Tgrt Haber
31 May 2022 17:59 - Güncelleme : 31 May 2022 18:21

AB ambargosu tetikledi Brent petrol fırladı: Benzin ve motorine zam sinyali

AB ülkeleri Rus petrolüne yönelik yaptırımda anlaştı. Son dakika gelişmesiyle Brent petrol 124 dolara tırmandı. Akaryakıt fiyatlarını etkileyecek artış sonrası gözler benzin ve motorin fiyatlarına çevrildi. "Benzin ve motorine zam mı gelecek?" sorusu bir kez daha otomobil sahiplerinin gündeminde. Brent petroldeki artış ve doların yukarı yönlü hareketinin pompaya zam olarak yansıması bekleniyor. İşte Brent petrol fiyatında son durum güncel akaryakıt fiyatları

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT Haber, Reuters
Akaryakıt fiyatları üzerinde etkili olan Brent petrol 125 dolar kapısına dayandı. Emtia analistleri 'yükseliş sürecek' diyerek 130 doları işaret etti.
,akaryakıt,motorin,brent petrol
Akaryakıt fiyatları üzerinde etkili olan Brent petrol 125 dolar kapısına dayandı. Emtia analistleri 'yükseliş sürecek' diyerek 130 doları işaret etti.

Akaryakıt fiyatları geçtiğimiz haftalarda üst üste gördüğü zamların ardından AB ülkelerinin uzun zamandır gündemlerinde olan Rus petrolüne ambargoda anlaşmaya varmasıyla yeni bir sürece girdi. Brent petrol fiyatı 125 dolar seviyesine yaklaşırken, enalistler ''Yukarı yönlü ataklar''ın devam edeceğine dikkat çekti. Peki benzin ve motorine zam var mı? Akaryakıt fiyatları artacak mı?  Uzmanlara göre Brent petrol fiyatı, 130 dolara kadar yükselecek. Bu da pompaya zam anlamına geliyor. 

BRENT PETROL 130 DOLAR OLACAK

33 ekonomistin katıldığı Reuters anketine göre Brent petrol fiyatının 2022 yılı sonunda ortalama 101 dolar olması bekleniyor. Bu tahmin Nisan ayında yayınlanan bir önceki ankette 100 dolar olarak belirlenmişti.  

CRISIL Research direktörü Hetal Gandhi, "Rusya yakın zamanda askerlerini geri çekme niyeti göstermezken, bölgedeki gerilimlerin yalnızca 3. çeyreğin sonunda çözülmesini ve böylece önümüzdeki birkaç çeyrekte fiyatlardaki oynaklığın uzamasını bekliyoruz" dedi. ABD de dahil olmak üzere birçok ülke, Ukrayna'yı işgali nedeniyle Moskova'dan petrol ithalatını yasaklarken, Avrupa Birliği de dün aldığı karar ile bu yılın sonuna kadar Rusya'dan petrol ithalatının %90'ını kesmeyi kabul etti. Bu durum daha fazla Rus petrolünün Asya'ya yönelmesine neden oluyor. 

AB ambargosu tetikledi Brent petrol fırladı: Benzin ve motorine zam sinyali

DBS Bank baş enerji analisti Suvro Sarkar, "Yasağın zamanlaması ve kapsamıyla ilgili olarak, AB ülkelerinin petrol yasağının tam anlamıyla etkisi önümüzdeki günlerde netleşecek. Brent petrolün 130 doların üzerine çıktığını göreceğiz'' dedi. 

31 Mayıs Salı günü Brent petrol fiyatı 123,51 dolar seviyesinden işlem görüyor. 

OPEC ÜRETİMİ 'FORMALİTE' ARTIRIYOR 

Avrupa Ülkeleri artan fiyatları dizginlemek için petrol üretiminde daha hızlı artış çağrılarına rağmen, OPEC ülkelerinin 2 Haziran toplantısında geçen yılki anlaşmaya bağlı kalması bekleniyor. ANZ analisti Soni Kumari, AB ambargosunun petrol arzı zeminini kesinlikle daha da kötüleştireceğini ve bu yılın ikinci yarısında piyasanın günde 1,5 ila 2 milyon varil arasında arz eksikliğini sürdüreceğini söyledi.

G7 ülkeleri (Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada) enerji fiyatları yükselirken OPEC'ten ham petrol üretimini artırmasını çağrısını enerji ve çevre bakanlarının 27 Mayıs'ta Almanya'da yaptığı toplantının ardından bir bildiri aracılığıyla yeniledi. Ancak yetkililer OPEC ülkelerinin mevcut üretim planından sapmasının pek olası olmadığını ifade etti. 

Suudi Arabistan, Rusya ve müttefikleri, AB'nin Moskova'dan çoğu ithalatı yasaklamasının ardından 2 Haziran Perşembe günü bir araya geldiklerinde, muhtemelen petrol üretimindeki mütevazi artış politikalarına bağlı kalacaklar.

RUSYA’DAN AB ÜLKELERİNE AMBARGO CEVABI 

Avrupa Birliği (AB) Kremlin’i Ukrayna’yı işgali nedeniyle cezalandırmak için Rus petrol ithalatını yasaklamayı kabul etti. AB petrol ambargosu kararına cevap veren Rusya’nın Viyana’daki uluslararası örgütler daimi temsilcisi Mikhail Ulyanov, petrol yasağının bloğa olumsuz yansıdığını ifade etti. Ulyanov, özellikle Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e atıfta bulunarak ''Dün haklı olarak söylediği gibi, Rusya başka ithalatçılar bulacaktır'' dedi.

Bunun yanında dünyanın en büyük üçüncü petrol ithalatçısı Hindistan, Rusya’nın Şubat ayı sonlarında Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana Rusya’dan yaptığı petrol ithalatının istikrarlı bir şekilde arttırdı. 

BENZİN VE MOTORİNE ZAM GELECEK Mİ?

Avrupa Ülkeleri’nin ambargo kararı ile ateşlenen Brent petrol fiyatı akıllara ''Benzin ve motorin zammı gelecek mı?'' sorusunu getirdi. Çin’deki karantina kapanmasının 1 Haziran’da sona ereceği haberleri de Brent petrol fiyatına destek verdi. Altın ve para piyasaları İslam Memiş ''Brent petrol fiyatının 125 dolar kapısına dayanması yeni akaryakıt zamlarının davetçisi olabilir'' uyarısında bulundu. Resmi kaynaklardan ve sektörden henüz benzin ve motorin zammı için açıklama gelmedi.

İşte 31 Mayıs güncel akaryakıt fiyatları: 

İSTANBUL

Benzin: 25,02 TL
Motorin: 24,44 TL
LPG: 11,40 TL

ANKARA

Benzin: 25,11 TL
Motorin: 24,48 TL
LPG: 11,60 TL

İZMİR

Benzin: 25,13 TL
Motorin: 24,49 TL
LPG: 11,40 TL

Kaynak: TGRT Haber, Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...