Tgrt Haber

Tuvalet molası 88 bin hektarlık alanı küle çevirdi! Ses kayıtları gün yüzüne çıkardı

15 Kasım 2022 16:23 - Güncelleme : 15 Kasım 2022 16:40
Tuvalet molası 88 bin hektarlık alanı küle çevirdi! Ses kayıtları gün yüzüne çıkardı
avustralya,yangın

Avustralya'da iki sene önce çıkan orman yangının davası görülmeye başladı. 88 bin hektarın kül olmasının nedeni 'tuvalet molası' çıktı. 

Avustralya'da iki sene önce ordu helikopterinin çıkardığı orman yangınıyla ilgili dava başladı. Adı açıklanmayan komutanın ifadesi ve ses kayıtları gerçekleri gün yüzüne çıkardı. Avustralya Başkent Bölgesi'nde görülen duruşmada helikopterin, askerlerin tuvalet ihtiyacını gidermesi için yere indiği belirlendi.

ANGEL21 adlı helikopter, başkent Canberra'daki yangına müdahale eden itfaiye ekiplerinin helikopter pisti olarak kullanabileceği alanları araştırmak amacıyla 27 Ocak 2020'de keşfe çıktı. Fakat helikopterin arama için kullanılan ışığı, Orroral Vadisi'nde ayrı bir yangının başlamasına neden oldu. Davada, helikopter ekibinin Avustralya Başkent Bölgesi Acil Servis Ajansı'nı çıkan yangınla uyarana kadar 45 dakikaya dikkat çekiliyor.

BİNBAŞINDAN İTİRAF GELDİ

Avustralya Başkent Bölgesi sorgu hakimliğinde görülen duruşmada, helikopterdeki konuşmaların bir kaydı dinletildi. Kayıtta, ekipten sorumlu binbaşının tuvalet ihtiyacı için yere inip inemeyeceklerini sorduğu duyuldu. Helikopter bunun ardından keşif planının bir parçası olmayan bölgede yere iniyor. Binbaşı, inişten önce arama ışıklarını kapatmadığını itiraf etti. Mahkemede bu ışığın 550 santigrat derece kadar sıcak olabileceği vurgulandı. Ancak adı açıklanmayan binbaşı ışığın bu kadar sıcak olabileceğini bilmediğini iddia etti.

''YANGIN ÇIKARDIK, IŞIĞI KAPATIN''

Kayıt, bir başka askerin "Gelin, yukarı çıkın. Yangın çıkardık. Işıldağı kapatın" ifadeleriyle devam ediyor. Helikopter daha sonra havalimanına doğru yola çıkıyor. Sorgu hakimi yardımcısı Kylie Nomchong, helikopter ekibiyle hava trafik kontrolünün bu esnada 17 dakika boyunca iletişimde olduğunu ancak hava aracındaki hiç kimsenin yangını bildirmediğini vurguladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...