Tgrt Haber
14 Haziran 2022 11:12 - Güncelleme : 14 Haziran 2022 11:28

Üretim düştü, temel gıdalar alarm veriyor: İşte TÜİK'in süt ve yumurta verileri

TÜİK verileri, temel besinlerden süt ve yumurtada üretim faaliyetlerinde son durumu gösterdi. Toplanan süt ve içme sütü miktarındaki azalma dikkati çekerken bir diğer veride yumurta üretiminde de azalış görüldü.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Üretim düştü, temel gıdalar alarm veriyor: İşte TÜİK'in süt ve yumurta verileri
süt

Toplanan inek sütü miktarı yüzde 3,4 azaldı. Ticari süt işletmeleri tarafından yapılan tereyağı üretimi yüzde 29,8, yoğurt üretimi yüzde 9,2 artarken; içme sütü üretimi yüzde 6,6, inek peyniri üretimi yüzde 4,6 geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Nisan ayı Süt ve Süt Ürünleri Üretimi verisini açıkladı. Buna göre, ticari süt işletmelerince 859 bin 712 ton inek sütü toplandı.

Bir önceki ay 858 bin 299 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı Nisan ayında yüzde 0,2 artarak 859 bin 712 ton oldu. Bir önceki ay 125 bin 84 ton olan içme sütü üretimi Nisan ayında yüzde 2,6 azalarak 121 bin 843 ton olarak gerçekleşti.

Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan ayran üretimi yüzde 40,9 azalarak en çok azalan maddeyi oluşturdu.

Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, tereyağı üretimi yüzde 49,7, ayran üretimi yüzde 29,1, yoğurt üretimi yüzde 3,7 artarken; içme sütü üretimi yüzde 9,3, inek peyniri üretimi yüzde 5,7 ve toplanan inek sütü miktarı yüzde 3,1 azaldı.

YUMURTA ÜRETİMİ DE AZALDI

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Kümes Hayvancılığı Üretimi verilerine göre, Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre kesilen tavuk sayısı yüzde 8,4, tavuk eti üretimi yüzde 4,7 artarken; tavuk yumurtası üretimi yüzde 0,5, hindi eti üretimi yüzde 7,9 azaldı.

Tavuk eti üretimi 199 bin 200 ton, tavuk yumurtası üretimi 1,59 milyar adet oldu.

Bir önceki ay 1 milyar 653 milyon 693 bin adet olan tavuk yumurtası üretimi Nisan ayında yüzde 4 azalarak 1 milyar 587 milyon 961 bin adet oldu.

ET VE SÜT KURUMU FABRİKASI ÜRETİME BAŞLADI

Türkiye genelinde ilk süt işletme tesisini Yozgat’ta hizmete açan Et ve Süt Kurumu (ESK), tesiste tereyağı, kaşar, lor ve beyaz peynir üretimine başladı.

Et ve Süt Kurumu, hayvancılığın gelişimine ve süt ürünleri üretimine katkı sunarak piyasayı dengelemek amacıyla açtığı ilk süt işletme ünitesinde ürün çeşitliliğini de artırmaya başladı. Günlük 90 ton süt işleme kapasiteli, 1500 metrekare kapalı alana sahip Et ve Süt Kurumu süt işletme tesisinde üretilen ürünler başta Yozgat olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında satışa sunulacak.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...