Tgrt Haber
12 Haziran 2022 10:50 - Güncelleme : 12 Haziran 2022 11:14

Emtia uzmanlarından altın fiyatını ateşleyecek 5 faktör! Gram, çeyrek, yarım, cumhuriyet altını ne kadar?

Altın fiyatları hafta boyunca yükselişini sürdürdü. Yatırımcılar yeni hafta öncesi ‘’Gram, çeyrek, yarım, cumhuriyet altını ne kadar? Altın düşer mi yükselir mi?’’ sorusunun cevabına odaklandı. Dolar kuru 17,10 üzerinde tutunmaya devam ederken gram altın 1.030 lira seviyelerini test ediyor. Altın yönünü bu hafta açıklanacak Fed faiz kararı sonrası bulacak. İşte 12 Haziran altın fiyatları

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT HABER
Altın yüksek seyrine devam ederken emtia uzmanları hafta içi fiyatları tetikleyecek faktörleri sıraladı.
altın,dolar,faiz,fed
Altın yüksek seyrine devam ederken emtia uzmanları hafta içi fiyatları tetikleyecek faktörleri sıraladı.

Dolar kuru yükselişi beraberinde diğer yabancı ülke para birimlerini ve gram altını da sürükledi. 2022 yılının zirvelerini test eden altın ve dolar yeni hafta öncesi merak edildi. ABD enflasyonu 40 yılın zirvesinde çıkmasının ardından gözler Fed faiz toplantına çevrildi. Piyasalarda ons altına bağlı olarak gram altın fiyatını da etkilemesinden sonra ''Fed faiz artırırsa altın düşer mi yükselir mi?'' sorusuna odaklandı. Emtia uzmanları altın fiyatını bu hafta etkileyecek 5 maddeyi listeledi. 

GRAM ALTIN NE KADAR? 

Altın ve dolar fiyatı yükseliş trendine devam ediyor. Piyasalarda ‘süper bono’ beklentisi devam ederken dolar/TL fiyatı 17,12 seviyelerinde kaldı. Haftanın ilk işlem günü öncesi yatırımcılar ''Gram altın ne kadar?'' sorusunun cevabına odaklandı. Finans analisti İslam Memiş ''Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın zamanda açıklayacağı ekonomi paketi bir düzeltme hareketine ve geri çekilmeye neden olacaktır. Ancak bu düşüşler kalıcı olmayacaktır'' ifadelerini kullandı. Peki gram altın ne kadar? 

12 Haziran Pazar gram altın 1.029 lira seviyesinde. 

Emtia uzmanlarından altın fiyatını ateşleyecek 5 faktör! Gram, çeyrek, yarım, cumhuriyet altını ne kadar?

Ünlü ekonomist İslam Memiş ''Dolar kuru 16,80 kritik seviyesinin üzerinde kalıcı olursa 17 ve 18 TL rakamlarını görebiliriz. Gram altın için ise 980 üzerinden kalması durumunda hedefimiz 1.050 lira’’ ifadelerini kullandı. 

12 HAZİRAN GÜNCEL ALTIN FİYATLARI 

Altın fiyatları yurt içinde dolar/TL kurunun 17 lira üzerinde tutunmasına bağlı olarak yüksek seyrini korumaya devam etti. Enflasyon ve jeopolitik gerginlik arasında zarar etmek istemeyen yatırımcılar altın fiyatları hakkında araştırma yapmaya başladı. Peki gram, çeyrek, yarım, cumhuriyet altını ne kadar? İşte 12 Haziran canlı altın fiyatları:

  • Çeyrek altın: 1,669TL alış, 1,701 TL satış
  • Yarım altın: 3,332 TL alış, 3,404 TL satış
  • Cumhuriyet altını: 6,664 TL alış, 6,782 TL satış
  • Ons altın: 1.871 dolar 

CANLI ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN!

ALTIN FİYATINI ETKİLEYECEK 5 FAKTÖR 

Dolar rallisine bağlı olarak altın fiyatları yükselmeye devam ediyor. İşte yakın vadede altın fiyatını belirleyebilecek en önemli 5 tetikleyiciyi faktör: 

ABD Fed toplantısı: ABD Merkez Bankası (Fed) 14-15 Haziran tarihlerinde 40 yılın zirvesine oturan enflasyonu engellemek hedefli faiz kararını açıklayacak.  Piyasalarda 50 baz puanlık faiz artışı beklentisi devam ederken yatırımcılar bu artışın enflasyonun hızını kesip kesmeyeceği konusunda kararsız. Emtia uzmanları 50 baz puanın üzerinde bir faiz artırımının altın fiyatlarında yüksek oynaklığa yol açabileceği öngörüyor. 

Dolar endeksi: Dolar endeksi rekor seviyeden geri çekildikten sonra geçen hafta güçlü bir şekilde toparlandı ve 104 seviyesinin üzerine çıktı. Religare Broking'den Sugandha Sachdeva, "Dolar yeniden değerli metalin kazanımlarını sınırlayabilecek yirmi yılın en yüksek seviyelerine doğru ilerlediği için dolar endeksi hareketi altın fiyatı için çok önemli olacak" dedi.

Çin endüstriyel üretim verileri: Emtia uzmanları önümüzdeki hafta Çin’den gelecek sanayi üretim verilerinin altının fiyatını belirleyecek bir başka faktör olduğunun altını çizdi. Çin'den gelecek beklenmedik herhangi bir rakamın altın fiyatlarında artışa yol açan yavaşlama spekülasyonlarını artırabileceğine dikkat çekti.

Dolar/TL kuru: Küresel altın fiyatları ve dünyadan gelen veriler yanında gram altın üzerinde doğrudan etkili olan dolar kuru da yönü belirleyen bir diğer faktör olacak. Piyasalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması beklenen süper bono beklentisi sürerken İslam Memiş yeni paket sonrası dolarda geri çekilmenin en iyi ihtimalle 15,88 seviyelerine kadar olacağını ifade etti. 

Ham petrol fiyatları: Enerji fiyatları, AB ülkelerinin Rus petrolüne ambargo uygulamasıyla hızlı yükseldi. Brent petrol 120 dolar üzerine tutunmayı başarırken  güçlü talep ve küresel olarak ham ve rafine ürünlerde fiziksel darlık enflasyon endişelerine katkıda bulunuyor. Yüksek enflasyon ise altın fiyatlarını destekliyor.

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...