Tgrt Haber
09 Ekim 2023 13:34 - Güncelleme : 09 Ekim 2023 13:47

2023 Nobel Ekonomi Ödülü ABD'li Claudia Goldin’e verildi

2023 Nobel Ekonomi Ödülünü "kadınların iş gücündeki yeri" ile ilgili çalışmalarından dolayı ABD'li Claudia Goldin kazandı.

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: Anadolu Ajansı
2023 Nobel Ekonomi Ödülü ABD'li Claudia Goldin’e verildi
Nobel Ekonomi Ödülü,2023 Nobel Ekonomi Ödülü,Claudia Goldin,kadınların işgücü,Harvard Üniversitesi,isveç kronu

2023 Nobel Ekonomi Ödülü'nü 'kadın işgücü' alanında yaptığı çalışmalarla Claudia Goldin kazandı. 1946 doğumlu Goldin, Harvard Üniversitesi'nde Profesör olarak görev yapıyor.

77 yaşındaki Goldin'in eşitsizlik ve kadının istihdama katılımına odaklanan araştırmaları bu yılki ödülü almasında önemli rol oynadı. Çalışma ekonomisi alanında uzman Goldin, 1969 yılından bu yana ekonomi dalında verilen ödülü, 3. kez kazanan bilim insanı oldu.

Daha önce 2009’da Elinor Ostrom ve 2019’da Esther Duflo bu ödülü alan kadın bilim insanları arasında yer alıyordu. 2022 Nobel Ekonomi Ödülü'nü "bankalar ve finansal krizler konusundaki araştırmalarından" ötürü Amerikalı ekonomistler Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond ve Philip H. Dybvig kazandı.

11 MİLYON İSVEÇ KRONU ÖDÜLÜN SAHİBİ OLDU

Goldin, 11 milyon İsveç kronu (1 milyon dolar) tutarındaki ödülün de sahibi olacak.

Nobel Ekonomi Ödülü Claudia Goldin'e verildi

CLAUDIA GOLDIN KİMDİR?

1946'da doğan Claudia Goldin şu anda Harvard Üniversitesi'nde Henry Lee Ekonomi Profesörü olan Amerikalı bir ekonomi tarihçisi ve çalışma ekonomistidir. NBER'in Ekonomide Cinsiyet Çalışma Grubu'nun eş direktörlerinden biridir ve 1989'dan 2017'ye kadar NBER'in Amerikan Ekonomisinin Gelişimi programının direktörlüğünü yapmıştır. Goldin'in araştırması, kadın emeği de dahil olmak üzere çok çeşitli konuları kapsamaktadır. güç, kazançlardaki cinsiyet farkı, gelir eşitsizliği, teknolojik değişim, eğitim ve göç. Araştırmalarının çoğu, günümüzü geçmişin merceğinden yorumluyor ve güncel endişe verici konuların kökenlerini araştırıyor. Yakın zamanda tamamladığı Kariyer ve Aile: Kadınların Eşitliğe Doğru Yüzyıllık Yolculuğu (Princeton University Press) 5 Ekim 2021'de yayımlandı.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...