Tgrt Haber
30 Aralık 2023 17:04 - Güncelleme : 30 Aralık 2023 17:16

Akaryakıta ÖTV zammı beklentisi: 3 Ocak'ta benzin ve motorine zam gelecek mi?

Kızıldeniz’de yaşanan gerginlik petrol fiyatlarını artırırken benzin ve motorine geçtiğimiz haftalarda zam geldi. Yeni yıla girerken döviz kurlarındaki pozitif seyir ve petroldeki oynaklıkla beraber akaryakıt fiyatlarının değişmesi bekleniyor. 2024'te vergilerde yapılacak artışla akaryakıta ÖTV zammı geleceği iddia ediliyor.

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
Akaryakıta ÖTV zammı beklentisi: 3 Ocak'ta benzin ve motorine zam gelecek mi?
petrol,akaryakıt,ötv,motorin,benzin

Kızıldeniz’de yük gemilerinin geçişini tehdit eden saldırın yaşanması en çok petrol piyasalarını etkiledi. Petrol taşıyan gemi şirketleri güzergahlarını değiştireceklerini açıklarken yükselen yol maliyeti ve navlun fiyatları petrolü 80 dolar seviyesine kadar çıkardı. Yurt içinde döviz kurlarındaki hareketlilik de akaryakıt fiyatlarını etkiledi. Bunların dışında yeni yılda vergilere gelen zamla beraber akaryakıta ÖTV zammı beklentisi oluştu.

2020’DEN BU YANA İLK YILLIK KAYBINA İLERLİYOR

Brent ham petrol vadeli işlemleri cuma günü varil başına 78 dolara yükseldi. Orta Doğu’da yaşanan savaşın ardında İran’ın gerginliğe dahil olarak Hürmüz Boğazı kartını oynayacağı endişesiyle varil fiyatının 100 dolara çıkacağı tahminleri yapıldı. 

Buna karşılık OPEC ülkelerindeki üretim kesintileri ve Fed faizlerine bağlı beklentiler fiyatların kritik seviyelerin üzerine çıkmasına engel oldu. Petrol, 2020’den bu yana ilk yıllık kaybına doğru ilerliyor. Küresel petrol referansı bu yıl yaklaşık %10 oranında düştü. 

Akaryakıta ÖTV zammı beklentisi: 3 Ocak'ta benzin ve motorine zam gelecek mi?

BELİRSİZLİK FİYATLANMALARI ETKİLEDİ

Petrol fiyatlarında yıl içinde büyük oranda OPEC+'nın üretim kesintileri, İsrail-Hamas savaşı ve ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimi beklentileri nedeniyle kısa süreli yükselişler yaşandı. 

Ancak, özellikle OPEC dışı ülkelerden gelen ham petrol üretiminin arttığına dair veriler, belirsiz talep görünümüyle birleşerek petrol fiyatlarının düşmesine yol açtı. 
Aralık ayında piyasalar ayrıca Angola'nın sürpriz bir şekilde OPEC'ten çıkması, Husi isyancıların Kızıldeniz'deki ticareti sekteye uğratan gemi saldırıları ve Gazze'de uzun süreli çatışma ihtimaliyle de mücadele etti.

ÖTV ZAMMI BEKLENTİSİ

Öte yandan yurt içinde döviz kurlarının yıl boyu yüksek seyretmesi akaryakıta zam olarak yansıdı. Petrol fiyatlarındaki ani yükselişlerde pompa fiyatlarını etkiledi. Yeni yılda pek vergiye zam gelecek. Bu vergilerden biri de ÖTV. Araç sahipleri 2024 yılında benzin ve motorine ÖTV zammı gelip gelmeyeceğini merak ediyor. 

Bazı uzmanlar 3 Ocak 2024 Çarşamba günü, mazot ve benzine minimum 3 TL Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı gelebileceğini ifade ettiler. Son olarak 20 Aralık Çarşamba itibaren geçerli olmak üzere benzine 1 lira 49 kuruşluk, 22 Aralık Cuma itibaren geçerli olmak üzere motorinin litre fiyatına da 1 lira 61 kuruş zam geldi.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul

Benzin: 34,45 TL
Motorin: 37.15 TL

Ankara

Benzin fiyatı: 35,17 TL
Motorin fiyatı: 37,77 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 35,36 TL
Motorin fiyatı: 38,02 TL

  

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Şenol 30 Aralık 2023 22:28

Tabi tabi zam şart çok ucuz zaten yakıt ucuza temin et en yüksekten sat gerçi heryerden petrol fışkırıyor ama olsun

Sonraki Haber Yükleniyor...