Tgrt Haber
19 Mart 2022 14:25 - Güncelleme : 19 Mart 2022 16:27

Göç eden milyonlarca Ukraynalıdan yüz binlercesi dönüyor

Rusya’nın Ukrayna işgalinden dolayı milyonlarca Ukraynalı canını kurtarmak için komşu ülkelere göç etti. Rakamlar 3 milyonun üzerinde. Şimdi ise yüz binlerce Ukraynalı Rus işgaline karşı direnmek ve ülkelerini kurtarmak için geri dönüyor. Yüz binlerce sığınmacı Polonya sınırında…

“Neden burada bir hiç gibi yaşayayım?"  diyen kasiyer Yulia Boychenko, çocuklarıyla Polonya’dan ayrıldı.
“Neden burada bir hiç gibi yaşayayım?" diyen kasiyer Yulia Boychenko, çocuklarıyla Polonya’dan ayrıldı.

Yaklaşık bir ay önce Rusya’nın Ukrayna’yı işgali milyonlarca Ukraynalının göç etmesine neden oldu. Komşu ülkelere 3 milyonun üzerinde Ukraynalı sığındı. Çoğunluğu sırtlarında bir çanta ile ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Bu süreçte ülke o denli Rus şiddetine maruz kaldı, öyle acılara şahit olundu ki gidenler hatta kaçanlar bile geri dönmek zorunda hissetti. Yüzbinlerce Ukraynalı, ülkelerini korumak ve mücadele etmek için adeta Polonya sınırına çıkartma yaptı.

“UKRAYNA’NIN BİZLERE İHTİYACI VAR”

Ülkesine geri dönen doktor Oleh Trehuba, geri dönme nedenini şöyle anlattı: “Rus işgali başladığında ailemle birlikte Dominik Cumhuriyeti'ndeydim. Hemşire olan eşim Iryna ve üç çocuğumla ülkeden kaçan Ukraynalıları tedavi etmek için iki hafta boyunca Avusturya, Almanya ve Polonya sınırında dolaştım. Ülkemize dönmeden önce sınırdaki vatandaşlarımızın sağlığıyla ilgilendik. Yaşanan bu insanlık dramını hiçbir zaman unutmayacağım. Kadınların gözlerindeki korku ve çocukların gözyaşları gözümün önünden hiç gitmiyor. Ancak şimdi geri dönme zamanı. Pes edip kaçmak istemiyoruz. Ukrayna'da kalmaya karar verdik ve döndük. Bir doktor olarak ülkemde bana ihtiyaç var.”

“KORKMUYORUM”

52 yaşında bir öğretmen Vira Lapchuk, Rusya ülkeye girmeden önce Polonya’da yaşayan oğlunun ısrarlarına dayanamayarak ülkesini terk etmek zorunda kaldığını söyledi. Bir hafta sonra geri dönmesi gerektiğini düşünen Lapchuk, geçtiğimiz cumartesi gecesi Ukrayna’ya geri döndü. Lapchuk: “Polonya'da kaldığım sürece boyunca her gün gözyaşı döktüm. Ama artık korkmuyorum. Öğrencilerimle birlikte eski günlere döneceğimize inanıyorum. Başka ülkede yapamıyorum. Biz Ukrayna'ya aitiz. Evimiz burası” ifadelerini kullandı.

ARKADAŞLARI ÖLDÜKTEN SONRA DÖNDÜ

Polonya'dan Ukrayna'ya giriş yapmak için bekleyen 35 yaşındaki Oleksii Zvieriev, ailesinin ısrarı ile Polonya’da kaldığını söyledi. Özellikle annesinin geri dönmemesi için her gün arayıp ikna etmeye çalıştığını belirten Zvieriev, “Savaşa katılan iki çocukluk arkadaşının Mariupol’deki çatışmalarda öldürüldüğü haberini aldım. Mariupol şu an dümdüz edilmiş, apartmanlar, AVM’ler yıkılmış. Adeta İkinci Dünya Savaşı’nı andırıyor” dedi.

Göç eden milyonlarca Ukraynalıdan yüz binlercesi dönüyor

"SAVAŞMAK İÇİN DÖNÜYORUM"

Polonya’daki şantiyelerde altı ay çalışan 28 yaşındaki Denis de Ukrayna’ya dönenlerden biri. Ukrayna bayrağı şeklindeki rozetini yanında taşıyan Denis, geri dönme kararıyla ilgili “Polonya’da tek başımayım, burada kimseyi tanımıyorum. Neden burada kalayım ki? Vatanıma dönmem en doğrusu. Orduya katılmak, savaşmak için geri dönüyorum. Kazanacağız!” ifadelerini kullandı.

"NEDEN BİR HİÇ GİBİ YAŞAYAŞIM?"

“Neden burada bir hiç gibi yaşayıp yerlerde yatalım?” diyen kasiyer Yulia Boychenko, geri dönen çoğu Ukraynalı gibi iki çocuğuyla birlikte Odessa'ya gitmek için Polonya’dan ayrıldı.

Annesine bakmak için Odessa’ya geri dönen Elena Strushkina ise “Annemin bana ihtiyacı var. Daha fazla yalnız kalamazdı, üstelik şehirde her geçen gün hareketlilik artıyor. Artık ülkemdeyim, bir daha gitmeyi düşünmüyorum” dedi.

Göç eden milyonlarca Ukraynalıdan yüz binlercesi dönüyor

ZELENSKİ CESARETLENDİRDİ

Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada yaklaşık 200 bin Ukraynalının ülkeye geri döndüğünü ifade etti. İşgalin ilk günlerde özel uçaklarla ülkeyi terk eden milletvekilleri ve iş insanlarına Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski "Kalanlar bizimle olanlardır ve bizdendir. Fazlalıklar gider, Ukrayna vatandaşları kalır" ifadelerini kullanmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...