Tgrt Haber
25 May 2022 10:31 - Güncelleme : 25 May 2022 10:36

Dolar dünyada değer kaybederken TL karşısında yükseliyor

Dolar endeksi 1 ay önceki seviyesine kadar geriledi. Batının 6 büyük para birimi ile oluşturulan endeks 20 yılın zirvesindeki 105 seviyelerinden geri çekilmesini sürdürüyor. Diğer para birimleri karşısında değerinin azaldığını gösteren bu veriye karşın Dolar, TL karşısında yükseliyor.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Dolar dünyada değer kaybederken TL karşısında yükseliyor
dolar,lira,döviz

Euro, Japon Yeni, Kanada Doları, İngiliz Sterlini, İsveç Kronu ve İsviçre Frangının ABD Dolarına karşı durumu ile oluşturulan dolar endeksi son iki haftadır düşüş grafiği içinde. ABD Merkez Bankası Federal Reserve’in (Fed) faiz artırımı ve parasal sıkılaşma politikaları ile değer kazanımını hızlandıran dolar 12 Mayıs’ta son 20 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Dolar endeksinin 105’i gördüğü bu tarihin ardından “pik” noktası gerçekleşti ve yön aşağı çevrildi.

Türk Lirasıysa son 20 gündür ABD Doları karşısında değer kaybını sürdürüyor. 5 Mayıs’taki 14,68 TL seviyesini zaman içinde tüketen dolar 3 haftadan kısa bir süre içinde 1,5 TL’ye yakın artış gördü. Yaklaşık yüzde 10’luk bu yükseliş, Türk Lirasının değer kaybını yeniden gündeme getirdi.

DOLAR TL 6 AYIN ZİRVESİNDE

Kur korumalı mevduat hesabı uygulamasının devreye girdiği 20 Aralık 2021’den sonra gelen bu yükseliş, son 6 ayda Doların Türk Lirası karşısındaki en yüksek değerini getirdi. Dolar 16,15 TL’nin üzerinde.

Dövizdeki hızlı yükselişin önüne set çekmek için, kur korumalı mevduatın ardından “enflasyona endeksli bono” son günlerde gündemde. Pazartesi akşamı düzenlenen kabine toplantısının ardından açıklanması beklenen uygulama hakkında bir gelişme yaşanmaması Türk Lirasındaki değer kaybının hızlanmasına neden oldu. Ancak Türkiye Gazetesinde bugün yer alan habere göre, yapılan hazırlıklarda son aşamaya gelindiği öğrenildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati “yeni enstrümanların uygulamaya girebileceğini” söyleyerek tahvilin işaret fişeğini yakmıştı. Türkiye'nin kredi iflas riski anlamına gelen CDS primi 700 puanın üzerine çıkarak 2008 küresel finansal krizinden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Yarın gerçekleşecek TCMB faiz kararı öncesinde piyasa aktörleri Merkez Bankasından hamle beklemiyor. Anadolu Ajansı ve Reuters anketlerinden politika faizinin yüzde 14 seviyesinde sabit kalacağı tahmini öne çıktı.

RUBLE SAVAŞA RAĞMEN YÜKSELİŞTE

Rusya-Ukrayna savaşına dair gelişmeler son 3 aydır gündemdeki yerini korurken Rublenin, dolar karşısındaki rallisi dikkat çekti. Rus para birimi dolar karşısında bu yıl yaklaşık yüzde 30 yükseldi. En iyi performans gösteren para birimi olan Ruble, rallisini 5. gününde de sürdürüyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...