Tgrt Haber
24 Kasım 2022 06:27 - Güncelleme : 24 Kasım 2022 06:36

2023 yılı asgari ücrette refah payı yükseltilecek: Anketler masaya geldi, işte konuşulan rakamlar…

Milyonlarca asgari ücretli çalışanın merakla beklediği 2023 yılı asgari ücretinde artış beklentileri bir hayli yüksek. Aralık ayında toplanacak olan komisyon öncesinde hükümet-işçi-işveren temelinde anket çalışması yapıldı. Belirlenecek olan rakamın çalışanları enflasyona karşı koruyacağı ve ilave refah payını da içerecek şekilde oluşturulacağı öğrenildi. İşte konuşulan rakamlar…

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Yeni Şafak
2023 yılı asgari ücrette refah payı yükseltilecek: Anketler masaya geldi, işte konuşulan rakamlar…
asgari ücret,enflasyon,komisyon,2023 asgari ücret,

Asgari ücrette gözler Ocak 2023 zammına çevrildi. Aralık ayında ilk toplantısını gerçekleştirecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonunun alacağı karar öncesinde rakamlar şimdiden konuşulmaya başlandı. Hatırlanacağı üzere Temmuz ayındaki asgari ücrete ek zamla yüzde 50 oranında bir artışa gidildi brüt 6 bin 471 TL, net 5 bin 500,35 TL olarak belirlenmişti.  Hükümet kanadından yapılan vatandaşın enflasyona ezdirilmeyeceği açıklamaları sonrasında Asgari Ücret Belirleme Komisyonu önce Bakanlık, sonra işçi ve işveren temsilcilerinin ev sahipliğiyle bir araya gelecek.

ANKET ÇALIŞMALARI VE BEKLENTİLER MASADA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından başlatılan 81 ildeki anket çalışmaları ile hem işçinin hem de işverenin yeni tutarın ne olması konusunda nabız tuttuğu öğrenildi. Görüşmelerde masaya gelecek olan istekleri içeren dosya taraflar arasındaki diyalogların da belirleyicisi olacak.  Komisyon  öncesinde de taraflar arasında diyalog yaşanıyor. Asgari ücret taraflarının ara ara görüştüğü, çeşitli istişareler yaptığı belirtiliyor.

KULİSLERDE KONUŞULAN RAKAMLAR NE?

Asgari ücrette yaşanacak olan artışın  enflasyonun  üzerinde bir artış olması beklenirken kulislerde değişik rakamlar konuşuluyor. Çıtanın işçi ve işveren arasında yaşanacak  pazarlık ile ve hükümetin geçmiş dönemde olduğu gibi vergi feragatlarıyla yükseğe taşınabileceği ifade edildi.  Öte yandan asgari ücrette refah payının da belirlenecek ücrete yansıyacağı belirtiliyor. 
Yıllık enflasyonun üzerinde bir artışın yaşanıp işçinin enflasyonun üstünde bir zam oranı ile şubat ayında maaşını alması hedefleniyor.

KONUŞULAN RAKAM 7 BİNİN ÜZERİNDE

Konuyla ilgili enflasyon oranları önemli rol oynayacak. 6 aylık enflasyon verisinde ilk 4 ay geride kaldı. Yakın zamanda kasım ayı enflasyonunun açıklanması bekleniyor. 6 aylık veri kesinleştiğinde hesaplar net olarak ortaya çıkacak. Ancak ocak zammı ile emekli, memur maaşları ve asgari ücretin enflasyonun üzerinde artış göstermesi bekleniyor. Şimdiye kadar açıklanan oranlarla yüzde 45-47 oranında zam gelmesi halinde 7 bin 500 - 8 bin net ücret gündemde yer alan tahminler arasında.

YENİ ASGARİ ÜCRETİ ERDOĞAN DUYURACAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayı boyunca görüşmelerini sürdürecek. Ortaya çıkan rakam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararını vererek Aralık ayı sonunda, asgari ücret zammını açıklaması bekleniyor.

BAKAN BİLGİN: TAHRİBATI ORTADAN KALDIRACAĞIZ

Konuya ilişkin yeni bir açıklama daha yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret zammının enflasyondaki tahribatı ortadan kaldıracağını söyledi. Bakan Bilgin, "Aralık ayında yapacağımız zam ile enflasyonun vatandaşlarımız üzerinde yarattığı tahribatı ortadan kaldıracağız. En kapsamlı müdahaleyi yapacağız." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Yeni Şafak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...