Tgrt Haber
15 Mart 2023 16:24 - Güncelleme : 15 Mart 2023 16:48

Brent petrol fiyatları son 1,5 ayın dibinde: Akaryakıta indirim gelecek mi?

ABD bankacılık krizine yönelik endişeler ve TÜFE verileri sonrası brent petrol 15 ayın en düşük seviyesine inerken 5 dolar geriledi. Çin talebine yönelik iyimserlik fiyatları kısmı olarak desteklemeye devam ediyor. Brent petrol piyasasında yaşanan fiyat değişimleri sonrası motorine indirim geldi. Peki, akaryakıt fiyatlarında düşüş devam edecek mi?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, AA
Brent petrol fiyatları son 1,5 ayın dibinde: Akaryakıta indirim gelecek mi?
brent petrol,motorin,benzin

ABD’li Silicon Valley’in iflas bayrağını çekmesi sonrası piyasa fiyatlamalarında rüzgâr tersine döndü. Petrol fiyatları ise 5 dolar değer kaybetmesinin ardından son 15 ayın en düşük seviyesine kadar geldi. FOMC toplantısına yönelik faiz artırım beklentileri de yön değiştirdi. 22 Mart tarihinde yapılacak olan toplantıda 25 baz puanlık artırım beklentisi güç kazandı. Çin’e yönelik toparlanma beklentileri talebe yönelik endişelerin artmasına bu da fiyatlanmaları etkilemeye devam ediyor. 

RUSYA PİYASAYI ARZ FAZLASINA SÜRÜKLÜYOR

Uluslararası Enerji Ajansı Rusya’nın piyasaya fazla petrol pompalayarak piyasayı arz fazlalığına sürüklediğini ifade etmesi fiyatların sert düşmesine neden oldu. Bu açıklamanın yapılmasının hemen ardından petrol yüzde 2,2 değer kaybı yaşadı. Rusya geçtiğimiz aylarda Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasını hayata geçiren ülkelere petrol satmayacağını duyurmuştu.

2021 YILINDAN BERİ İLK

Brent petrol yaşanan gelişmeler sonrası uluslararası piyasalarda Aralık 2021 yılından sonra ilk kez 70 doların altına kadar geriledi. Sonrasında ise toparlanma eğilimi gösterdi.

IEA KÜRESEL PETROL TALEBİNİ YUKARI YÖNLÜ REVİZE ETTİ

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu yıl için küresel petrol talebine yönelik artış tahminini günlük yaklaşık 100 bin varil yukarı yönlü revize etti. IEA'nın bugün yayımlanan aylık petrol piyasası raporuna göre, küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla kıyasla günlük bazda 2 milyon 33 bin varil artışla 102 milyon varili aşması bekleniyor.  Bir önceki raporda bu miktar günlük 101 milyon 920 bin varil olarak tahmin edilmişti. Böylece bu yıl için küresel petrol talebi tahmini yaklaşık 100 bin varil yukarı yönlü revize edildi.

OPEC ÇİN’DE TALEP PATLAMASI BEKLİYOR

OPEC, Çin’in bu yıl küresel petrol rekor seviyelere taşımasını bekliyor. Bir başka görüşe göre ise Çin’de talep artarken dünyanın diğer bölgelerinde yaşanan talep düşüşleri fiyatlanmaları dengeleyecek.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK AÇIKLAMA

Öte yandan Suudi Arabistan Petrol Bakanı Bin Selman, petrolde tavan fiyat uygulamasının piyasa istikrarsızlığını ve dalgalanmaları artıracağını ifade ederek tavan fiyat uygulayan hiçbir ülkeye petrol satmayacaklarını açıkladı.

YURT İÇİNDE AKARYAKITA İNDİRİM GELECEK Mİ?

Petrol piyasalarında yaşanan artışlar ve inişler yurt içinde pompaya sık sık yansıyor. Bugün motorine 71 kuruşluk indirim geldi.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul

Anadolu Yakası benzin fiyatı: 20,45 TL

Anadolu Yakası motorin fiyatı: 20,85 TL

Avrupa Yakası benzin fiyatı: 20,50 TL

Avrupa Yakası motorin fiyatı: 20,90 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 20,88 TL

Motorin fiyatı: 21,33 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 20,81 TL

Motorin fiyatı: 21,39 TL


 

Kaynak: TGRT Haber, AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...