Tgrt Haber
13 Ağustos 2021 14:02

Cari açık ve enflasyona ÖTV freni: Yerli oto 50 bin lirayı cepte bırakacak

Otomobil fiyatlarının ÖTV matrahı artışı düzenlemesiyle 5 bin lira ile 50 bin lira arasında değişen miktarlarda düşmesi bekleniyor. Karar ile yerli otomobil teşvik edilirken bunun cari açık ve enflasyona olumlu yansımaları olması bekleniyor. Ayrıca ikinci elde de yüzde 10 fiyat düşüşleri bekleniyor.

Cari açık ve enflasyona ÖTV freni: Yerli oto 50 bin lirayı cepte bırakacak
ÖTV,yerli otomobil,matrah limiti

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile binek otomobil alım-satım işlemlerinde geçerli olacak ÖTV matrah limitlerinde değişikliğe gidildi. Karara göre 1600 cm3 silindir hacmine kadar yüzde 45 ÖTV dilimindeki matrah limiti 85 bin liradan 92 bin TL'ye çıkarıldı. Matrah limiti 85 bin lirayı aşan, 130 bin lirayı geçmeyen ve yüzde 50'lik ÖTV limitinde yer alan motorlu araçların yeni limiti ise 92 bin – 150 bin TL arasında olacak. 

CARİ AÇIK VE ENFLASYONA OLUMLU KATKI SAĞLAYACAK

Karar sonrası özellikle yerli otomobillerin yoğun olduğu kategorilere yönelik düzenlemenin, bazı otomobil fiyatlarına indirim olarak yansıması bekleniyor.
Yerli otomobillerin yoğun olduğu kategorilerde yapılan matrah artırımıyla bu segmentte fiyatların düşmesi ve dolayısıyla tercihlerin bu otomobillere kayarak cari açığın azaltılması amaçlanıyor. Ayrıca düzenlemenin, söz konusu kategorideki otomobil fiyatlarının düşmesi sonucu enflasyona da olumlu katkı sağlaması hedefleniyor.
Düzenleme fiyatı 328 bin TL’yi geçmeyen sıfır araçlarda yüzde 16’ya varan indirim anlamına gelirken ikinci elde de yüzde 10 fiyat düşüşleri bekleniyor.

YERLİ OTOMOBİLE TEŞVİK

Öte yandan, motor silindir hacmi 1600 cm3'ün üstündeki otomobillerin neredeyse tamamı ithal otomobillerin orana esas matrahlarında herhangi bir değişiklik yapılmadı.
Böylece maliye politikası değişikliğiyle yüksek fiyatlı ithal otomobillere olan talebin düşük ÖTV oranına tabi otomobillere yönelmesi, bu kapsamda daha az yüksek fiyatlı otomobil ithal edilmesi, yerli otomobil satışının artması, buna bağlı ithalatın miktarının azalması ve kompozisyonunun değişerek cari açığın azalmasına olumlu katkı sağlaması hedefleniyor.

OTOMOTİVE CAN SUYU

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarına esas matrah limitlerinde yapılan değişikliğin ikinci el otomobil fiyatlarına da yansıyacağını belirterek, "Matrah güncellemesi sayesinde piyasa hareketlenecek ve düzenleme, daralan otomotiv sektörüne can suyu olacaktır" dedi.

Yapılan değişikliğin belirli sıfır otomobil fiyatlarını düşüreceğine işaret eden Erkoç, yapılan düzenlemeyle bazı sıfır araç fiyatlarının 60 bin liraya kadar gerileyeceğini söyledi.

Erkoç, salgın sebebiyle her sektörde yaşanan daralmanın otomotiv sektörünü de etkilediğine dikkati çekerek, ekonomik sıkıntılardan dolayı alım gücünün düştüğünü dile getirdi. Kur hareketliliğinden dolayı araç maliyetlerinin arttığını ifade eden Erkoç, ÖTV artışıyla da otomotiv piyasasının daraldığını anlattı.

İKİNCİ ELDE HAREKETLİLİK

Erkoç, sıfır araç fiyatlarındaki düşüşün ikinci el otomobil sektörünü de hareketlendireceğini belirterek şunları kaydetti:

"Araçlarını değiştirmek için beklemede olan vatandaşlarımız fiyatlardaki düşüşle yeni araç almak isteyecek, eski otomobillerini de elden çıkaracaktır. Bunun yansıması da ikinci el sektöründe ciddi bir şekilde görülecektir. Düzenleme ikinci el otomobil fiyatlarına yansıyacaktır. Matrah güncellemesi sayesinde piyasa hareketlenecek ve düzenleme daralan otomotiv sektörüne can suyu olacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...