Tgrt Haber
24 Aralık 2021 21:56

Elektrik ve doğal gazda kademeli tarife dönemi başlıyor! Kademeli fatura nasıl işleyecek?

Elektrik ve doğal gazda kademeli fatura uygulamasının yılbaşından sonra yasalaşarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Abonelerin aylık tüketim miktarının incelenerek uygulanacak olan yeni sistemin detayları ortaya çıktı.

Elektrik ve doğal gazda kademeli tarife dönemi başlıyor! Kademeli fatura nasıl işleyecek?
Elektrik,doğal gaz,fatura,kademeli tarife dönemi

Elektrik faturalarından TRT ve enerji fonunun kaldırılmasının ardından yeni sisteme geçiş için sayılı günler kaldı. Elektrik ve doğal gaz faturalarında kademeli tarife sistemi ile birlikte az tüketenden düşük, çok tüketenden ise yüksek ücret alınmasını sağlayarak tasarrufu özendirmek amaçlanıyor. 

YILBAŞINDAN SONRA MECLİS’E GELECEK

Yılbaşından sonra Meclis’e gelecek olan yeni yasa ile birlikte kademeli faturalı sistemine geçiş yapılacak. Hem elektrik hem de doğal gazda uygulanacak olan yeni sistem öncesi vatandaşlara hatırlatma yapmakta fayda var.  

ELEKTRİK FATURALARI YÜZDE 30 ARTABİLİR

Örneğin 4 kişilik ailenin normal elektrik tüketimi 230 kw. Gelen bilgilere göre 150 kw ilk kademe olurken 200 kw ikinci kademe 250 kw ve üzeri üçüncü kademe olması planlanıyor. Çoğu ailenin ortalamasına bakıldığı zaman üçüncü kademeden işlem yapılacak ve zam yüzde 33’ü aşacak. Yılbaşından sonra standart kullanım yüzde 30’ların üzerinde elektrik faturalarınızı arttırabilir. 

DOĞAL GAZDA 300 METREKÜP SINIRI

Beklenen düzenlemelerde doğal gaz da var. Örneğin 100 metrekarelik evinizin 24 derece olması için günlük 10 metreküp aylık ise 300 metreküp gaz yakması gerekiyor. Eğer ilk kademe 300 metreküpün altında olursa zam olmayacak ancak diğer faturada üzerinde olursa zamlı tarifeye geçiyor olacak. 

HERKES DEĞİL KULLANAN ÖDEYECEK

Enerji uzmanları, elektrik ve doğalgazı devletin sübvanse ettiğini hatırlatarak, yeni düzenlemelerle bu maliyetin artık çok tüketen kullanıcılar tarafından karşılanacağını belirtiyorlar. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçen ay yaptığı açıklamada, doğalgaz fiyatının yaklaşık 4'te 3'ünün, elektrik fiyatının ise yarısının devlet tarafından karşılandığını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 26 Ekim'deki kabine toplantısı sonrası "Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında sübvansiyon yapıyoruz. Bu doğrultuda atacağımız ilave adımlarımız olacak. Salgın döneminde fedakarlık yapan vatandaşlarımızın üzerine daha fazla yük binmemesi için gereken önlemleri almakta kararlıyız" açıklaması yapmıştı. Erdoğan, 8 Kasım'da da, elektrik faturalarındaki yüzde 2'lik TRT payı ve yüzde 0,7'lik enerji fonu kesintisinin kaldırıldığını duyurmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...