Tgrt Haber
23 Ekim 2023 10:57 - Güncelleme : 23 Ekim 2023 11:11

Piyasaların korkusu yedi ayın zirvesinde: Altın, dolar ve petrolde son durum

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim’de başlayan çatışmalar insani dramlarla devam ediyor. Diğer yanda da artan riskler küresel piyasalarda güvensizlik ve belirsizliği körüklüyor. Yatırımcı tedirginliğini ölçen korku endeksi yedi ayın zirvesine çıktı. Altın beş ayın zirvesinden gerilerken dolar endeksi 106 seviyesinde.

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Döviz com
Piyasaların korkusu yedi ayın zirvesinde: Altın, dolar ve petrolde son durum
petrol,altın,dolar,küresel piyasalar

Küresel piyasalarda olumsuz rüzgarlar eserken artan votalite yatırımcıları tedirgin ediyor. Savaşın patlak vermesinin hemen ardından küresel yatırımcı altına sığındı. Altının beş ayın zirvesinden geriye doğru düşmeye başladı. Dolar için ise gözler Fed toplantısı ve Merkez Bankası faiz kararında.

KORKU ENDEKSİ YEDİ AYIN ZİRVESİNDE

Yatırımcı tedirginliğinin bir göstergesi olan Volatilite Endeksi (VIX) yani korku endeksi ise ABD borsalarının göstergesi konumunda S&P 500 endeksinin yılın en yüksek seviyesine ulaştığı temmuz sonuna göre yüzde 8 düşüş göstermesinin ardından bu sabah yaklaşık 7 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

ALTIN BEŞ AYIN ZİRVESİNDEN DÖNDÜ

Savaşın Orta Doğu'da daha geniş bir çatışmaya dönüşmesini engellemeye yönelik diplomatik çabalar güvenli limana olan talebi azalttı. Altın, önceki oturumda ulaştığı beş ayın en yüksek seviyelerinden pazartesi günü ons başına 1.970 dolar civarına geriledi. 

Yatırımcılar bu hafta para politikası görünümünü etkileyebilecek ABD GSYİH ve enflasyon rakamlarını da temkinli bir şekilde bekliyor. Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell geçen hafta enflasyonun hala çok yüksek olduğunu ve muhtemelen daha düşük ekonomik büyüme gerektireceğini söyleyerek mevcut parasal ayarların henüz çok sıkı olmadığını ekledi.

Piyasaların korkusu yedi ayın zirvesinde: Altın, dolar ve petrolde son durum

Yine de piyasalar, merkez bankasının 30-31 Ekim'deki politika toplantısında faiz oranlarını sabit tutmasını bekliyor. Yurt içinde ise gram altın dolar kurundan aldığı destekle 1.854 TL seviyelerine geldi. Çeyrek altın 3.003,00, yarım altın  6.025,00 Cumhuriyet altını ise 12.293,00 oldu. 

DOLAR KURU SON BİR AYIN EN YÜKSEK SEVİYESİ

Dolar endeksi pazartesi günü yatırımcıların gelecek haftaki politika toplantısı öncesinde Fed'in para politikası görünümünü değerlendirmeye devam etmesiyle 106,2 civarında sabit kaldı.  Dolar/TL kuru yeni haftaya yine pozitif seyirle başladı. Kur, 28,04 ile son bir ayın en yüksek seviyesini gördü. Merkez Bankası’nın yayımladığı piyasa katılımcıları anketinde yıl sonu dolar kuru beklentisi 30,14'ten 30,05'e gerilerken, anketin 12 ay sonrasına ilişkin kur beklentisi 37,26'dan 38,64'e yükseldi.

PETROL GERİLEDİ

Petrol bölgelerinde arz kesintilerine yönelik endişeleri azalmasıyla brent petrol varil başına 91 dolar geri döndü. Üstü üste iki seansta gerilen petrol fiyatları önde gelen üreticiler Suudi Arabistan ve Rusya'nın arz kesintilerini yıl sonuna kadar uzatmasının ardından dördüncü çeyrekte daha geniş bir piyasa açığının olacağı beklentileriyle desteklenmeye devam etti.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

GÜNCEL DOLAR FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber, Döviz com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...