Tgrt Haber
19 Kasım 2021 16:16

Asgari ücrete kaç TL zam yapılacak? 2022 asgari ücreti kaç lira olacak? İşte en çok konuşulan senaryo

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu 2022 asgari ücret zammı için toplandı. Milyonların gözü ''2022 asgari ücret ne kadar?'' sorusunun cevabını ararken arka arkaya açıklamalar gelmeye devam ediyor. Peki asgari ücret zammı ne kadar olacak?

Asgari ücrete kaç TL zam yapılacak? 2022 asgari ücreti kaç lira olacak? İşte en çok konuşulan senaryo
asgari ücret,2022 asgari ücret,asgari ücret zammı

Aralık ayında başlayacak asgari ücret görüşmeleri öncesi çarpıcı açıklamalar gelmeye devam ediyor. Asgari ücret; işsizlik maaşı, AGİ desteği, kısa çalışma ödeneği gibi ödemelerin ve borçların miktarını belirlediği için milyonlarca kişi tarafından araştırılıyor. İşte tüm gelişmeleri ve bilmeniz gerekenler. 

ASGARİ ÜCRETE KAÇ TL ZAM YAPILACAK? 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek 2022 asgari ücret görüşmeleri Aralık ayında başlayacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayı itibari ile başlayacak görüşmeler öncesinde çeşitli açıklamalar gelmeye başladı. İşçi, işveren ve kamu temsilcilerinden oluşan komisyon karar vermeden önce 2022 asgari ücret zammı hakkında 4 kez toplanacak. 2021 yılı asgari ücret için görüşmeler 4 Aralık tarihinde başlamıştı.

''Asgari ücret zammı ne olacak? Asgari ücretten vergi kalkacak mı?'' soruları gündemde dolaşmaya devam ederken siyasilerden ve sendikalardan açıklamalar geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret zammı ile ilgili çalışanların hayatlarını düzenleyecek bir netice elde edilmesi için çalışacaklarını ifade etti. Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiği düşüncesiyle hareket ettiklerini belirten Bakan Bilgin "İşçilerimizi koruyan asgari ücret meselesini gündemden çıkartacak çalışma içindeyiz" vurgusu yaptı. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu, çalışma hayatının paydaşları, işçi, işveren ve kamu olarak ortak akılla hareketle tüm tarafların refahını koruyacak bir ücret için çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu 2022 asgari ücret zammı hakkıdan görüşmek üzere toplandı. Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç resmen başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde yapılan toplantıdaişveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

İkinci toplantı 7 Aralık'ta Türk-İş'te, Üçüncü toplantı ise 9 Aralık'ta TİSK'te olacak. Taraflar, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl hükümet, işçi ve işveren temsilcileri yeni asgari ücretin aralık ayının sonu beklenmeden hızlı şekilde müzakere edilmesi konusunda mutabık. Bu durum, yeni asgari ücretin aralık ayı ortasında belirleneceği görüşünü güçlendiriyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NASIL HESAPLANIR? 

Asgari ücret görüşmeleri için geri sayım devam ediyor. Vatandaşlar ''Asgari ücret zammı nasıl hesaplanır?'' araştırmalarına başladı. Yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile belirleniyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Asgari ücrete kaç TL zam yapılacak? 2022 asgari ücreti kaç lira olacak? İşte en çok konuşulan senaryo

ASGARİ ÜCRETTEN ALINAN VERGİ KALKACAK MI? 

Asgari ücret açıklamaları devam ederken vergi alınmaması konusu gündeme geldi. Vergi alınmaması durumunda asgari ücret 220 lira civarında artış gösteriyor. Devletin asgari ücretten aldığı vergi, toplam vergi gelirleri içinde çok yüksek bir paya sahip değil. Asgari ücretten vergi alınmaması durumunda devletin tahmini kaybı asgari geçim indimi sonrası 6 milyar lira civarındadır.

DİSK 5 BİN 200 TL TALEP ETTİ

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) asgari ücret talebini net 5 bin 200 TL olarak açıkladı. Ayrıca tüm çalışanlar için 1000 liralık iyileştirme talep etti. 

DİSK Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, "Asgari ücret sürecinde bütün emek örgütlerinin ortak bir tutum alması ve ortak politikalarla asgari ücret mücadelesi yürütmesinin son derece önemli olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede geçmiş yıllarda DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ tarafından açıklanan asgari ücrete ilişkin politikaların arkasında olduğumuzu bir kez daha açıklıyor ve bu yıl da benzer bir ortak tutumun son derece yararlı olacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. 

AK PARTİ'DEN GELEN AÇIKLAMALAR 

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, asgari ücret hakkında ''Başta asgari ücret olmak üzere dar gelirli vatandaşların beklentilerini karşılayacak düzenleme yapılacak. Hakkaniyet enflasyon oranı üstünde bir artış olması. Asgari ücreti yaşanabilir bir seviyeye çıkarmak en önemli vazifedir'' ifadelerini kullandı. Açıklamanın ardından 2021 yıl sonu enflasyon oranı merak konusu oldu. Merkez Bankası 2021 yıl sonu enflasyon tahminini 4,3 puanlık güncellemeyle yüzde 14,1'den yüzde 18,4'e yükseltti.  

Geçen hafta katıldığı bir televizyon programında ''Asgari ücret düzenlemesi vatandaşın yüzünü güldürecek'' açıklamasını yapan AK Parti Grup Başkan Vekili Cahit Özkan TGRT Haber Cem Küçük ve Aslı Hünel ile Günaydın Türkiye programında asgari ücret açıklaması yaptı. Cahit Özkan 2022 yılı asgari ücretin 4 bin TL olacağını ifade etti.

ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI 

Asgari ücret hakkında net konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan son noktayı koydu. Asgari ücrette çok büyük bir artış olacağını ve konunun uzatılmayacağını söyleyen Erdoğan, "Asgari ücret noktasında bugüne kadar olmuşun çok çok fevkinde bir neticeyi inşallah açıklamış olacağız" dedi.

Asgari ücrete kaç TL zam yapılacak? 2022 asgari ücreti kaç lira olacak? İşte en çok konuşulan senaryo

2021 ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

2022 asgari ücret hesaplamaları devam ederken akıllara ''2021 yılı asgari ücret ne kadar?'' sorusu geldi. 2021'de asgari ücret brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi. Asgari ücret evlilik ve çocuk sayısına göre farklılık gösterir. İşte 2021 yılı asgari ücret miktarı:

  • Bekar ve Çocuksuz 2.825 TL
  • Evli ve Eşi Çalışmayan 2.879 TL
  • Evli,Eşi Çalışmayan +1 Çocuklu 2.919 TL
  • Evli,Eşi Çalışmayan +2 Çocuklu 2.960 TL
  • Evli,Eşi Çalışmayan +3 Çocuklu 3.013 TL

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NELERİ ETKİLER?

2022 asgari ücret zammı hakkında tartışmalar devam ediyor. Milyonlarca çalışanın maaşını etkileyecek olan asgari ücret zammı birçok alanda etki oluşturacak. Asgari ücrete yapılacak zam sonrası; askerlik, doğum borçlanması, yaşlılık aylığı, genel sağlık sigortası primi, asgari geçim indirimi, işsizlik maaşı, isteğe bağlı sigortalılığa ödenecek prim, geçici iş göremezlik ödeneği, engelli aylığı, evde bakım parası, sigorta primleri gibi pek çok alan etkilenecek.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...