Tgrt Haber
06 Aralık 2021 14:24

Bitcoin ve kripto paralar için beklenen tehlike ne? Uzmanlar sebebi açıkladı

Bitcoin ve kripto para piyasasında dalgalanmalar sürüyor. 10 Kasım tarihinde 69 bin dolar ile rekor kıran Bitcoin, daha sonra düşüş trendine girdi ve geçtiğimiz gün 42 bin dolara geriledi. Bu sert düşüş sonrası bir miktar toparlanma geldi. Yatırımcılar "6 Aralık Bitcoin kaç dolar/TL oldu?” sorularına cevap ararken, kripto para piyasalarında fiyatlamada öne çıkan son dakika gelişmeleri araştırılmaya başlandı. Analistler yaşanan çöküşün Çin'in borç batağındaki emlak şirketi Evergrande'den kaynaklı olduğunu ifade etti.

Bitcoin ve kripto paralar için beklenen tehlike ne? Uzmanlar sebebi açıkladı
Bitcoin,Ethereum,kripto para,evergrande

Hafta sonu kripto para fiyatlarındaki sert aşağı yönlü hareketlerde ABD Kongresi'nin kripto paralarla ilişkili tüm büyük şirketlerin CEO'larını toplantıya çağıracağı haberleri, kriptolara piyasasının iştahın azaldığı ortamda hisse senedi piyasalarına daha paralel hareket eder hale gelmesi etkili oldu. 

Analistler özellikle Bitcoin'in ABD hisse senedi piyasalarının hareketlerini daha yakından takip eder hale geldiğini, Cuma günü beklentilerin altında gelen tarım dışı istihdam verisinin ABD hisse senedi piyasalarına getirdiği satışın Bitcoin'e de yansıdığını ifade ediyorlar.

BITCOIN VE ETHEREUM’DA SON DURUM

Şu sıralarda Bitcoin yüzde 3,5 değer kaybı ile 47 bin 570 dolardan işlem görürken, Cumartesi günü 3856 dolara kadar gerileyen Ethereum fiyatı tepki hareketinin ardından düne göre yüzde 5,86 düşüşle yeniden 4 bin doların altına çekildi. ETH şu sıralarda 3 bin 942 dolardan değerleniyor.

PİYASA DEĞERİ DE DÜŞTÜ

Dünyanın en büyük kripto parası Bitcoin (BTC) fiyatı 10 Kasım 2021’de 68,789.63 dolarda yeni tüm zamanların en yüksek değerini kaydetmesinin ardından cumartesi günü 42 bin dolara düşmüştü. Bu sert düşüşle BTC’nin piyasa değeri ilk kez 1 trilyon doların altına çekildi. Şu anda, kripto piyasası yaklaşık 2,18 trilyon dolarlık bir piyasa değerine sahip ve Bitcoin bunun 899,9 milyar dolarlık büyük bir kısmını oluşturuyor.

BITCOIN FİYATI NEDEN ÇAKILDI?

Uzmanlar kripto paralardaki değer kaybının koronavirüsün yeni varyantı Omicron’un neden olduğu korkunun küresel pazara yayılmasından kaynaklandığını ifade ediyor. Öte yandan bu düşüşte ABD’de Başkan Joe Biden’in içerisinde kripto paraları da etkileyecek özellikte kararların olduğu altyapı paketini onaylaması ve ABD SEC tarafından yapılan yorumların da piyasalarda olumsuz havanın oluşmasına katkı bulunduğu düşünülüyor. Mt.Gox borsası mağdurlarına ödenecek Bitcoin tazminatların nakde çevrilme olasılığına karşı süregelen endişeler de piyasa tarafından tartışılırken Hindistan’ın kripto paraları yasaklayabileceği haberlerinin de düşüşte etkili olduğu ifade ediliyor.

EVERGRANDE PİYASAYI SALLADI

Kripto para piyasasının sert bir şekilde etkileyen satış dalgasının olası sebepleri arasında ana neden olarak Çin emlak devi Evergrande’nin finansal yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğine dair açıklamaları yer aldı.

Cuma günü yapılan açıklamada şirketin 260 milyon dolarlık bir yükümlülüğü yerine getirme talebiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Bu yükümlülüğün yerine getirilememesi durumunda, diğer alacaklıların borçların normalden daha erken geri ödenmesini talep edebileceği de belirtildi. Evergrande’nin mali durumunu inceledikten sonra, alacaklılardan biri Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası aracılığıyla yaptığı açıklamada, “Grubun finansal yükümlülüklerini yerine getirmeye devam etmek için yeterli fona sahip olacağına dair bir garanti yok” açıklamasını yaptı. Bitcoin, uzun yıllardır Çin kaynaklı belirsizlik ortamından etkilendi. Geçen hafta meydana gelen çöküşünde bu yüzde olabileceği belirtiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...