Tgrt Haber
01 Kasım 2023 10:56 - Güncelleme : 01 Kasım 2023 11:02

JPMorgan TCMB yıl sonu faiz beklentisini yukarı çekti

JPMorgan yıl sonu TCMB tahminini yükseltti. Banka raporunda, Merkez Bankası’nın faiz kararı metnindeki şahin söylemin kalmaya devam ettiğini dikkat çekerek daha fazla faiz artışı beklendiği belirtildi.

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: BloombergHT
JPMorgan TCMB yıl sonu faiz beklentisini yukarı çekti
jp morgan,merkez bankası,faiz kararı,faiz,tcmb

JPMorgan Merkez Bankası yıl sonu faiz tahminini yukarı yönlü güncelledi.  Banka, TCMB’nin 500 baz puanlık faiz artışı sonrası 2023 yıl sonu faiz beklentisini faiz metnideki ‘şahin’ ifadelerin devam etmesi nedeniyle  yukarı yönlü revize etti.

FAİZ BEKLENTİSİ YÜZDE 40’A ÇIKTI

Bloomberg’in haberine göre, JPMorgan'ın küresel gelişmekte olan piyasalar hisse araştırma ekibinin raporunda değerlendirmelerine yer verilen JPMorgan Türkiye Başekonomisti Fatih Akçelik, 2023 yıl sonu politika faizi tahminlerini yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkardıklarını belirtti. Akçelik, TCMB'nin faiz kararı metnindeki şahin söylemin kalmaya devam ettiğini, dolayısıyla Kasım ve Aralık aylarında 250'şer baz puanlık faiz artışı beklediklerini söyledi.

2024 Yıl Sonu Faiz Beklentisi Sabit Kaldı

Bankanın 2024 yıl sonu faiz beklentisi ise yüzde 45 seviyesinde kaldı. Akçelik 2024 beklentisine ilişkin beklentide yukarı yönlü risklerin olduğunu da belirtti.

JPMorgan daha önce 2023 yıl sonu için yüzde 35'lik öngörülerini paylaşırken, bu öngörüde yukarı yönlü düzeltme olabileceği sinyalini de vermişti.

TCMB'NİN KADEMELİ SIKILAŞMA SÖYLEMİ SÜRÜYOR

Merkez Bankası politika faizini beklentilere paralel artırırken, “parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği” vurgusu yapmıştı.

Para Politikası Kurulu yüzde 30 seviyesinde bulunan bir haftalık repo faizini 500 baz puan artışla yüzde 35’e çıkarmıştı. Ekonomistlerin beklentisi de 500 baz puanlık bir faiz artışı gerçekleştirilmesi yönündeydi. Faiz kararı ile birlikte yayımlanan açıklamada TCMB, “Jeopolitik gelişmeler, enflasyon görünümünde petrol fiyatları kaynaklı risk oluşturmaktadır” demişti. Açıklamada, “Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla parasal aktarım mekanizması güçlendirilmeye devam edilecektir” ifadeleri yer almıştı.

Son kararla Hafize Gaye Erkan yönetimindeki TCMB’nin aralıksız olarak gerçekleştirdiği faiz artışlarının toplamı 2 bin 650 baz puana ulaştı.

 

 

 

Kaynak: BloombergHT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...