüklenicilerin iş yapmasını kolaylaştıracak düzenlemeyi çalışıyoruz.” dedi.

Bakan Kurum, “Sahada bir problem var. Vatandaşın bir sorunu var. Gözümüzü kapatalım gibi davranış içine giremeyiz.” ifadelerini kullandı.

EVİN DEĞERİ NEYSE O

Kira fiyatlarını o evin değerine göre, rayicine göre, verilen emlak vergisi neyse belli. Şimdi bu çerçevede kirayı da belirlememiz gerekir. Aynı mahallede yeni bina, biraz büyük, küçük olabilir, metrekaresi 100 olan 100'ün üstünde olan, yalı, apartman dairesi çeşitliliği kapsamında değer üzerinden ilerlememiz lazım. Güncellemeyi gözden geçiriyoruz. Evin değeri üzerinden hareket etmek bize daha doğru geliyor. Aynı mahallede 2 milyonluk ev de var, 5 milyonluk ev de var. Taban fiyat evler için uygulama oluyor. Evin emlak değeri çerçevesinde hareket ettiğinizde, tavan fiyatın açıklanan TÜFE endeksi olduğunda sorun kalmıyor."

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...