Tgrt Haber

KDV indiriminin detayları belli oldu: Hangi ürünler ne kadar düşecek?

13 Şubat 2022 13:40
KDV indirimi sonrası hangi ürünlerin fiyatı ne kadar düşecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı, temel gıda ürünlerindeki KDV indirimi Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, yüzde 8 olan KDV, yüzde 1’e düştü. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, hangi ürünün fiyatının ne kadar düşeceğini açıkladı.

KDV indirimi sonrası hangi ürünlerin fiyatı ne kadar düşecek?

Enflasyonla mücadele kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, temel gıda ürünlerinde Katma Değer Vergisi’nin (KDV) yüzde 8’den yüzde 1’e düştüğünü müjdelemişti. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, hangi ürünlerde ne kadar düşüş olacağını değerlendirdi.

KDV direkt tüketicinin ürün alırken etikete yansıyacak indirim olması gerektiğini belirten Ağaoğlu, “Çünkü tüketicinin ödediği vergi. Devlet bundan vazgeçti. Tüccarların, perakendecilerin veya satış noktalarının KDV ile ilgisi yok, ne kazançları ne de zararları açısından onları ilgilendirmiyor.” dedi.

KDV İNDİRİMİ HESAPLAMA

Tüketicilerin bu ülkenin basiretli tacirlerinden yüzde 7 indirim de kendi kazançlarından feragat etmelerini beklediğini belirten Ağaoğlu, yüzde 7’lik KDV indiriminin etiket fiyatlarına ne kadar yansıyacağını ise bir formülle açıkladı. İşte Ağaoğlu’nun formülü: Ürün fiyatı bölü 1.08 çarpı 1.01 işleminin sonucunda KDV indirimi sonrası ürünün son fiyatı ortaya çıkar. (Ürün fiyatı/1.08x1.01)

HANGİ ÜRÜNLER NE KADAR DÜŞTÜ?

ET: Ağaoğlu, KDV’deki indirimin ardından ürünlerde ne kadar düşüş olacağına ilişkin de formül verdi. Örnek olarak etiket fiyatı 135 lira olan etin fiyatından yüzde 7’lik KDV indiriminin ardından ne kadar düşüş olacağını hesaplayan Ağaoğlu, 135 liralık etin fiyatında yaklaşık 10 liralık bir indirimin söz konusu olacağını söyledi.

ÇAY: KDV indirimine ilişkin bir örneği de kahvaltıların vazgeçilmezi olan çay üzerinden veren Ağaoğlu, 45,95 kuruş olan çayın vergi indirimi ile 2,98 kuruş azalarak yaklaşık 43 liraya kadar gerileyeceğini söyledi. Ağaoğlu, tüccarın da indirime gidilen KDV oranındaki kadar yani yüzde 7 oranda bir indirime gidildiği takdirde ise çayın 40 liraya gerileyeceğini belirtti.

SIVI YAĞ: Fiyatı artan ürünler arasında en çok konuşulan ve litresi 35 lira 95 kuruş olan sıvı yağın ise vergi indirimi ile birlikte 2 lira 34 kuruşluk bir indirim olacak. Böylece 1 litre fiyatı 35,95 olan sıvı yağın fiyatı 33 lira 61 kuruş olacak. Eğer tüccarlar da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüzde 7 indirim çağrısına uyarsa toplamda yüzde 14’lük indirim sonucunda bir litre sıvı yağın fiyatı yaklaşık 4 lira 50 kuruş gerileyecek.

TÜKETİCİLERE KDV İNDİRİMİ UYARISI

Tüketiciye de düşen görevlerin olduğunu belirten Ağaoğlu, temel gıda ürünlerindeki yüzde 8’lik KDV’den yüzde 7 puanlık indirimini yapmayan tacirleri ALO 175 Tüketici Hattı’na şikayet etmelerini istedi. Devletin bir jest yaparak vergiden vazgeçtiğini vurgulayan Ağaoğlu, “Ama bu vergi satıcıların cebine, birtakım vurguncuların kasasına girmesin. Bunlar hane halkı bütçesine eklensin” diye konuştu.

EKMEKTE GRAMAJ OYUNUNA KARŞI UYARI

Ekmek fiyatlarına gelen zamla ilgili de yeni alınan kararla kilogram fiyatının belirlendiğini belirten ve gramaj oyunlarına karşı tüketicileri uyaran Ağaoğlu “210 gram ekmek 3 lira, 245 gram ekmek 3,5 lira, 280 gram ekmek 4 liradan satılabilecek” diye konuştu.

FİYATI DÜŞEN ÜRÜNLERİN LİSTESİ

Temel gıdadaki yüzde 8'lik KDV’nin yüzde 1'e düşürmesinin ardından KDV’si düşen gıdalar açıklandı. Listenin başında kırmızı et, beyaz et ve balık bulunuyor. Liste yumurta ve balla devam ederken sebze ve meyvelerden çay ve kahve ürünlerine kadar birçok gıda kalemi listede yer alıyor. İndirim yapılan ürünler arasında tereyağı, ayçiçek yağı, zeytinyağını da kapsayan hayvansal ve bitkisel yağlar başlığı da yer aldı. Aynı zamanda şeker ve şeker ürünleri, pastacılık malzemeleri, tuz, hububat ürünleri, su, soda gibi temel gıda ürünleri de yüzde 1'lik vergiye dâhil oldu.

KDV İNDİRİMİNİ YANSITMAYANA YAPTIRIM

Öte yandan 81 ilde Ticaret Müdürlüklerine talimat verildiğini ve gerekli tedbirlerin alındığını belirten Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “KDV indirimini fiyatlara yansıtmayanlara yaptırım uygulayacağız” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...