Tgrt Haber
18 Haziran 2022 15:59 - Güncelleme : 18 Haziran 2022 16:22

Altın fiyatında gözler kritik haftada! İslam Memiş: Paket açıklanmazsa yeni seviyeler yakın

Fed'in faiz kararı ile darbe alan ons altın fiyatları için kritik hafta... Gram altın tarihi rekor olan 1058 TL'ye ilerlerken faiz kararı ve içerde doları frenleyen GES ile geri çekildi. Altına ABD Merkez Bankası ve TCMB'nin bu hafta atacakları adımlar yön belirleyecek. Ekonomist İslam Memiş, Temmuz'a kadar ekonomi paketi gelmezse yeni zirveleri işaret etti.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Altın fiyatında gözler kritik haftada! İslam Memiş: Paket açıklanmazsa yeni seviyeler yakın
altın,dolar

Fed'in faiz kararının etkili olduğu geçen hafta gram altında düşüş eğilimi hakim oldu. ABD Merkez Bankası'nın faizi 75 baz puan artırması ve içerde Gelire Endeksli Senet gibi liralaşma hamleleriyle altın fiyatı iki kez frenlendi. Ons altın faiz karşısında değer kaybederken, içerde doların beklenenin aksine fazla yükselmemesi gram altının fiyatını aşağıya çekti. Gram altın geçen haftayı 1024 TL'ye kadar geriledi. Ancak 1032 seviyesinde dengelenererek 1,88 artışla haftayı kapattı. 

Doların satış fiyatı da yüzde 1,81 değer kazanarak 17,3200 TL’ye yükselirken, Euro’nun satış fiyatı ise yüzde 1,37 artışla 18,1310 TL oldu.

Finans analisti İslam Memiş bu seviyelerin haziran sonuna kadar korunabileceğini belirterek yeni zirvelere işaret etti. 

GRAM ALTIN DOLARDAN BESLENEMEDİ

Amerika Birleşik Devletleri Federal Reserve’in (Fed) son 28 yılın en büyük faiz artırımını yaptığı 75 baz puanlık kararıyla birlikte ons altın iki gün içinde 1880 dolardan 1804 dolara kadar düştü. Önceki haftalarda ons altının düşmesine rağmen dolar TL kurundaki yükselişten beslenerek artan gram altın fiyatı bu hafta kurların duraklamasıyla ons altın düşüşünden etkilendi.

Altın fiyatında gözler kritik haftada! İslam Memiş: Paket açıklanmazsa yeni seviyeler yakın

Cuma günü itibarıyla gram altın 1.030 TL, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da 6 bin 901 TL oldu. Geçen hafta sonu 1.658,00 TL olan çeyrek altının satış fiyatı da 1.689,00 TL’ye çıktı.

Vatandaşın enflasyona karşı en çok rağbet ettiği iki yatırım aracı olan altın ve dolardaki bu durumun ardında Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde Türk Lirasının cazibesini artıran adımlar da etkili oldu.

Dün Adana'daki 'Üreten Kadınlar Buluşması'nda Gelire Endeksli Senet (GES)'ler ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, uygulamaya ilginin iyi olduğunu söyledi.

GES’te talep toplama 22 Haziran’a kadar sürecek. Parasını Kur Korumalı Mevduatta değerlendirenler son 3 ayda yüzde 16’dan fazla kazanç sağladı. Kamu İktisadi Teşebbüslerinden (KİT) Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nin (KEGM) bütçeye akan hasılat paylarına endeksli olan GES’lerin getirileri, (vadesi 6 ay olarak belirlendi) vade sonunda yüzde 11’i aşıyor.

GRAM ALTIN VE DOLARDA KRİTİK HAFTA

Fed’in faiz artırımının ise en büyük etkileri borsa ve emtia piyasalarına oldu. Söz konusu gelişmelerle ABD borsa endeksleri yüzde 5 civarında değer kaybederken Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 0,38 kayıpla 2.533,33 puandan tamamladı. Altının ons fiyatıysa, haftalık bazda yüzde 1,67 düşüşle 1.840 dolara geriledi.

Piyasalarda yeni haftadaysa, gözler Fed Başkanı Jerome Powell'ın çarşamba ve perşembe günü sırasıyla Senato ve Finansal Hizmetler Komitesi'nde yapacağı açıklamalara ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Perşembe günü açıklayacağı faiz kararının ardından gelecek tepkilere odaklandı. AA’nın yaptığı ankete göre TCMB’den faiz artışı beklenmiyor.

Altın fiyatında gözler kritik haftada! İslam Memiş: Paket açıklanmazsa yeni seviyeler yakın

İSLAM MEMİŞ: HAZİRAN SONUNA KADAR…

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın ve dolar fiyatının seyrini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklayacağı yeni ekonomi paketinin belirleyeceğini söyledi. Paket açıklanırsa yatay seyir olacağını belirten Memiş, aksi durumda yeni seviyeler görülebileceğini belirtti. İslam Memiş, Fed kararının ardından ons altın ve diğer emtiada boğa piyasasının devam edeceğini de söyledi.

GOLDMAN SACHS DA TAHMİNİNİ GERİ ÇEKTİ

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs da geçen hafta, Çin'deki karantinaların ekonomik etkisinin ardından büyük bir "servet şoku" yaşanacağına dikkat çekerek altın fiyatlarında kısa vadeli tahminini revize etmişti. Banka üç ve altı aylık ons ​​hedeflerini 2.300 ve 2.500 dolardan 2.100 dolar ve 2.300 dolara çekmişti. 

CANLI ALTIN VE DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...