Tgrt Haber
20 May 2022 06:36 - Güncelleme : 20 May 2022 06:41

Türkiye’den Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği için iki ayrı yol haritası

NATO’ya girmek için geçtiğimiz günlerde resmi başvuruda bulunan Finlandiya ve İsveç’e yönelik Türkiye’nin iki ayrı yol haritası izlenebileceği ifade edildi. Terörle iç içe geçmiş olan İsveç’e yönelik olumsuz bakış açısını koruyan Türkiye, Finlandiya’ya ise daha ılımlı bir bakış açısı ortaya koyuyor.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Türkiye’den Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği için iki ayrı yol haritası
türkiye,finlandiya,isveç,nato

Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırıları sonrasında İskandinav ülkelerinde büyük korku yaşanıyor. Olası saldırı veya tehditlere karşı kendilerini güvence altına almak isteyen İsveç ve Finlandiya geçtiğimiz günlerde yaptığı resmi başvuru ile NATO’ya üye olmak için harekete geçti. Ancak iki ülkenin de terör örgütleri PKK/YPG ve FETÖ’ye olan açık destekleri NATO üyelikleri sürecinde Türkiye’nin veto restiyle karşılaştı.

ANKARA 2 YOL HARİTASI BELİRLEDİ

İki ülke Türkiye’ye yönelik ılımlı mesajlar verse de Ankara net bir şekilde terörle aralarına mesafe konması gerektiğini defalarca kez dile getirdi. Ankara bu süreçte iki ülke için ayrı ayrı yol haritası belirledi. Türkiye’nin, terörle iç içe geçmiş olan İsveç’e yönelik olumsuz bakış açısını koruduğuna işaret eden güvenlik kaynakları, Finlandiya’ya ise daha ılımlı bir bakış açısının olduğuna dikkat çekiyor.

TÜRKİYE KATILIM SÜRECİNE BLOK KOYDU

Finlandiya ve İsveç’in NATO daimi temsilcilerinin, ülkelerinin üyelik başvurularını NATO’ya iletmesinin ardından büyükelçiler nezdinde görüşmeler gerçekleştirildi. Uluslararası ajanslara göre, Türkiye bu görüşmelerde iki ülkenin üyeliğinin başlamasıyla ilgili katılım sürecine blok koydu. Öte yandan, Türkiye’nin, Finlandiya ve İsveç’e karşı veto tutumunu öven bir açıklama yapan Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic’den de iki ülkeye veto sinyali geldi. Türkiye’nin itirazlarına destek veren Milanovic, aynı adımı atabileceğini belirterek uluslararası toplumun dikkatini Bosna Hersek’teki Hırvatların yaşadığı sorunlara çekmeyi amaçladığını söyledi. Milanovic “Türkiye ulusal çıkarlar için nasıl savaşılacağını gösteriyor. İstediğini elde etmeden tavrını değiştirmez” dedi. Milanoviç’in ayrıca, “Bosna’daki Hırvatlar benim için Rusya- Finlandiya sınırından daha önemli bir konu” dediği de aktarıldı.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Selim Türker 20 Mayıs 2022 09:13

Osmanlı'dan bu yana bizi hep kandırdılar..yine kaldıracak ve iki ülke için onay alacaklar...yani kaybeden biz olacağız... Rusya ilede aramız açılacak...biz savaşa girsek bile NATO bize yardım etmez etmeyecek....Bu millette sorsan onay vermez...ama hükümet korkudan onay verecek..bakın görün...aynı rahip olayı gibi.......

Sonraki Haber Yükleniyor...