Tgrt Haber
13 Haziran 2022 15:28 - Güncelleme : 13 Haziran 2022 15:31

Şok etkisine neden oldu: Fed'den agresif faiz artırımı beklentisi emtia piyasasını vurdu

Fed’in agresif faiz artışı piyasalarda fiyatlanıyor. Son gelen enflasyon verisiyle son 41 yılın en sıkışık günlerini yaşayan ABD piyasalarına ek olarak, sıkılaşma sürecinin daha agresif yürütüleceğine ilişkin beklentilerle emtia piyasasında düşüşler hızlandı.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: Anadolu Ajansı
Şok etkisine neden oldu: Fed'den agresif faiz artırımı beklentisi emtia piyasasını vurdu
emtia

Emtia piyasalarında düşüş patlaması yaşanıyor. ABD enflasyon verisi sonrası Fed’den artan agresif tavır beklentisi piyasaları allak bullak etti. Tarım, metal, enerji emtiası şok etkisinde kaldı.

Merkez bankalarının sıkılaşma sürecini daha agresif yürüteceğine dair görüşlerin kuvvetlenmesiyle emtia piyasasında geçen hafta da düşüşler görüldü.

EMTİA SATILIYOR NAKİTE GEÇİLİYOR

Emtia piyasasındaki satış baskısı devam ediyor. ABD'de açıklanan enflasyonun 41 yılın zirvesini görmesiyle başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere merkez bankalarının sıkılaşma sürecini daha agresif yürüteceğine dair görüşlerin kuvvetlenmesi sonucu emtia piyasasında geçen hafta da düşüşler kaydedildi.

ABD'de enflasyon, mayısta yıllık bazda yüzde 8,6 ile 1981'den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye çıktı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, temmuz ve eylül için faiz artışı sinyali verdi. Banka, ayrıca Varlık Satın Alma Programı kapsamında varlık alımlarının Temmuz 2022'de biteceğini duyurdu.

Tahvil faizlerinin arttığı ve dolara olan talebin gücünü koruduğu bu süreçte, emtia ve diğer ülke para birimleri üzerindeki baskı da arttı.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi geçen hafta 3,1720 ile 1 ayın en yüksek seviyesini gördü. Dolar endeksi de 104,23 seviyesine kadar çıkarak yaklaşık 1 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

METAL, TARIM, VE ENERJİDE TALEPLER AZALIYOR

Geçen hafta altın yüzde 1,1 değer kazanırken, gümüş yüzde 0,2, paladyum yüzde 2,1 ve platin yüzde 4 değer kaybetti.

Altında geçen hafta oynak bir seyir görülmesine karşın pay piyasalarında risk iştahının azalması sonrası yatırımcılar güvenli limanlara yönelirken, altın da haftayı yükselişle tamamladı.

Metal ve tarım emtialarında düşüşler hâkim oldu. Tezgah üstü piyasada bakır yüzde 0,8 değer kazanırken, kurşun yüzde 0,3, alüminyum yüzde 3,4, nikel yüzde 0,2 ve çinko yüzde 3,6 azalış kaydetti.

Analistler, küresel bazda enflasyonun zirveleri gördüğü ve savaşın etkili olduğu bir ortamda metallere talebin azaldığını belirtti.

Tarım emtiasında da genel olarak gerilemeler görüldü. Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 3,1 artarken, mısır yüzde 0,9, soya fasulyesi yüzde 7,7 ve pirinç yüzde 3,2 azalış kaydetti. Artan gübre fiyatları nedeniyle soya fasulyesine talepte de gerilemeler görüldü. New York Ticaret Borsası'nda işlem gören pamuk yüzde 4,2 değer kazandı.

ICE piyasasında ise kahve yüzde 1,9, şeker yüzde 1,3 ve kakao yüzde 1,7 değer kaybetti.

Enerji emtialarına ise karışık bir seyir hakim oldu. Brent petrol haftayı yüzde 0,2 düşüşle tamamlarken, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz yüzde 0,3 artış kaydetti.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...