Tgrt Haber
02 May 2022 12:35 - Güncelleme : 02 May 2022 17:29

Yaptırım planları Brent petrolü vurdu! Yeni haftaya düşüşle başladı: Akaryakıta indirim göründü

Petrol fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı. Ukrayna’ya açtığı savaş nedeniyle Rus petrolüne yönelik Avrupa Birliği'nin ambargo planları ile Çin’deki Covid-19 tedbirlerinin etkisiyle Brent petrol fiyatları aşağı yönlü hareket eğilimine girdi. Brent petrolündeki dalgalanma akaryakıt fiyatlarını yakından ilgilendiriyor. Brent petrolün ilk işlem gününe düşüşle başlaması benzin ve motorin fiyatlarında indirim beklentisi oluşturdu. İşte 2 Mayıs Brent petrol, benzin ve motorin fiyatları...

Yaptırım planları Brent petrolü vurdu! Yeni haftaya düşüşle başladı: Akaryakıta indirim göründü

Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle Mart ayında 140 dolarla son 14 yılın zirvesini gören Brent petrol inişli çıkışlı grafiğinin ardından Nisan’ı 107 dolar seviyesinde kapattı. Akaryakıt fiyatlarını yakından ilgilendiren Brent petrol fiyatları Mayıs ayına düşüş göstererek başladı. Yeni haftanın ilk işlem gününde fiyatlamalara yön veren temel unsurlar petrolde ambargo planları ve Çin etkisi oldu.

2 MAYIS GÜNCEL BRENT PETROL FİYATI

Önceki kapanışı 107,14 dolardan Brent petrol yeni haftaya düşüşle başladı. Yeni haftanın ilk gününde saat 12 itibariyle yüzde 2,73 düşen Brent petrolün varil fiyatı 104,22 dolardan işlem görüyor. ABD tipi ham petrol geçtiğimiz haftanın son işlem gününü sınırlı kayıpla kapatırken yeni haftanın ilk işlem gününde ise yüzde 3’lük kayıpla 101,50 dolardan alıcı buldu.

PETROL FİYATLARINDA DÜŞÜŞÜN NEDENİ

Uluslararası piyasada petrol fiyatları yeni haftanın ilk işlem gününde Rus petrolüne yönelik Avrupa Birliği'nin (AB) ambargo planları ve Çin’de Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle düşüşe geçti.

AB’DEN RUS PETROLÜNE YAPTIRIM HAZIRLIĞI

Bloomberg’in haberine göre; AB, yıl boyunca kademeli olarak Rus petrolü için ithalatın kısıtlanmasını, yıl sonunda ise tamamen yasaklanmasını öngören bir teklif vermeye hazırlanıyor. Rusya’ya yönelik yaptırım kararının Avrupa Birliği büyükelçilerinin toplantısında alınabileceği belirtilirken AB’nin altıncı yaptırım paketi olacak teklifin hala netleşmediği ve resmi bir teklif olarak sunulmadan üzerinde değişiklik yapılabileceği ifade ediliyor.

YAPTIRIM İÇİN TÜM ÜYE ÜLKELERİN DESTEĞİ GEREKİYOR

Rusya’ya yönelik yaptırım uygulanması için AB’ye üye 27 ülkenin tamamının desteği gerekirken Rus petrolünü hedef alan yaptırımlara, Macaristan’ın da aralarında bulunduğu bazı ülkeler uzun süredir karşı çıkıyor

Öte yandan daha önce Rusya’ya yönelik yaptırımlara direnen Almanya ise yeni yaptırım paketine yeşil ışık yakmıştı.

AMBARGO RİSKLERİ ARTIRABİLİR

2019 yılında birliğin ham petrol ihtiyacının yaklaşık üçte ikisi Rusya’dan ithal edilirken savaş ve doğalgaz krizi nedeniyle gerilimin yüksek olduğu ortamda Putin’e baskı yapmaya çalışan AB’nin alacağı bir petrol ambargosu kararının riskleri önemli ölçüde artıracağı düşünülüyor.

2 MAYIS GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

Brent petroldeki akaryakıt fiyatlarına zam veya indirim olarak yansıyor. Rusya-Ukrayna savaşından beri petroldeki her oynaklık Türkiye’de akaryakıt fiyatlarını yakından etkiliyor. Yurt içinde akaryakıt fiyatlarında son değişim Nisan’ın son gününde Batı’nın ve Rusya’nın karşılıklı yaptırım hamleleriyle Brent petrolün yükselmesiyle yaşanmış benzin grubuna 1.33 kuruş zam gelmişti. Fiyatlardaki son değişimin ardından benzin litresi yeniden 20 liranın üzerine çıkarken motorin fiyatlarında bir değişiklik olmadı. Benzinin litresi ortalama 20.35 kuruştan satılırken motorinin litresi ise ortalama 22 liradan satılıyor. Brnt petrolün yeni haftaya düşüşle başlaması akaryakıt fiyatlarında indirim beklentisi oluşturdu.

2 MAYIS BENZİN FİYATLARI

Akaryakıt fiyatlarına gelen son zammın ardından Türkiye Petrollerinin internet sitesinden edinilen bilgilere göre 2 Mayıs güncel pompa fiyatları ise şöyle;

İstanbul: 20,33 TL

Ankara: 20,43 TL

İzmir: 20,45 TL

2 MAYIS MOTORİN FİYATLARI

İstanbul: 22,00 TL

Ankara: 22,08 TL

İzmir: 22,09 TL

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...