Tgrt Haber
16 Mart 2022 08:30 - Güncelleme : 16 Mart 2022 08:37

3600 ek göstergede kritik gün! Gözler ikinci toplantıda: Maaş ve ikramiyeler değişecek

Yüz binlerce memurun gözü kulağı bir kez daha 3600 ek gösterge toplantısına çevrildi. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ve sendikaların ikinci toplantısı bugün yapılacak.

Hükümet ile memur sendikaları arasında 3600 ek gösterge müzakereleri sürüyor.
Hükümet ile memur sendikaları arasında 3600 ek gösterge müzakereleri sürüyor.

Yüz binlerce memurun gözü kulağı bir kez daha 3600 ek gösterge toplantısına çevrildi. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ve sendikaların ikinci toplantısı bugün yapılacak.

Yüz binlerce memur ve memur emeklisini yakından ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesine yönelik çalışmalar sürüyor. Düzenlemeyle ilgili ikinci toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat bilgin, Memur-Sen’le masaya oturacak

Düzenleme polis, hemşire, din görevlileri dâhil birçok meslek grubunu kapsayacak. Belli bir takvim içerisinde devam edecek görüşmelerde sosyal taraflar taleplerini iletecek. Öneriler değerlendirilecek, çalışmalar masaya yatırılacak.

Düzenleme ile memurların ekonomik iyileşmesine, sosyal refahına katkıda bulunulması amaçlanıyor. 3 bin 600 ek gösterge memur maaşlarına, emekli aylıklarına ve emekli ikramiyelerine etki edecek.

Bu yıl içinde hayata geçirilmesi hedeflenen düzenleme hakkında ilk toplantı 16 Şubat'ta yapılmıştı.

3600 ek göstergede kritik gün! Gözler ikinci toplantıda: Maaş ve ikramiyeler değişecek

İlk toplantıda Memur-Sen heyeti ile bir araya gelen Bakan Bilgin o toplantıda, düzenlemenin beklentileri karışlayacağını belirtmiş, Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın da çalışmanın tüm memurları kapsayacağını söylemişti.

3600 ek gösterge çalışmasının mayıs ayı sonuna kadar tamamlanması, yıl sonunda ise yasalaşması bekleniyor.

3600 EK GÖSTERGEDE KRİTİK VİRAJ

3600 ek gösterge düzenlemesi kamuda çalışan 4 milyon kişinin maaşını etkileyecek. İlk toplantının ardından düzenlemede kritik viraja girildi. Kamu personelinin gözünü bugün gerçekleştirilecek görüşmeye çevirdi.

Bakan Bilgin’in Memur-Sen ile gerçekleştireceği toplantıda önemli konular masaya yatırılacak. 3600 ek gösterge düzenlemesinin mayıs ayında Meclis gündemine geleceğini daha önce duyuran Bakan Bilgin’in açıklamasına göre komisyonun nihai kararı birkaç toplantı sonucunda netlik kazanacak.

Bakan Bilgin’in başkanlığında ve bakanlığın ev sahipliğinde yapılacak olan toplantıya Memur-Sen yönetiminin dışında Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü yetkilileri de katılacak.

EK GÖSTERGE FARKLILIK GÖSTERİYOR

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, toplantıyla ilgili yaptığı açıklamada ek gösterge uygulamasının, memur maaşı, kamu emekli aylığı ve emekli ikramiyesinde bir hesaplama yöntemi olduğunu söyledi. Tonbul ek gösterge rakamlarının hizmet sınıfı, kadro ve derecelere göre farklılık gösterdiğini belirterek yüksek ek göstergenin emekli ikramiyesi ve aylığının yüksek olması anlamına geldiğini söyledi.

Kamu çalışanlarının düzenlemenin bir an önce yasalaşmasını beklediğini vurgulayan Tonbul, şunları söyledi:  Kamuda ek göstergeler kadro unvanı, derece ve eğitim durumu itibarıyla düzenlenmiştir. Bu doğrultuda, düzenlemede polis memurlarında derece ve ikili eğitim durumu ayrımının, hemşire ve imam-hatiplerde derece ve üçlü eğitim durumu ayrımının devam edip etmeyeceğini merak ediyoruz? Bununla birlikte, 3600 ek göstergenin hayata geçirilmesiyle genel idari hizmetler sınıfı, göstergesiz memurlar, yöneticiler, avukatlar ve teknik hizmetler sınıfındaki çalışanların da ek göstergelerinin yeniden düzenlenmesi gerekecek.

TALEPLERİMİZ HAZIR

Hükümetten düzenlemenin kapsam ve içeriğine dair teklifini açıklamasını beklediklerini belirten Tonbul, Memur-Sen’in taleplerinin hazır olduğunu, hükümetin teklifinin ardından ek göstergelere ilişkin taleplerini kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi. Tonbul ayrıca, sürecin hızlanmasını ve düzenlemenin belirtildiği gibi mayısta TBMM gündemine gelmesini beklediklerini söyledi.  

EK GÖSTERGE NEDİR?

Memurların emekli olduklarında alacakları emekli aylıkları ile emekli olurken alacakları emeklilik tazminatının hesaplanmasında çeşitli göstergeler kullanılıyor. Bu göstergeler ise hesaplamayı dolayısıyla da maaşı ve tazminatı otomatik olarak etkiliyor. Ek göstergenin 2200'lerden 3600'lere çıkması durumunda emeklilik tazminatı ve emekli maaşında artış olacak.

İKRAMİYELER ARTACAK

Emekli ikramiyeleri ile emekli aylığı 3000, 2200 ve 2200'ün altı ek göstergeyle hesaplanan memurlardan ek göstergesi 3600'e yükselecek olanların toplam sayısının yüzde 90'ı olduğu ifade ediliyor. Müfettişler, daire başkanları, uzmanlar, genel müdür yardımcıları, şube müdürleri başta olmak üzere kariyer meslekleri, idari kadrolara ilişkin düzenleme olacak.

Üniversitelerdeki yöneticiler ve yerel yönetimlerin de ek göstergeleri yükselecek. Konumuna göre şube müdürleri 3600 ek gösterge alırken, daire başkanlarının ek göstergelerinin 4800’e çıkarılacağı öngörülüyor. Şu anki sistemde 4 yıllık üniversite mezunu öğretmen, polis 3000 ek göstergeye tabi iken hemşireler ise 2200 ek göstergeye tabi bulunuyor. Hizmet süresi 25 yıl olan bir öğretmenin emekli ikramiyesi 30 bin liranın üzerinde, emekli aylığı da yaklaşık 1.250 lira artacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...