Tgrt Haber

Gözler son toplantıda: Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?

16 Aralık 2021 08:29
Gözler son toplantıda: Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?
asgari ücret,ekonomi

Hükümet, Türk-İş ve TİSK arasında devam eden asgari ücret pazarlığı henüz sonuç vermedi. Hem asgari ücretle çalışan işçiyi hem de işvereni memnun edecek bir anlaşma için çalışmalar devam ediyor. Asgari ücretlinin 1 Aralık’tan bu yana beklediği o rakam ne zaman açıklanacak? Masada devam eden pazarlık hangi yönde ilerliyor? Kulislere yansıyan bilgilere göre ise tarafların 3900 lira asgari ücrette anlaştığı ifade edilirken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise bu rakamı 4150-4200 bandına çıkaracağı belirtiliyor.

Yaklaşık 8 milyon asgari ücretli umutlu bekleyişini sürdürüyor. Asgari ücret tespit komisyonu, son toplantı için henüz tarih vermedi. Toplantı tarihi gibi zam oranı da belirsizliğini koruyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türk-İş ve Tisk temsilcilerinin yaptığı ilk 3 toplantıda uzlaşma olmadı. Gözler bir kez daha 2022 yılından itibaren geçerli olacak asgari ücret zammının açıklanacağı dördüncü ve son toplantıya çevrildi.

ASGARİ ÜCRETTE YÜKSEK ZAM BEKLENTİSİ

Enflasyondaki artış ve döviz kurundaki dalgalanma asgari ücrette yüksek zam oranı beklentisini de ortaya çıkardı. Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan hem Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’den arka arkaya gelen olumlu açıklamalar asgari ücretlinin umutlarını daha da arttırdı. Ankara kulislerinde 4 bin rakamı oldukça sık dile getiriliyor ancak rakamın 4 bin lira olarak belirlenmesiyle işverenin maliyeti yaklaşık 6 bin liraya kadar yükseliyor. Hem asgari ücretle çalışanları yeni zam ile memnun etmek hem de işveren üzerindeki maliyetin artmaması için farklı yollar aranıyor.

Türk-İş ve Tisk maliyetlerin bir kısmının Hazine tarafından karşılanmasını talep ediyor. İşçi ve İşvereni temsil eden heyetlerin ise üzerinde uzlaşma sağladığı üç madde var.  Sosyal güvenlik işçi priminde 5 puanlık indirim yapılması, gelir vergisinin ilk diliminin yıllık asgari ücret düzeyine çıkartılması ve işverene sendikalı işletmelerde asgari ücretin yüzde 6’sı, diğer işletmelerde ise yüzde 3’ü oranında destek sağlanması heyetlerin beklentileri içinde yer alıyor.

YENİ ASGARİ ÜCRET 3900 LİRA İDDİASI

Asgari ücretlinin eline geçecek yeni maaşın hafta sonuna kadar belli olması beklenirken kulislere yansıyan bilgilere göre asgari ücret düğümünün bugün çözüleceği ifade ediliyor. Kulislerde, işçi ve işveren kesiminin asgari ücretin 3 bin 900 lira olması yönünde anlaştığı belirtiliyor.

SON NOKTAYI ERDOĞAN KOYACAK

Yine kulislere yansıyan bilgilere göreCumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3900 lira rakamını 4 bin 150- 4 bin 200 bandına çıkarması bekleniyor.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...