Tgrt Haber
30 Aralık 2022 15:05 - Güncelleme : 30 Aralık 2022 16:29

Borçlanma hakkından kimler yararlanabilir? Uzman isimden kritik EYT uyarısı: Son iki gün

EYT düzenlemesine yönelik ayrıntıların açıklanmasının ardından kapsama dahil edilerek 2023 yılında emekli olma hakkı kazananlar Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yolunu tuttu. Henüz yasalaşmayan düzenlemede borçlanma hakkından yararlanmak isteyenler işlemlerini hem SGK’dan hem de E-Devlet üzerinde yapabiliyor. Diğer yandan iki gün sonra borçlanmalar brüt asgari ücret üzerinden zamlanacak. Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz konuya dair detayları anlattı.

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
eyt,eyt borçlanma,eyt borçlanma bilgi

8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsayan ve herhangi bir yaş şartının olmadığı EYT düzenlemesinin Meclis'e sunulmasının ardından ocak ayında görüşülmesi bekleniyor. Düzenlemeden yararlanmak için kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi şartı aranıyor. Prim gün sayısını dolduramayanlar ise borçlanma hakkından yararlanmak için SGK’nı yolunu tuttu. Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz ise borçlanma hakkı ve günlük borçlanma ücretleri hakkındaki detayları TGRT Haber ekranlarında anlattı. 

KİMLER BORÇLANMA HAKKINDAN YARARLANABİLİR?

Borçlanma hakkından bahseden Yılmaz “Şu an için belli olan beş bin gün SSK’da 9 bin gün erkeklerde Bağkur 7200 üzerinden yasanın çıkacağını biz tahmin ediyoruz. Bununla ilgili prim günlerinde eksik olan sigortalılarla ilgili yasadan kaynaklı bir hak mevcut o da borçlanma” ifadelerini kullandı.

Yılmaz şunları kaydetti:

“Doğum borçlanması, askerlik borçlanması, doktora ve tıp uzmanlık borçlanması, sigortalıyken tutuklu ve gözaltı, seçim kanunları gereğince istifa edip tekrar geri dönen devlet memurları, kısmı süreli iş sözleşmesine göre, ayda otuz günden az çalışanların 30 güne tamamlaması için borçlanmalar, uzman ve usta öğreticilerin borçlanmaları, ecnebi memleketlere devlet eli ile gönderilen öğrencilerin borçlanma hakları var. Bir de 4C devlet memurlarının aylıksız izin süreleri borçlanma hakları var.” 

HANGİ BORÇLANMALAR BAŞLANGIÇ TARİHİNİ GERİ ÇEKİYOR

“Bunların bazıları sigorta başlangıçlarını geriye çekiyor, bazıları çekmiyor. Çekenler askerlik doktorada tıpta uzmanlık ecnebi memleketlere gönderilenler sadece doğumda staj yapmış, yapmış daha sonrasında sigortalı olanlarda da istisna olarak var. Bunlar maalesef çekmiyor."

YILBAŞINDA SONRA 106 TL’YE ÇIKACAK

"Yılbaşında asgari brüt ücret üzerinden bu borçlanmalar yapılıyor ve asgari brüt ücretimiz 10 Bin TL. Yılbaşından sonra bu rakamın günlüğü 106 TL’ye yükselecek. Ama yılbaşından önce bugün ve yarın borçlanma olduğu takdirde günlüğü 69 TL’den ücretleniyor. Borçlanmalar SGK’nın dışında e-devlet üzerinde de yapılabiliyor. Bir de formu internetten indirip çıktısını alıp devamında da doldurup postaya verdiğiniz takdirde taahhütlü bir şekilde burada da hakkınız baki kalacak."

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...