Tgrt Haber

Doğal afetlerin faturası sigorta şirketlerine: 42 milyar dolarlık kayıp

25 Temmuz 2021 10:50
Doğal afetlerin faturası sigorta şirketlerine: 42 milyar dolarlık kayıp
doğal afet,sigortacılık,sel,rize,artvin,almanya,çin

2021 yılının ilk altı ayında doğal afetlerden kaynaklanan sigortalı kayıplar 42 milyar dolara ulaşarak son 10 yılın en yüksek seviyesini gördü.

2020 ve 2021 yılları sadece koronavirüs salgını ile değil aynı zamanda şiddetli doğa olaylarının da kaydedildiği bir yıl oldu. Geçen yıl Avustralya’da benzeri görülmemiş bir orman yangını yaşandı. ABD’de şiddetli kasırgalar, Asya’da ise muson yağmurlarından kaynaklı yıkıcı seller meydana geldi.

Bu sene de dünyanın dört bir yanındaki ülkeler farklı afetlerden etkilendiler. Son olarak Almanya’da etkili olan aşırı yağışların oluşturduğu sel nedeniyle 200’e yakın kişi hayatını kaybetmiş 150’den fazla kişiye henüz ulaşılamamıştı. Çin'in Zhengzhou kentinde de sular altında kalan bir metro vagonunun görüntüleri viral hale gelmiş, selde 12 kişi hayatını kaybetmişti. Türkiye’de de durum farklı değil. Ülkenin kuzeyinden önce Rize sonra da Artvin’den sel haberleri art arda geldi. 

Doğal afetlerin faturası sigorta şirketlerine: 42 milyar dolarlık kayıp

EN ÖLDÜRÜCÜ DOĞAL AFET SEL

Doğal afetlerin 2020 yılında 268 milyar dolarlık hasara yol açtığı, toplam hasarın 97 milyar dolarlık kısmının sigorta koruması altında olduğu kaydedildi. Öte yandan 2020'de yaklaşık 235 milyon insan yani dünya çapında her 35 kişiden biri doğal tehlike, jeopolitik veya koronavirüs salgını gibi durumlardan dolayı yardıma ihtiyaç duydu. 

Geçen yılın ilk yarısında 207 küresel afet yaşanırken,  2 bin 200 kişi hayatını kaybetmişti. En ölümcül doğal felaket olan sel baskınları toplam ölümlerin yüzde 60’ına neden olmuştu.

10 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİ

2021 yılının ilk altı ayında ise doğal afetlerden kaynaklanan sigortalı kayıplar 42 milyar dolara ulaşarak son 10 yılın en yüksek seviyesini gördü. 2020 yılında 30 milyar dolar (son 20 yılın ortalaması olan 28 milyar dolardan yüzde 8 oranında daha yüksek) olmuştu. 

Doğal afetlerin faturası sigorta şirketlerine: 42 milyar dolarlık kayıp

JAPONYA TSUNAMİSİ EN MALİYETLİ DOĞAL AFET

Gelişmiş ülkeleri vuran doğal afetler genellikle daha yüksek sigortalı kayıpları meydana getirirken, 21’inci yüzyılın en yüksek sigortalı kayıpları 2017 yılında 161 milyar dolar ve 2011 yılında 160 milyar dolar olmuştu. Japonya’da 2011 yılında meydana gelen deprem ve tsunami 557 milyar dolarla en maliyetli doğal afetti. 

“ÖNLEM ALMIYORUZ”

Sanayi Devrimi’nden bu yana dünyanın sıcaklığının yaklaşık 1,2 derece arttığını ve daha da yükseleceğini söyleyen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, iklim değişikliği sonucunda aşırı hava olaylarının gelecekte daha fazla olacağını öngördüklerini belirtti.

Prof. Dr. Doğanay Tolunay, “Yangınlar, sıcak hava dalgaları, seller gibi olaylar iklim değişikliğinin sonucu ama bunların afete dönüşen etkilerinin azaltılabilmesi için iklim değişikliğine uyum çalışmalarının yapılması gerekiyor. Biz bunları yapsak da iklim değişmeye devam edecek ama hepimizin hazırlıklı olması gerek. Türkiye özelinde dere ve taşkın yataklarına yapılaşmanın engellenmesi, sellere neden olan menfez ve köprülerin kaldırılması, kurak bölgelerde yağmur suyu hasadı yapılması ve tarım açısından ürün desenine dikkat edilmesi gibi çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu tür afetleri önlememiz mümkün değil, bunlar artacak ama bu afetlerin etkisini önlememiz mümkün. Henüz maalesef bu önlemleri almıyoruz” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...