Tgrt Haber
12 Nisan 2022 13:00 - Güncelleme : 12 Nisan 2022 13:08

Çip krizi üretimi vurunca sıfır oto fiyatı tavan yaptı: Pert araçlar peynir ekmek gibi satılıyor

Çip ve ham madde krizi ile tedarikte yaşanan sıkıntılar otomotiv sektörünü olumsuz etkiledi. Üretimdeki kriz ve yüksek fiyatlar nedeniyle sıfır araç bulamayan vatandaşlar yönünü ikinci ele çevirdi. İkinci el otomobil piyasası bayram öncesi hareketlendi. Takla atıp perte çıkıp toplanan arabalar bile peynir ekmek gibi satılıyor.

Çip krizi üretimi vurunca sıfır oto fiyatı tavan yaptı: Pert araçlar peynir ekmek gibi satılıyor

Çip ve ham madde krizi ile tedarikte yaşanan sıkıntılar otomotiv sektörünü olumsuz etkiledi, üretim azaldı. 2022’nin ilk çeyreğinde otomotiv ihracatı yüzde 14, üretimi de yüzde 12,4 azalırken sadece otomobil üretimi ise yüzde 21,5 oranında azalarak, 166 bin 363 adet oldu. Bütün bu gelişmelerle birlikte döviz kurundaki artış, araç arzında azlığa, fiyatlarda ise pahalılığa neden oldu. Bayilerde sıfır otomobil bulamayan vatandaşların ise yönünü ikinci ele çevirmesiyle bayram öncesi ikinci el otomobil piyasası hareketlendi.

OTOMOBİL FİYATLARI YÜZDE 30 ARTTI

Yaklaşan yaz mevsimi ve bayram öncesi araç sahibi olmak isteyen vatandaşlar galerilerin kapısını çalmaya başladı. “Eskiden boyalı aracı satamazdık” diyen galericiler ise satışlardan duydukları memnuniyeti “Şimdi pertten toplamalar bile kapış kapış gidiyor” diyerek ifade ediyor. İkinci ele olan talep otomobil fiyatlarının artmasına neden oldu. Otomobil fiyatları geçtiğimiz yıla oranla ortalama yüzde 30 arttı.

PEYNİR EKMEK GİBİ SATILIYOR

İlana veya dükkana koydukları aracın anında satıldığını belirten C&M Motors’un sahibi İlhan Öz, satışların iyi olduğunu söyledi. Artık insanların detaylarla ilgilenmediğini belirten “Eskiden boyalı arabayı bile satamazken, şimdi takla atmış araba peynir ekmek gibi gidiyor. Araba kazalıymış, takla atmış, önemsemiyorlar. Çünkü araba ihtiyacı artıyor ama bayide araba yok. Olsa da fiyatlar uçmuş durumda. Biz de elimizde olanı satıyoruz” dedi.

PERT ARAÇLAR BİLE SATILIYOR

Galericilerin perte çıkan araçları dahi sattığını belirten Öz, bunun dolandırıcılık olmadığını, sigorta şirketinden satın alınıp toplandığının altını çizdi. Aracın durumunun açıklama kısmında yazdığına da değinen Öz, “ ‘Araç pertten tamirli’ diye... Fiyatlarını da piyasa bedelinin altında veriyorlar zaten” diye konuştu.

EN ÇOK SATILAN ARAÇ MODELİ

Çoğunlukla 250 ile 400 bin lira aralığındaki araçların satıldığı bilgisini veren Öz, en çok talebin ise sedana olduğunu belirterek sözlerini şöyle sonlandırdı: Aile otomobilleri satılıyor. Ayrıca kiralama sektörüne de talep arttı. Araba alamayan, kiralamaya yöneliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...