Tgrt Haber
13 Ağustos 2021 10:19

ÖTV indirimi açıklandı! ÖTV oranları değişti mi? Sıfır araçlarda ÖTV indirimi uygulanacak mı?

Resmi Gazete’de yayınlanan ÖTV matrah değişikliği ile birlikte akıllara ''Hangi araçlara ÖTV indirimi yapıldı? Sıfır araçlarda ÖTV indirimi olacak mı? 2021 ÖTV oranları nedir?'' soruları geldi.

ÖTV indirimi açıklandı! ÖTV oranları değişti mi? Sıfır araçlarda ÖTV indirimi uygulanacak mı?
ÖTV,ÖTV indirimi,2021 ÖTV oranları,ÖTV matrahı

Bugün yayınlanan Resmi Gazete ile birlikte ÖTV ödemelerinde değişiklik yapıldı. Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan karara göre ÖTV matrahı artırıldı. Sıfır araç almayı düşünenlerin merakla beklediği ÖTV indirimi aynı zamandan belirli modellere de uygulandı. İşte ÖTV indirimi ve 2021 ÖTV oranları. 

ÖTV ORANLARI DEĞİŞTİ Mİ?  

Cumhurbaşkanı imzasını taşıyan Resmi Gazete’de yayınlanan karar göre ÖTV matrah değişikliği yapıldı. Buna göre motor hacmi 1.6'yı geçmeyen otomobillerin ÖTV matrahı arttırıldı. ÖTV matrahı değişikliğinin ardından belirli modeller bir alt ÖTV dilimine düştü. Bununla beraber bazı modellere indirim uygulanacak.  

Motor silindir hacmi 1.600 cc üzerinde olmayan araçlar için geçerli 85 bin lira olan özel tüketim vergisi (ÖTV) matrahı 92 bin liraya yükseltildi. Vergi oranı ise yüzde 45 olarak kaldı. Karara göre ÖTV matrahı 85 bin-130 bin lirayı aşmayan maddesi, 92 bin-150 bin lirayı aşmayanlar olarak değiştirildi. ÖTV oranı da yüzde 50 olarak devam edecek. Diğer araçlar için yeni bir düzenleme gelmezken yüzde 80 olan ÖTV oranında bir değişikliğe gidilmedi.  ,

ÖTV indirimi açıklandı! ÖTV oranları değişti mi? Sıfır araçlarda ÖTV indirimi uygulanacak mı?

HANGİ MODELLERE ÖTV İNDİRİMİ YAPILACAK?  

ÖTV indirimi ile ilgili kararın açıklanmasıyla birlikte vatandaşlar hangi modellerde ÖTV indirimi uygulanacağını merak etti. Resmi Gazete’de yayınlanana karara göre vergisiz fiyatı 85 bin ile 92 bin TL arasındaki otomobillerin ÖTV oranında yüzde 5’lik indirim, vergisiz fiyatı 130 bin TL ile 150 bin TL arasındaki otomobillerde ise yüzde 30 oranında ÖTV indirimi uygulandı. Vergisiz fiyatı dilimlerin dışında kalan otomobillerin ÖTV’sinde herhangi bir artış veya azalış olmadı. Örnek vermek gerekirse; vergi dahil satış fiyatı 230 bin TL ile 316 bin TL arasında olan otomobillerin ÖTV'si yüzde 80'den yüzde 50'ye düştü. ÖTV indirimi sayesinde tüketiciye yaklaşık yüzde 20 oranında indirim uygulanmış oldu.  

Yeni kararla birlikte ''ÖTV vergisi matrahı 85 bin TL’yi aşıp, 135 bin TL’yi aşmayanla'' ibaresi yerini ''ÖTV matrahı 114 bin TL’yi aşıp, 170 bin TL’yi aşmayanla'' şeklinde değiştirildi. Bu kapsama giren araçlar için uygulanacak oran değiştirilmezken yüzde 50 oranı aynı kaldı.  ÖTV matrahı 170 bin liradan yüksek olan araçlarda ise ÖTV oranı daha önce olduğu gibi yüzde 80 olarak uygulanmasına karar verildi.  

HİBRİT ARAÇLARDA ÖTV İNDİRİMİ YAPILDI MI?  

Resmi Gazete'de yayınlanan ÖTV indirimi ve ÖTV matrah değişikliği ile birlikte hibrit araç kullananların gözü ÖTV indirimi haberlerine çevrildi. Benzin sarfiyatını azaltmak için düşük hızlarda benzin motoru yerine elektrik motorunu kullanan hibrit araç sahibi vatandaşlar ÖTV matrah düzenlemesinden yararlanıp yararlanamadıklarını merak ediyor. Buna göre; elektrikli motoru 50 kW'ı geçip motor silindir hacmi 1800 cm3'ü geçmeyen hibrit otomobillerde ÖTV matrahı değişti. Yüzde 45’lik ÖTV diliminin matrahı 85 bin TL’den 114 bin TL’ye, yüzde 50’lik ÖTV diliminin üst matrahı 135 bin TL’den 170 bin TL’ye çıkarıldı. Vergisiz fiyatı 170 bin TL'nin üstündeki otomobillerin yüzde 80 ÖTV oranında değişiklik yapılmadı.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...