Tgrt Haber
22 Ocak 2024 10:51 - Güncelleme : 22 Ocak 2024 10:53

Faiz haftasında rekor seviyeler! Dolar ve Euro'da son durum

Faiz haftasında döviz kurları pazartesi gününe artışla başladı. Dolar 30 liradaki seyrine devam ederken Euro 33 lira sınırına dayandı. Ekonomistler Merkez Bankası’ndan 250 baz puan artış bekliyor.

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
Faiz haftasında rekor seviyeler! Dolar ve Euro'da son durum
dolar,tl,euro

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası perşembe günü yılın ilk faiz kararını açıklayacak. Döviz kurları yeni haftaya artışla başladı. Goldman ve BofA’dan Türkiye ekonomisiyle ilgili önemli değerlendirmeler geldi. 

EURO YÜKSELİŞTE

İstanbul Kapalıçarşı'da 30,2140 liradan alınan dolar 30,2160 liradan, 32,9630 liradan alınan euro ise 32,9650 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 30,19 liradan, euro ise 32,87 liradan satıldı. Cuma günü doların satış fiyatı 30,1910 lira, euronun satış fiyatı ise 32,8760 lira oldu. 

MERKEZ BANKASI DOLAR BEKLENTİSİ BELLİ OLDU

Geçtiğimiz hafta TCMB ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcıların 2024 yıl sonu dolar/TL beklentisi belli oldu. Buna göre, yıl sonunda dolar 40 TL, 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket döneminde 40,64 TL olarak belirlendi.

GÖZLER CUMA GÜNÜNDE

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu ise Hafize Gaye Erkan başkanlığında perşembe günü bir araya gelecek. Merkez Bankası aralık ayında faizleri 250 baz puanlık artışla politika faizini yüzde 42,5 seviyesine çıkardı.

Faiz haftasında rekor seviyeler! Dolar ve Euro'da son durum

EKONOMİSTLERİN BEKLENTİLERİ AYNI

AA Finans'ın TCMB'nin PPK toplantısına yönelik beklenti anketi ise 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 250 baz puan artırım yönünde gerçekleşti. Anket sonuçlarına göre, ankete katılan ekonomistlerin tamamı politika faizinin 250 baz puan artırılarak yüzde 45'e çıkarılacağını tahmin etti. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 38,75 oldu.

GOLDMAN: ENFLASYON DAHA HIZLI GERİLEYECEK

Dünyanın önemli bankalarından Goldman Sachs, Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ekonomi analistleri yayımladı. Bankanın raporunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) piyasadaki para arzını azaltma hızına vurgu yapılarak enflasyonun beklenenden daha hızlı gerileyebileceği ifade edildi.

Bankaya göre Merkez, bu ay politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkaracak. Goldman Sachs'ın politika faizine ilişkin yıl sonu tahmininin yüzde 42,5 olduğu aktarıldı. Raporda, enflasyonun ise yüzde 42,6 olan öngörülere kıyasla yıl sonunda yüzde 30 seviyelerine kadar inebileceği tahmin edildi.

GENEL GÖRÜŞ YAPICI

ABD'li yatırım bankası BofA ise Türkiye için makro ortamı destekleyen tüm iyi haberlerin halihazırda fiyatlandığını öne sürdü. Bankanın konuyla ilgili notunda, mart ayında yapılacak yerel seçimlerin yurt dışındaki Türk devlet tahvillerinin getiri farkları üzerinde baskıya neden olabileceği bildirildi. Bununla birlikte BofA, Türkiye için genel görüşün yapıcı olmaya devam ettiğini de söyledi.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...