Tgrt Haber
14 Mart 2022 11:00 - Güncelleme : 14 Mart 2022 11:15

Benzin mazot fiyatları brent petrol ilişkisi nasıl? Benzin ve mazot fiyatları düşecek mi?

Brent petrol fiyatlarındaki düşüş benzin ve mazotu nasıl etkiler? Petrolün ham maddesi olarak bilinen ve dünya piyasasına yön veren Brent petrol fiyatlarının yüzde 15 düşüş yaşamasından sonra bezin ve mazot fiyatlarında büyük indirim beklentisine yol açtı. Bu kez akaryakıt fiyatlarında dev indirim bekleniyor. Peki petrol fiyatlarında yaşanan düşüş benzin ve mazot fiyatlarını etkiler mi? Petrol fiyatlarından sonra benzin ve mazot fiyatlarında indirim olacak mı? Benzin ve mazot fiyatları düşecek mi? İşte Brent petrol fiyatlarındaki düşüş sonrasında akaryakıt piyasasında yaşanan son gelişmeler…

Brent petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüş benzin ve mazotta indirim beklentisine neden oldu
Brent petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüş benzin ve mazotta indirim beklentisine neden oldu

'Brent petrol fiyatlarındaki düşüş sonrasında benzin ve mazotta indirim olacak mı?' sorusu petrol fiyatlarındaki hareketlilik sonrasında gündeme geldi. Brent petrol fiyatlarında yaşanan yüzde 15’lik düşüş araç sahiplerinde benzin ve mazotta indirim beklentisine neden oldu. Brent petrol fiyatları, Rusya Ukrayna savaşının etkisiyle ve ABD ve AB ülkelerinin ağır yaptırım uygulamalarıyla 130 doların üzerine çıkmıştı. Rusya’ya karşı yaptırımlar arz endişelerine yol açarken Brent petrol fiyatları yükselişe geçmişti ancak son iki gündür hızlı bir düşüş görüldü. Brent petrol fiyatlarında yaşanan bu düşüş akaryakıt piyasasında indirim beklentisine neden olurken benzin ve mazot fiyatlarıyla ilişkisi merak ediliyor. Peki benzin mazot fiyatları brent petrol ilişkisi nasıl? Benzin ve mazot fiyatları düşecek mi? İşte Uluslararası petrol ve akaryakıtlarında yaşanan son gelişmeler

BRETN PETROL FİYATLARINDA YAŞANAN DÜŞÜŞ SONRASINDA BENZİN VA MAZOTTA İNDİRİM OLACAK MI?

Rusya-Ukrayna savaşı 16. günündeyken küresel piyasayı altüst etmiş durumda. Rusya tüm yaptırımlara rağmen geri adım atmıyor. Brent petrol üretiminde dünyanın üçüncü büyük gücü olan Rusya’ya yapılan ambargo kararı sert yükselişe neden olmuştu. Brent petrolün varil fiyatlarında yaşanan sert yükseliş  benzin ve mazot fiyatlarını da artırmıştı.

Brent petrol fiyatlarında yaşanan bu sert yükseliş sonrasında petrol arzının artırılacağı duyurulmuş ve endişelerin hafiflemesine neden olmuştu. Uluslararası piyasalarda 130 dolar seviyesini aşan brent petrol Çarşamba günü arzın arttırılacağı haberleriyle olumlu bir gelişmeye neden oldu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC ve OPEC dışı petrol üretici ülkelerin petrol üretimini arttıracağına yönelik olumlu haberlerin ardından petrol fiyatları sert düşüş yaşadı.

Benzin mazot fiyatları brent petrol ilişkisi nasıl? Benzin ve mazot fiyatları düşecek mi?

Petrol arzındaki endişelerin hafiflemesiyle fiyatlarda sert düşüş görülürken bu gelişmenin benzin ve mazota olumlu etkilerinin olması bekleniyor. Bu hızlı değişim sebebiyle benzine 0.79, motorinin litre fiyatına ise 2.25 lira zam yapıldığı açıklandı. Ancak EPDK tarafından petrol fiyatlarındaki düşüş sebebiyle bu zamlar akşam saatlerinde iptal edildi.

AKARYAKIT FİYATLARINDA İNDİRİM OLACAK MI?

Brent petroldeki her yükseliş, benzin ve mazotun pompa fiyatlarına yansıtılırken şimdi 110 dolar seviyelerine kadar çekilen petrol fiyatları sonrası vatandaşlar tarafından büyük bir indirim beklentisi oluştu. Brent petrolün fiyatının düşmesi ile gözler akaryakıt piyasasına çevrilirken başta Türkiye olmak üzere tüm dünya ülkelerinde benzin ve motorin fiyatları için büyük bir indirim beklentisi oluştu.

Brent petrol Mart ayı başında yine 112-115 dolar seviyelerinde ve dolar 14,30 seviyelerindeyken İstanbul'da akaryakıt istasyonlarında benzin ve motorinin litre fiyatı 17 TL seviyelerindeydi. Benzin ve mazota yapılan zammın hemen akşamına iptal edilmesinin ardından yeni bir indirimin gelebileceği yönündeki beklentileri artırırken beklenen haber geldi. Enerji sektörü kaynaklarından edinilen bilgiye göre, bu gece yarısından itibaren motorine 2 lira 38 kuruşluk indirim geliyor. İndirimin benzine de yansıması bekleniyor. Ancak henüz resmi bir açıklama yapılmadı. 

BENZİN VE MAZOTA İNDİRİM GELECEK Mİ?

Brent petroldeki yükselişle paralel olarak benzin ve mazot fiyatına Mart ayında tam 6 kez zam yapılmıştı. Brent petrol fiyatına gelen zamlar sonrası bugün İstanbul'da benzinin litre fiyatı 20,35 TL ve motorinin litre fiyatı ise 22,80 TL seviyelerinde.

Brent petroldeki yükseliş sonrasında yapılan zamların pompaya yansıtıldığı gibi düşüşlerde aynı şekilde yansıtılırsa benzin ve motorin fiyatlarında indirim 4 TL'yi bulacak.

Brent petrol fiyatları, ani yükselişin sonunda 112 dolara kadar geriledi. Bunun üzerine akaryakıt sektörünün yetkilileri, pazartesi günü pompaya yansıyacak büyük bir indirim beklendiğini duyurdu.

Üst üste gelen zamların ardından akaryakıt sektörünün temsilcileri, pazartesi gününden itibaren vatandaşın cebinin rahatlayacağını belirtti.

Brent petrolün varil fiyatının 112 dolara kadar gerilemesinin ardından ülkemizdeki sektör yetkilileri de, üst üste gelen zamların sonunda artık büyük indirim beklendiğini kaydetti.

AKARYAKIT FİYATLARINA PAZARTESİ GECESİ BÜYÜK İNDİRİM BEKLENİYOR

Araç sahiplerini sevindiren gerilemenin ardından sektör temsilcileri ve araç kullanıcıları, büyük bir indirim beklentisine girdi. Araç sahiplerini sevindirecek haber sektör kaynaklarından geldi. Benzin ve motorin fiyatlarının pazartesi gecesinden itibaren yüksek miktarda indirim yapılacağını duyuran kaynaklar, rakamların zam öncesi piyasa verilerine göre şekilleneceğini ifade etti.

BENZİN VE MAZOTA İNDİRİM 4 TL'Yİ BULACAK

Brent petrolde yükseliş sonrasın yapılan zamlar pompa satış fiyatlarına yansıtıldığı gibi düşüşlerde aynı şekilde yansıtılırsa sektör yetkilileri benzin ve motorin fiyatında indirimin 4 TL'yi bulabileceğini açıkladı.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

Motorinin tonu Genova Petrol Borsası'nda 1418 dolardan 1078 dolara düştü. Petrol borsasındaki düşüş Türkiye’de motorinin litresinde indirimin yolunu açtı. Bu gece yarısı motorinde 2 lira 38 kuruşluk indirime gidilmesi bekleniyor.

Gelecek indirim ile birlikte motorinin litre fiyatı;

  • İstanbul'da 20 lira 53,
  • Ankara ve İzmir’de ise 20 lira 63 kuruş olacak.

BRETN PETROL FİYATLARI NEDEN DÜŞTÜ?

Küresel bir krize neden olan Rusya-Ukrayna savaşı tüm şiddetiyle devam ederken piyasaları da altüst etti. Savaşta Rusya geri adım atmazken ABD ve AB ülkeleri tarafından ağır yaptırımlara maruz kaldı. Rusya Brent petrol üretiminde dünyanın üçüncü büyük üretici konumundayken yaşanan bu gelişmelerde dünya piyasasına yön veriyor.

Rusya’yı hedef alan direkt yaptırımlar küresel piyasaları etkilerken petrol ve brent petrol fiyatlarında tırmanış görülmesine neden olmuştu. Bu yaptırımların üzerine Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) petrol üretimini yükseltme sözü vermesiyle petrol fiyatları önceki gün yüzde 12 düşüşünün ardından bugün ise dalgalı bir seyirde devam etmesine neden oldu.

Dünya genelinde ekonomik krizlere neden olan savaşın etkisi piyasalarda dalgalanmalara neden oluyor. 8 Mart'ta 127,98 dolara kadar yükselen brent petrolün varil fiyatı 2 günde büyük düşüş yaşadı. Güne 112,23 dolar seviyesinde başlayan brent petrol Antalya'daki zirvenin ardından 116,26'ya yükseldi. 2 gündür devam eden düşüş sonrası benzin ve motorinde indirim beklentisi oluştu.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta Rusya’nın tüm yaptırımlara rağmen geri adım atmamasının ardından ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD'nin Rusya'dan petrol, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve kömür ithalatını yasakladıklarını açıklamıştı. Bu açıklamanın üzerine petrol fiyatları dün 130 doların üzerine çıktıktan sonra sert bir şekilde gerilemişti. Brent petrol şu anda 110,12 dolar seviyesinde işlem görmekte.

Benzin mazot fiyatları brent petrol ilişkisi nasıl? Benzin ve mazot fiyatları düşecek mi?

ABD'nin Rusya'dan tüm enerji alımlarını durdurma kararını duyurmasıyla birlikte brent petrolün varil fiyatı yüzde 2.5 yükselerek 131 dolar çıkmıştı. Barclays analistleri Rusya'dan petrol ve gaz alımının neredeyse tamamen durduğu 'en kötü senaryoda' petrolün varil fiyatının yaz aylarında 200 dolara çıkabileceği yönünde beklentiler oluşmuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri, petrol üretim artışlarını destekleyecekleri sözünü vermesi ve OPEC+ koalisyonunun daha yüksek üretim seviyelerini düşünmeye teşvik edeceklerini açıklamasıyla piyasalarda dün hızlı bir düşüş yaşanmıştı.

Petrol fiyatları, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle daralan arzın artırılacağı yönündeki beklentilerin etkisiyle çarşamba günü yüzde 10'u aşan düşüş kaydederken, yeni işlem gününde yeni bir düşüş görüldü.

Petrol fiyatları, arz endişelerinin hafiflemesinin ardından uluslararası piyasada düşüşe geçti. Brent petrol fiyatları ise piyasa yatırımcılarının Rus petrol arzında kesinti yaşanacağına ilişkin endişelerinin hafiflemesi ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın üye ülkelerin acil durum rezervlerinden piyasaya daha fazla petrol sunmaya hazır olduklarına ilişkin haberler ile Çarşamba günü gerilemeye başladı.

ABD’NİN PETROL STOKLARI AZALDI

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 1 milyon 900 bin varil (yüzde 0,5) azalarak yaklaşık 411 milyon 600 bin varile gerilediğini açıkladı. Piyasa beklentisi stokların 833 bin varil azalacağı yönündeydi.

Benzin mazot fiyatları brent petrol ilişkisi nasıl? Benzin ve mazot fiyatları düşecek mi?

PETROL ÜRETİMİ ARTTI

ABD'nin ham petrol ithalatı geçen hafta bir önceki haftaya göre günlük ortalama 552 bin varil artarak 6 milyon 319 bin varil, ihracatı ise günlük ortalama 1 milyon 374 bin varil azalarak 2 milyon 422 bin varil oldu. Ülkenin günlük ham petrol üretimi ise 26 Şubat-4 Mart haftasında bin varil artarak yaklaşık 12 milyon 41 bin varil seviyesinde gerçekleşti.

BRENT PETROL FİYATI NE KADAR OLDU?

Brent petrolün varil fiyatı bugün uluslararası piyasalarda 110,12 dolardan işlem görüyor.

Brent petrolün varil fiyatı, Dün 118,36 dolara kadar yükselirken günü 109,33 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.30 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,72 artışla 110,12 dolara yükseldi. Brent petrol fiyatlarıyla eş zamanlı olarak Batı Teksas türü ham petrolün varili 106,89 dolardan alıcı buldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
au26 Haziran 2022 12:28

NAHsıl olcak o iş

Sonraki Haber Yükleniyor...