Tgrt Haber
16 Aralık 2021 09:02

16 Aralık euro ve dolar kaç TL? Dolar Merkez Bankası faiz kararını bekliyor!

Hafta içinde yükselişi sürdürerek 15 TL sınırını aştı dayanan dolar fiyatı Merkez Bankası faiz kararına odaklandı. Yılın son faiz kararını açıklayacak olan TCMB faiz indirimi sinyali verirken piyasalarda 100 baz puan indirim beklentisi devam ediyor. Peki dolar kaç TL? Merkez Bankası faiz kararı öncesi dolar ve euro fiyatında son durum.

16 Aralık euro ve dolar kaç TL? Dolar Merkez Bankası faiz kararını bekliyor!
dolar,merkez bankası,euro,faiz kararı,islam memiş,

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eylül ayından bu yana faiz indirimi kararı uyguluyor. Piyasaların yılın son PPK toplantısından faiz indirimi karar çıkacağı doğrultusunda beklentisi devama derken Merkez Bankası başkanı Şahap Kavcıoğlu geçtiğimiz günlerde faiz indirimi için sınırlı alanın kaldığının altını çizmişti. Dolar fiyatı üzerinde doğrudan etkili olan TCMB faiz kararı bugün açıklanacak. İşte Merkez Bankası faiz kararı öncesi euro ve dolar fiyatındanki son gelişmeler. 

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI ÖNCESİ DOLAR KAÇ TL? 

Dolar fiyatı eylül ayından bu yana yükselişini sürdürürken hafta içinde 14,63 TL seviyesini aşmasının ardından Merkez Bankası ‘’Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir. Kamuoyunun bilgisine sunulur’’ açıklamasıyla müdahalede bulundu. Dolar sınırlı düşüşe geçerken dün gün içerisinde tarihi zirvesini 15,06 TL’ye taşıdı. Yatırımcılar dolar fiyatına odaklanırken Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe’de TCMB başkanı Şahap Kavcıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve kamu bankaları genel müdürlerini kabul etti. Ekonomi zirvenin detayları ise bilinmiyor. Peki Merkez Bankası faiz kararı öncesi dolar kaç TL? 

16 Aralık Perşembe dolar 15,06 TL üzerinden el değiştiriyor. 

EURO KAÇ TL? 

Dolar rekor serinin yanında euro da tarihi zirvesini 17,02 TL seviyelerine taşıdı. Piyasalar Merkez Bankası faiz kararı için beklerken ''Euro kaç TL?'' soruları gündeme geldi. 
16 Aralık Perşembe euro 16,02 TL’den işlem görüyor. 

16 Aralık euro ve dolar kaç TL? Dolar Merkez Bankası faiz kararını bekliyor!

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK? 

Piyasalar haftanın en önemli gündem maddesi olan Merkez Bankası faiz kararına odaklandı. ABD Merkez Bankası (Fed) faizi sabit tutma kararı alırken gözler Para Politikaları Kurulu ardından açıklanacak faiz kararına odaklandı. 

Credit Suisse analistleri TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun geçen hafta gerçekleştirilen yatırımcı toplantısında sınırlı alan açıklamasının 16 Aralık’ta faiz indirimi olmama ihtimalini canlandırdığını ifade etse de Barclays, Deutsche Bank ve Unicredit  faiz indirimi kararına kesin gözle bakıyor. Bunun yanında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin kardeşi Seyid Nebati, yarınki karar öncesi tahminini açıkladı. Nebati ''Kanaatimce TCMB bir puan falan gibi bir indirim yapacaktır'' ifadelerini kullandı. 

Merkez Bankası faiz kararı toplantısı 16 Aralık Perşembe saat 14.00’da yapılacak. 

Piyasalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz açıklamaları ve Kasım'da çekirdek TÜFE'nin kısmi gerileme göstermesi nedeniyle Merkez Bankasının 16 Aralık'ta yapılacak yılın son PPK toplantısında da faiz indirimi kararı verilmesini bekliyor. Merkez Bankası eylül ayından bu yana politika faizinde 4 puanlık indirim yaptı ve yüzde 19 seviyesinden yüzde 15’e indirdi. 

İSLAM MEMİŞ DOLAR TAHMİNİ VE FAİZ KARARI YORUMU 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş piyasaların küresel çapta 20 merkez bankasının faiz kararına odaklandığının altını çizerken yurt içinde bugün açıklanacak Merkez Banaksı faiz kararının dolar/TL kuru için önemli olduğunu vurguladı. Piyasaların 100 baz puan indirim beklentisinde olgunu belirten İslam Memiş TCMB’nin faiz indirimini pas geçme ya da faiz artırma ihtimalinin piyasaları rahatlatacağını ve aşağı yönlü hareketleneceğini ifade etse de genel görüntünün indirim yönünde olduğunu vurguladı. Memiş geçtiğimiz günlerde dolar/TL kurundaki yükselişe bağlı olarak ''Özellikle döviz borcu olan insanlar ciddi anlamda tedirgin. Bu kaygının ortadan kalkması için de faiz ayarıyla oynamamak gerektiğini düşünüyorum'' değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...