Tgrt Haber
21 Temmuz 2022 15:15 - Güncelleme : 21 Temmuz 2022 15:54

Son dakika! Avrupa Merkez Bankası'ndan 11 yıl sonra bir ilk: Politika faizi 50 baz puan arttı

Son dakika haberi: Avrupa Merkez Bankası 11 yıl sonra bir ilke imza atarak politika faizini 50 baz puan artırdı. Mevduat faizi de 50 baz puan artışla sıfıra çekilirken politika faizi de yüzde 0,5'e yükseldi.

Son dakika! Avrupa Merkez Bankası'ndan 11 yıl sonra bir ilk: Politika faizi 50 baz puan arttı
avrupa merkez bankası,faiz,fed

Tüm piyasaların yakından takip ettiği Avrupa Merkez Bankası, günlerdir beklenen faiz kararını açıkladı. Politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde yüzde 0,5'e çeken Avrupa MB, mevduat faizi de 50 paz puan artışla sıfıra çekildi.

Bankanın politika faizini en az 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, ekonomistler hafta başından bu yana 50 baz puan faiz artışı beklentisinin güçlü olduğunu kaydetmişti. Banka açıklamasında önümüzdeki toplantılarda faizlerin daha fazla normalleştirilmesinin uygun olacağı belirtildi.

Avrupa Merkez Bankası, son olarak 2011 yılında faiz oranlarını arttırmıştı. 2014'ten bu yana ise faizler negatif oranlarda seyrediyordu.

FED'DE BEKLENTİ 100 PUANLIK ARTIŞ

Fed ise Haziran toplantısında 50 baz puan faiz artımına gitmişti. Temmuz toplantısında ise özellikle ABD enflasyon rakamları sonrası 100 baz puanlık faiz artımı beklentisi arttı. Ancak Avrupa Merkez Bankası şuana kadar enflasyon ile mücadelede agresif sıkı para politikası araçlarına uygulama noktasında daha ağırdan alıyor.

ABD Haziran ayı enflasyonu piyasa beklentilerinin üzerinde çıkarak yüzde 9,1 oranında gerçekleşti. 41 yılın zirvesine yükselen enflasyon altın fiyatlarını baskılıyor. FED, enflasyonist riskin önüne geçebilmek için faiz artırım takvimini öne çekmişti. FED’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bir sonraki toplantısı da 26-27 Temmuz tarihinde gerçekleşecek.

PİYASALARDA SON DURUM

Geçtiğimiz gün 1’in altına gerileyen euro/dolar paritesi karar öncesi 1,0120 seviyesinde yer alırken, kararı sonrası 1,03'ün üzerine çıktı. Euro/TL ise karar öncesi 18,06 TL'den değerlenirken şu sıralar değer kazancını yüzde 1'in üzerine taşıdı ve 18,19'un üzerinİ gördü. 

Günü 17,57 TL ile açan dolar ise Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından 17,68 TL'den işlem görüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...