Tgrt Haber
04 Nisan 2022 07:00 - Güncelleme : 04 Nisan 2022 07:19

Buça'da sivil katliamı: Zelenskiy ‘soykırım’, Rusya ‘provokasyon’ dedi

Rusya-Ukrayna savaşında 40. güne girildi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya’yı Kiev yakınlarındaki bölgelerde ‘soykırım’ yapmakla suçladı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ise Rusya'ya karşı, Buça’daki sivil ölümler sebebiyle yıkıcı yaptırımlar uygulanması çağrısı yaptı. “Sivil katliam” suçlamasını reddeden Rusya ise Buça'da yaşananların provokasyon olduğunu savundu. Müzakereler ise kaldığı yerden devam ediyor. Rusya-Ukrayna heyeti bugün buluşuyor.

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: İHA, AA
Rus güçlerinden kurtarılan Bucha’da Ukrayna ordusu yıkılmış bir şehir ve elleri arkadan bağlı şekilde yerde yatan yüzlerce cansız bedenle karşılaştı.
Rus güçlerinden kurtarılan Bucha’da Ukrayna ordusu yıkılmış bir şehir ve elleri arkadan bağlı şekilde yerde yatan yüzlerce cansız bedenle karşılaştı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta 40. güne girildi. Rus güçlerinden kurtarılan Bucha’da Ukrayna ordusu yıkılmış bir şehir ve elleri arkadan bağlı şekilde yerde yatan yüzlerce cansız bedenle karşılaştı. Kentte 410 sivilin cesedinin bulunması yaşanan savaşın şiddetini bir kez daha ortaya koydu.

Kiev’i kuşatan Rus güçleri, Antonov Havalimanı yakınındaki Bucha Mahallesi’ne de girdi. Ukrayna askerleri güçlü direniş gösterdi. Ruslar çekilmek zorunda kaldı. Bölge gazetecilere açıldı. Korkunç manzara ortaya çıktı. Çok sayıda sivilin elleri arkadan bağlanıp infaz edilmiş olduğu belirlendi

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusunun Kiev yakınlarındaki yerleşim yerlerinde çok sayıda sivili işkenceyle öldürdüğünü ve bunun "soykırım" olduğunu kaydetti.

Amerikan CBS televizyonuna bağlanan Zelenskiy, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rusya'nın çekilmesinin taktiksel bir güç kaydırma olduğunu söyleyen Zelenskiy, Rusya'nın bazı kentleri almak için defalarca girişimde bulunduğunu, Rus ordusunun Kiev yakınlarında aldığı bazı yerleşim birimlerinde ise büyük yıkımlara yol açtığını belirtti.

Buça'da sivil katliamı: Zelenskiy ‘soykırım’, Rusya ‘provokasyon’ dedi

‘BİR ÜLKENİN TAMAMINI YIKMAK MANYAKÇA’

Çok fazla savaş filmi izlediğini belirten Zelenskiy, "Ancak buna benzer bir şey hayal edememiştik. Bir ülkenin tamamını yıkma kararı manyakça bir karar." dedi.

Ukrayna lideri, Rus ordusunun Doğu Ukrayna'ya odaklanarak Kırım ile Donbass bölgesini birbirine bağlamak üzere yığınak yaptığını ve oraya Çeçenleri getirdiğini söyledi.

Rusların çekilmesinin ardından Kiev çevresindeki yerleşim birimlerinde ortaya çıkan sivil cesetleri ve yıkımla ilgili görüntüleri değerlendiren Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve bu ölümlerde dahli bulunan tüm komutanların yargılanması gerektiğini vurguladı.

Zelenskiy, "Yapılanlar adil bir şekilde kanun çerçevesinde yargılanmalı. Sizden ve izleyicilerinizden bu görüntüleri izletmek durumunda kaldığımdan dolayı özür dilerim. İnsanların elleri bağlı, vücutları deşilmiş halde, işkence edilmiş ve öldürülmüş çocukların görüntülerini aklım almıyor. Sadece öldürmek yetmemiş demek ki." yorumunu yaptı.

“BU BİR SOYKIRIM”

Kiev yakınlarındaki yerleşim yerlerinde yaşananların "soykırım" olup olmadığına ilişkin bir soruya ise Zelenskiy, şu cevabı verdi:

"Elbette ki bu bir soykırımdır. Bütün ulusun ve halkın ortadan kaldırılmasıdır. Biz Ukrayna vatandaşlarıyız. Yüzden fazla millet var bizde. Bu, tüm bu milletlerin yok edilmesiyle ilgili. Biz Ukrayna vatandaşıyız ve Rusya Federasyonu'nun politikasına boyun eğmek istemiyoruz. Yok edilmemizin nedeni budur ve bu 21. yüzyılın Avrupası'nda oluyor."

‘BARIŞA RAZI DEĞİLİZ AMA BAŞKA YOL YOK’

Savaşın kesinlikle bitmesi gerektiğini dile getiren Zelenskiy, binlerce insanın öldürüldüğü durumda barışa razı olmadığını ancak başka bir yolun olmadığını kaydetti.

Zelenskiy, "Bir başkan olarak söylüyorum yüz binlerce, milyonlarca insanın ölmesini istemiyorsak, diyalogdan başka bir yol yok." dedi.

Ukrayna ordusu, ülkenin başkenti Kiev yakınlarındaki Buça şehrini 1 Nisan'da Rus ordusunun elinden kurtarmış, ancak sokakları ceset dolu, binaları yıkılmış bir şehirle karşılaşmıştı.

Ukrayna Başsavcısı İrina Venediktova, Rus ordusundan kurtarılan Kiev bölgesinde 410 sivilin cesedinin bulunduğunu bildirmişti.

Buça'da sivil katliamı: Zelenskiy ‘soykırım’, Rusya ‘provokasyon’ dedi

RUSYA: BUÇA'DA YAŞANANLAR PROVOKASYON

Rusya Savunma Bakanlığı ise Buça'da Rus ordusunun sivilleri katlettiğine yönelik iddiaların doğru olmadığını savundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kiev yönetimi tarafından Buça'dan yayınlanan fotoğrafların ve videoların provokasyon olduğu öne sürüldü.

Bu yerleşim biriminin Rus askerlerinin kontrolü altında olduğu süre boyunca, tek bir bölge sakininin herhangi bir şiddet eyleminden zarar görmediği iddia edilen açıklamada, bu bölgeye insani yardım dağıtıldığı da ifade edildi.

Bu süre içerisinde sivillerin şehir içerisinde serbestçe hareket edebildiği ve tahliye oldukları ifade edilen açıklamada, Ukrayna silahlı güçlerinin meskun mahalleler dahil şehrin güneyindeki bölgeleri bombaladığı iddia edildi.

Buça'da sivil katliamı: Zelenskiy ‘soykırım’, Rusya ‘provokasyon’ dedi

MÜZAKERELER KALDIĞI YERDEN

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı saldırılar sonrasında her iki ülke tarafından oluşturulan heyetler, ülkede barış ve ateşkes konularını tartışmak için bugün yeniden buluşuyor.

Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinsky “Ukrayna tarafı tarafsızlık ve nükleer olmayan statüsü gibi konulara olan yaklaşımlarında daha gerçekçi hâle geldi ancak anlaşma taslağı henüz sunulmadı” dedi.

Ukraynalı müzakereci David Arakhamia’nın, Rusya’nın Kırım haricinde Ukrayna’nın tüm tutumlarını kabul ettiğine dair sözlerine cevap veren Heyet Başkanı Medinskiy, “Aslında üzerinde anlaşmaya varılan konular olan Ukrayna’nın tarafsız, nükleer olmayan statüsü, üslere yabancı birliklerin ve herhangi bir saldırı silahının konuşlandırılmasının reddedilmesi, kitle imha silahlarının geliştirilmesi ve üretilmesi, sadece Rusya dâhil garantör devletlerin izniyle yabancı uçakların katılımıyla tatbikatlar yapma konularıdır. Yani İstanbul’da kabul edilen anlaşmalar Rusya’nın 2014’ten beri sürekli talep ettiği şeylerdir. Tekrar ediyorum, Rusya’nın Kırım ve Donbass hakkındaki tutumu değişmedi” dedi.

Kaynak: İHA, AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...