Tgrt Haber
17 Kasım 2021 15:11

Erdoğan faiz indirimini işaret etti, gözler Kavcıoğlu'na çevrildi! Dolar 11 Lira olacak mı? İslam Memiş değerlendirdi

Dolar rekorunu 10,60'ın üzerine çıkardı. Euro ise 12 TL'nin hemen altında... Dolar kurundaki artışın nereye kadar süreceği yatırımcılar tarafından merak edilirken gözler TCMB'nin yarın vereceği faiz kararına çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu görevde olduğum sürece faiz ve enflasyonla mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim" dedi. Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından TCMB’nin vereceği karar daha da kritik hale geldi. Dolar fiyatının seyrine dair değerlendirmede bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Türk Lirası'nın değerinin enflasyondan daha önemli olduğunu kaydetti.

Erdoğan faiz indirimini işaret etti, gözler Kavcıoğlu'na çevrildi! Dolar 11 Lira olacak mı? İslam Memiş değerlendirdi
dolar,TCMB,faiz

SİNEM ERYILMAZ

Küresel piyasada ABD dolarının güç kazanması ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faizlerde 300 baz puan indirmesiyle dolar/TL zirvesini dün 10,6040'a kadar taşıdı. Günü 10,31 seviyesinden kapatan kur TCMB’nin yarınki PPK toplantısı öncesinde 10,5623’ü görerek rekorunu tazeledi. Euro/TL ise 12 liranın hemen altında işlem görüyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Merkez Bankası'nın yarın ki kararı öncesi yaptığı açıklamasında, "Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim ve enflasyonla mücadelemi de sürdüreceğim" dedi. Bu açıklamanı ardından Gözler Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun yarınki açıklamalarına çevrildi.

Erdoğan faiz indirimini işaret etti, gözler Kavcıoğlu'na çevrildi! Dolar 11 Lira olacak mı? İslam Memiş değerlendirdi

DOLAR 11 LİRA OLACAK MI?

Karar öncesi son değerlendirmeler yapılırken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş dolardaki seyre ilişkin yorum yaptı:

“Piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz indirme olasılığını fiyatlamaya başladı. Bir belirsizlik hala var. TCMB yarınki faiz kararının belirsizliği sürüyor. Piyasaları en çok üzen de bu belirsizliğin devam etmesi” diyen İslam Memiş, “Elinde dövizi ve altını olan olmayan herkes bir pozisyon arayışında. Olan ‘satalım mı’ olmayan da ‘alım için fırsat gelecek mi’ diye düşünüyor. Bu belirsizlik yarın saat 14’te çözülecek. Türkiye’de ciddi bir kur krizi fiyatlanmaya başlandı. Önümüzdeki aylarda bunun raflara yansımasını bekliyoruz. Yani hayatın daha pahalı olması ve enflasyonun artmasına destek veren bir süreçten geçiyoruz. TCMB yarınki faiz toplantısında çok önemli bir sınav verecek. TCMB Dolar/TL kurunun ‘11 lira seviyesinin üzerine yükselmesine mi, 10 liranın altına sarkmasına mı destek verecek’ sorusunun cevabını verecek” ifadelerini kullandı.

“FAİZ İNDİRMENİN TÜRK EKONOMİSİNE FAYDASI OLMAZ”

“Piyasaların genel beklentisi TCMB’nin faiz indirmesinin Türkiye ekonomisine bir katkısının olmayacağı yönünde” diyen İslam Memiş, “Ben de aynı düşünceyi paylaşıyorum. Eğer düşük bir enflasyon hedefleniyorsa maalesef yüksek kur, yüksek enflasyon olduğu için enflasyonla mücadelede yapmış olduğunuz faiz indirimlerinin TL’deki değer kayıplarını hızlandırmış olması Türkiye ekonomisine destek olmadığı görüşündeyim” şeklinde konuştu.

TL’NİN İTİBARI ENFLASYONDAN DAHA ÖNEMLİ

Dolar kurunda gerileme olması için atılması gereken adımlar hakkında değerlendirmede bulunan İslam Memiş, “Burada önemli olan TCMB’nin belirlediği politika. TCMB düşük bir enflasyonu hedefledi. Ama enflasyon düşmüyor. Kurun yükselmesi de enflasyonu artırıyor. Dolayısıyla burada başarısız olan bir sistem var. Bunu Hazine ve Maliye Bakanımız da dün ‘biz enflasyonda başarısız olduk’ diyerek itiraf etti. Kurumlar arasında da görüş ayrılıkları olduğuna dikkat çekmek isterim. Tabi TL’nin değer kayıplarına karşı vatandaşın da güveninin bir noktada geri gelmesi gerekiyor. TL’nin itibarı enflasyondan daha önemli. O yüzden yarınki karar ‘biz faiz indirdik’ düşüncesinden ziyade dünyada TL’nin itibarının sinyali verilmiş olacak” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...