Tgrt Haber
10 Temmuz 2023 08:54 - Güncelleme : 10 Temmuz 2023 09:33

KDV zammı pompaya yansıdı, benzin ve motorin fiyatları yeniden değişti

KDV’nin yüzde 18’den yüzde 20’ye çıkmasının ardından hem benzine hem motorine zam geldi. Brent petrol küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler sonrası 76 doların üzerine sabitlendi. Böylelikle benzinin fiyatı 30 TL’ye yaklaştı. Otogaz grubunda da fiyatlar yukarı yönlü değişti.

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
KDV zammı pompaya yansıdı, benzin ve motorin fiyatları yeniden değişti
kdv,akaryakıt,benzin,motorin,otogaz

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre KDV oranları değişti. yüzde 18’lik KDV, yüzde 20, yüzde 8’lik KDV ise yüzde 10 olarak uygulanacak. KDV oranlarındaki değişim Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yürütmesinde, 3605 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28’inci maddesi gereğince 10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren uygulanacak. Yapılan bu artışlar gıda ve kişisel bakım ürünleriyle beraber akaryakıtı da etkiledi. 

76 DOLARIN ÜZERİNE SABİTLENDİ

Brent tipi ham petrol vadeli işlemleri cuma günü varil başına 76 doların üzerinde sabitlendi. Küresel arzın daralması beklentisi, küresel büyümeyi ve enerji talebini azaltabilecek yüksek faiz oranlarına ilişkin endişeler kazançların kaybedilmesine neden oldu. 

Bu haftanın başlarında Suudi Arabistan, temmuz ayındaki günlük 1 milyon varillik üretim kesintisini ağustos ayına kadar uzatacağını söylerken, Rusya önümüzdeki ay ihracatı günde 500.000 varil azaltacağını açıkladı. 

KAZAKİSTAN VE ÇİN FİYATLARI ETKİLEDİ

OPEC üyesi Kazakistan'da da elektrik kesintileri nedeniyle düşen petrol üretimi, ülkeyi Rusya'dan benzin ithal etmeye zorladı. Öte yandan EIA verileri, ABD ham petrol ve benzin stoklarının artan talep nedeniyle geçen hafta beklenenden daha fazla düştüğünü gösterdi. 

Bu arada, güçlü ABD istihdam verilerinin Fed'in temmuz ayında politikayı daha da sıkılaştıracağına dair beklentileri güçlendirmesiyle yatırımcılar temkinli olmaya devam ediyor.  En büyük ham petrol ithalatçısı Çin'de salgın sonrası durgun bir toparlanma da hissiyatı baskılamaya devam etti.

KDV zammı akaryakıtı da vurdu

AKARYAKITA NE KADAR ZAM GELDİ?

KDV'nin yüzde 20'ye çıkarılmasının ardından benzine 40 kuruş zam geldi. Motorinin litre fiyatında ise 38 kuruş artış oldu. Benzinin litre fiyatı İstanbul'da 26,65 liraya; Ankara'da 27,13 liraya; İzmir'de 27,15 liraya yükseldi. Motorin  İstanbul'da 25,20 liradan; Ankara'da 25,67 liradan; İzmir'de ise 25,78 lirada satılıyor. Otogaz grubuna yüzde 15 zam yapıldı.

GÜNCEL AKRAYAKIT FİYATLARI

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 26,62 TL

Motorin fiyatı: 25,21 TL

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 26,66 TL

Motorin fiyatı: 25,27 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 27,17 TL

Motorin fiyatı: 25,77 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 27,16 TL

Motorin fiyatı: 25,85 TL

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...