Tgrt Haber
01 Mart 2022 16:18 - Güncelleme : 01 Mart 2022 16:57

Rusya Vakum Bombası mı kullandı?

Rusya Ukrayna savaşı devam ederken Rusya’nın Vakum bombası kullandığına dair iddialar gündeme geldi. ABD büyükelçisi Markarova Cenevre Sözleşmesi ile kullanımı yasaklanan vakum bombası hakkında açıklamaları merak uyandırdı. Peki vakum bombası nedir? Cenevre Sözleşmesi maddeleri nedir?

Ukrayna'nın ABD Büyükelçisi Rusya'nın Vakum Bombası kullandığını söyledi.
Ukrayna'nın ABD Büyükelçisi Rusya'nın Vakum Bombası kullandığını söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 6.gününde sıcak çatışma devam ediyor. Ukrayna’nın ABD Büyükelçisi Oksana Markarova ‘’Ruslar bugün Ukrayna'da Cenevre Sözleşmesi'nde kullanımı yasaklanan vakum bombasını kullandı. Rusya'nın Ukrayna'da oluşturmaya çalıştığı yıkım çok büyük’’ ifadelerini kullandı. İşte nükleer silah kullanıma yönelik Cenevre protokolü ve vakum bombası hakkında bilmeniz gerekenler…

VAKUM BOMBASI NEDİR?

Ukrayna'nın ABD büyükelçisi Oksana Markarova Pazartesi gecesi ABD'li milletvekilleriyle yaptığı görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında güçlü vakum bombası kullandığını söyledi. Termobarik silah olarak da adlandırılan bir vakum bombası, güçlü, yüksek sıcaklıkta patlamalar yaratmak için oksijen alarak çalışır. Sivil bir ortamda kullanılırsa, böyle bir saldırı bir savaş suçu oluşturabilir. Rusya sınırına yaklaşık 30 km uzaklıkta Sumy bölgesi idari şefi Dmytro Zhyvytskyy Telegram kanalında yaptığı açıklamada, vakum bombasının kuzeydoğudaki Okhtyrka kasabasındaki bir Ukrayna ordusu üssünü yok ettiğini ve 70 askerin öldüğünü söylemek olay yerinden olduğunu düşünülen görüntüler paylaştı.

Rusya Vakum Bombası mı kullandı?

Okhtyrka Belediye Başkanı Pavel Kuzmenko, saldırıda kullanılan silahı vakum bombası olarak nitelendirdi. Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki Rusya'nın vakum bombası kullanıp kullanmadığına dair "Buna dair bir onayım yok. Raporları gördük. Bu doğru olsaydı, potansiyel olarak bir savaş suçu olurdu'' ifadelerini kullandı. Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü kıdemli analisti Dr Marcus Hellyer, ''Ukraynalıların bazı şehirlerde yığıldığı açık. Bu devam ettikçe Ruslar, kentsel alanlarda termobarik silahlar da dahil olmak üzere sahip oldukları her türlü silahı kullanmaya giderek daha fazla başvuracaklar'' dedi.

CENEVRE SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Rusya'nın Ukrayna'da Vakum Bombası kullandı iddiası akıllara ''Cenevre Protokolü nedir?'' sorusunu getirdi. Cenevre Sözleşmesi, biyolojik ve kimyasal silahların kullanımını yasaklayan antlaşmadır. Protokol 17 Haziran 1925'te Cenevre'de imzalandı ve 8 Şubat 1928'de yürürlüğe girdi.

Boğucu, Zehirleyici ve Benzer Gazların ve Bakteriyolojik Araçların Savaşta Kullanımının Yasaklanmasına İlişkin Protokol olarak bilinen anlaşma kimyasal ve biyolojik silahların kullanımını yasaklarken üretimi, depolanması ya da transferi hakkında detay içermiyor.

VAKUM BOMBASI ETKİLERİ NELERDİR?

Vakum bombası, yakıt hava patlayıcısı ve termobarik silah olarak bilinir. Vakum bombası geleneksel bir patlayıcıdan daha uzun sürebilir ve insan vücutlarını buharlaştırabilir. Vakum bombası, nükleer olmayan ancak öldürme gücü en yüksek olan bombalardan biri olarak biliniyor. Hellyer ''Etkileri oldukça korkunç olabilse de, bir boşluk yaratma ve savunucuların ciğerlerindeki havayı emme etkisi nedeniyle yasadışı değiller” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...