Tgrt Haber
25 Mart 2022 12:00 - Güncelleme : 25 Mart 2022 13:34

Erdoğan’dan asgari ücrete ek zam sinyali

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi dönüşü gazetecilerin sorularını cevapladı. Milyonlarca asgari ücretlinin merakla beklediği “yıl ortasında zam olur mu?” sorusuna cevap veren Erdoğan, “Değerlendirmeler neticesinde vatandaşlarımızdan, işçimizden böyle bir şeyi esirgemeyiz. Veren el alan elden hayırlıdır” dedi.

Erdoğan’dan asgari ücrete ek zam sinyali

Pandemi, kıtlık riski, kuraklık, tedarik sıkıntıları, enerji krizi ve son olarak da Rusya-Ukrayna savaşı, dünyaya son iki yılda darbe vurarak enflasyonun küresel çapta yükselmesine neden oldu. Bu sürecin devam etmesi beklenirken ücretler de yükselen enflasyon karşısında günden güne eriyor.

ASGARİYE İKİNCİ ZAM BEKLENTİSİ

Türkiye’de 2022 yılında yüzde 50.54 oranında zamlanan asgari ücret net 4 bin 253'ye çıktı. 2022 yılı asgari ücretin brütü ise 5 bin 4 TL oldu. Ancak, gıda, enerji krizi ve savaş başta olmak üzere enflasyonu tetikleyen unsurlar yeni yılda da devam ediyor. Bu yıl enflasyonun Türkiye’de de yüzde 40 ve üzerinde olması beklenirken akıllara Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yılbaşında asgari ücret ve memur maaş zammı belirlendikten sonra “Gerekirse yıl ortasına doğru enflasyon ve günün koşulları değerlendirilerek tekrar bir değerlendirme yapılabilir” açıklaması geldi.

Savaşla birlikte gıda ve enerji krizinin büyümesi yüksek enflasyonu kalıcı hâle getirirken yükselen enflasyon karşısında asgari ücrete ikinci zam tartışması gündemdeki yerini aldı.

ERDOĞAN’DAN ASGARİ ÜCRETE EK ZAM SİNYALİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO Zirvesi dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. Gündemdeki asgari ücrete ek zam tartışmalarına ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yıl ortasında böyle bir değerlendirme gerektiğinde biz kesinlikle vatandaşımızdan, hele hele işçimizden böyle bir şeyi esirgemeyiz” diyerek ek zam için sinyal verdi.

Cumhurbaşkanı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Şu anda daha üçüncü aydayız. Yıl ortasına geldiğimiz zaman zaten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanım da önüme mevcut durumu getirir. Zaten Vedat Bey sendikalarla bugüne kadar samimi görüş alışverişinde bulunmuştur. Yapılacak görüşmeler neticesinde de yıl ortasında böyle bir değerlendirme gerektiğinde biz kesinlikle vatandaşımızdan, hele hele işçimizden böyle bir şeyi esirgemeyiz. Veren el alan elden hayırlıdır.

BAKAN BİLGİN KAPIYI KAPATMIŞTI

İki aylık enflasyonun yüzde 50'yi aşması üzerine asgari ücrete ek zam tartışmaları başlamıştı. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Üyesi ve Ekonomi Eski Bakanı Nihat Zeybekci "Gerekirse Türkiye’de yıl ortasında asgari ücrete bir daha bakılmalı" diyerek ek zamma yeşil ışık yakmıştı. Asgari ücrete yüzde 50'nin üzerinde zam yapıldığını hatırlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Tartışmayı anlamlı bulmuyorum, çok önemli artış yaptık" diyerek tartışmalara son noktayı koyup asgari ücrete ek zam iddialarına kapıyı kapatmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...