Tgrt Haber
07 Ekim 2023 14:45 - Güncelleme : 07 Ekim 2023 14:54

Domates üreticisi dertli! Rekolte yarı yarıya düştü: Fiyatlar dibi gördü…

Ülke genelinde hava şartlarının sezon boyu mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi üreticiyi olumsuz etkiledi. Olumsuz koşullardan domateste nasibini aldı. Rekolte yarı yarıya düştü, fiyatlar mutlu etmedi.

Editör: İmran Baran / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Domates üreticisi dertli! Rekolte yarı yarıya düştü: Fiyatlar dibi gördü…
domates,çiftçi,rekolte,balıkesir

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde domates üreticisi sezondan verim alamadı. Ülke genelinde hava şartlarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi domatesleri olumsuz etkiledi. Geçen yıl rekoltesi 10 ton olan domates bu yıl 5 tona düştü. Rekolte düşse bile fiyatlarla durumun dengelenmesini bekleyen çiftçiler umduğunu bulamadı. Domates fiyatındaki düşüşle üreticinin tedirgin bekleyişi devam ediyor.  

İlk turfanda 3,5-4 lira seviyelerinde satılan domatesin fiyatı 2 lira 30 kuruşa kadar düştü. İlk turfanda domates döken üretici memnun olurken, yeni hasat yapan çiftçinin tedirgin bekleyişi devam ediyor. Üretici umudunu, hasadı devam eden son turfanda domatese bağladı. Hava şartları nedeniyle geç ekim yapılan domateste rekoltede yüzde 50'ye yakın oranda düşüş yaşanıyor.

Domates üreticisi dertli! Rekolte yarı yarıya düştü: Fiyatlar dibi gördü…

SINDIRGI'YA NAZAR DEĞDİ

Sındırgı'da her yıl bir kısmı sofralık, bir kısmı da salçalık olmak üzere 10 bin dönümden fazla domates dikimi yapılıyor. Geçtiğimiz sezon 100 bin tondan fazla domates üretimi ile Balıkesir birincisi olan Sındırgı'da ekili alanların yüzde 30 artmasına rağmen hava şartları nedeniyle rekoltenin düştüğü belirtiliyor. Mevcut durumda domates fiyatlarındaki düşüklük de çiftçiyi tedirgin ediyor.

Geçen sene 10 ton olan rekoltenin bu sene 5 ton olduğunu ve üreticinin zor durumda olduğunuİhlas Haber Ajansı’na anlatan Ali Avcı, “Mazot olmuş 40 lira, gübre olmuş bin lira. Geçen sene 3 buçuktu domates, bu sene 3'ten başladık şimdi 2,25” dedi.

Domates üreticisi dertli! Rekolte yarı yarıya düştü: Fiyatlar dibi gördü…

145 TONLUK KAYIP 

Üretici Muammer Tavşanoğlu rekoltenin düştüğünü kazancın masrafları karşılamadığını belirterek, “Yaptığımız masraf ürettiğimiz domates masrafı karşılamıyor. Hava şartları zaten etkiledi. Önceki yıllara göre zaten bir ay geciktik. Haliyle hasat da gecikti bir ay. Böyle olunca gerçekten kötü oldu yani. Geçen sene 15 dönüm vardı benim, 150 tona yakın aldım. Bu sene dönümde 5 ton ya çıkar ya çıkmaz. Rekolte düştü. Fiyatlar da zaten düştü. Bundan bir ay önce 3,7 liraydı komisyoncularda şu anda 2,3 lira. Gerçekten çok kötü yani” şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...