Tgrt Haber
31 May 2022 15:45 - Güncelleme : 31 May 2022 16:43

Son dakika: Gıda zirvesi Türkiye’de toplanıyor

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Sözcüsü İbrahim Kalın küresel gıda krizine yönelik önemli açıklamalar yaptı. Türkiye’nin krizi önleme noktasında önemli rol oynayacağını belirten Kalın, Türkiye’de toplantı yapılacağını bildirdi.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Son dakika: Gıda zirvesi Türkiye’de toplanıyor
gıda krizi,ibrtahim kalın

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Sözcüsü İbrahim Kalın küresel gıda krizine yönelik önemli açıklamalar yaptı.

Tahıl ve gıda yüklü gemiler konusunun önemine vurgu yapan Kalın “Bildiğiniz gibi özellikle Ukrayna ve Rusya'dan gelecek tahıl ürünlerinin uluslararası piyasalara ulaştırılması konusu büyük önem arz ediyor.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, “Aksi halde bütün dünya gıda kriziyle karşı karşıya gelecek." derken "Önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde Türkiye’de yapılacak toplantılarda karara bağlanacak.” ifadelerini kullandı.

İbrahim Kalın, “Dünya gıda krizinin önlenmesi noktasında Türkiye çok önemli bir rol oynamış olacak." dedi.

Şubat ayında patlak veren Rusya’nın Ukrayna’da açtığı savaş, pandemi etkisiyle yükselmiş olan gıda fiyatlarını adeta uçurdu.

TÜRKİYE FORMÜLÜ MASADA

Dünyanın tahıl ambarı konumundaki iki ülkenin arasındaki savaş buğday, ayçiçek yağı, şeker ve diğer birçok ürünün tedariğini engelledi. Gıda ham maddesi yüklü gemiler limanlarda sıkıştı. Tedarik zincirinde yaşanan aksaklık beraberinde depolama problemini getirirken çözümcü noktada Türkiye’nin jeopolitiği öne çıktı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Moskova'nın Karadeniz’deki deniz taşımacılığını serbest bırakmak için Ankara ile çalışmaya hazır olduğunu söyledi. Kremlin’in konu ile ilgili açıklaması “Vladimir Putin, Rus tarafının Türk ortaklarla koordineli olarak denizden engelsiz mal geçişine katkıda bulunmaya hazır olduğunu kaydetti.  Bu aynı zamanda Ukrayna limanlarından yapılan tahıl ihracatı için de geçerli.” şeklinde olurken Cumhurbaşkanı Erdoğan Zelenskiy ile de görüşerek “Ukrayna tarım ürünlerinin deniz yoluyla ihracı için güvenli koridor oluşturulması projesine bilhassa önem atfettiğini” söyledi.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...