Tgrt Haber
12 Temmuz 2023 11:26 - Güncelleme : 12 Temmuz 2023 13:27

Sevkiyatlar azaldı, petrol kritik eşiğe dayandı: Akaryakıta yeni zamlar kapıda

KDV oranlarının artmasının hemen ardından benzin, motorin ve otogaza zam geldi. Brent petrol fiyatları ise Rusya’nın ham petrol üretimine ara verdiğine yönelik haber akışı sonrası değer kazanarak 80 dolara çıktı. Peki, akaryakıta yeni zamlar gelecek mi?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
Sevkiyatlar azaldı, petrol kritik eşiğe dayandı: Akaryakıta yeni zamlar kapıda
akaryakıt,benzin,motorin,zam,otogaz

KDV oranları 10 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere Mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 8'lik KDV dilimi yüzde 10'a, yüzde 18'lik KDV dilimi ise yüzde 20'ye çıkarıldı. Yeni oranlardan en hızlı etkilenen ürün ise akaryakıt oldu. Dolar kurunun yüksek seyri ve küresel piyasalarda petrolün değer kazanması “Yeni zamlar kapıda mı?” sorusunu akıllara getirdi. 

PETROL YÜZDE 2 DEĞER KAZANDI

Brent petrol salı günü Rusya’nın ham petrol üretimini azaltacağına dair haber akışıyla yüzde 2 değer kazandı. Sadece Rusya değil, OPEC’in en büyük üyelerinden olan Suudi Arabistan da üretim kısıtlaması kararı aldı. Bu hamleler petrolün 80 dolara kadar tırmanmasına neden oldu. Bloomberg’te yer alan habere göre; Rusya’nın batı limanları üzerinden 9 Temmuz’a kadar geçen dört hafta içinde sevkiyatların önemli ölçüde düştüğü biliniyor.

80 DOLAR KRİTİK SEVİYE

IG Asia Pte'nin Piyasa Stratejisti Yeap Jun Rong, "Önümüzdeki kilit 80 dolar seviyesinin üzerine bir kırılma, yılbaşından bugüne kadarki en yüksek seviyesinin yeniden test edilmesinin yolunu açabilir" dedi.

Ham petrol fiyat grafiği

Kaynak: tradingeconomics

DOLAR/TL KURU YÜKSELİRKEN GÖZLER ABD ENFLASYONUNDA

Fed politikalarındaki belirsizlik ve şahin adımların artık son bulacağı beklentisiyle dolar endeksi 101 seviyelerine kadar geriledi.  Bugün Türkiye saati ile 15:30’da açıklanması beklenen ABD TÜFE verilerini aylık 0,3 yıllık yüzde 3,1 olarak açıklanması bekleniyor. 

Öte yandan yurt içinde dolar kuru dalgalı ve yüksek seyrine devam ediyor. Yeni güne 26,13 TL’den başlayan dolar kurunda artış hareketleri gözleniyor. Kurdaki artışların akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıması bekleniyor.

AKARYAKITA YENİ ZAMLAR GELİR Mİ?

Brent petroldeki yukarı yönlü hareketler ve dolar kurundaki artışlar pompaya yeniden zam olarak yansıyabilir. Son olarak Motorine gece yarısından itibaren 1,08 TL zam yapıldı.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...