Tgrt Haber
10 Temmuz 2022 08:30 - Güncelleme : 10 Temmuz 2022 11:04

Türkiye karşıtı lobi harekete geçti, Biden’a çok sert F-16 mektubu yazdı: Türkiye’ye vermeyin, Erdoğan’a ödül olur

Türkiye’ye F-16 satışına yeşil ışık yakan ABD Başkanı Joe Biden’ın olumlu açıklamaları ülkede yankı uyandırdı. Son dönemde iyice tartışma konusu olan Türkiye’ye F-16 satışı Türk karşıtı lobiyi harekete geçirtti. Aralarında Gülen’in iadesine karşı çıkan milletvekili Frank Palone’un da olduğu 35 milletvekili Biden’a gönderdikleri mektupla ‘F-16 satışını durdur’ çağrısı yaptı.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Yeni Şafak
Türkiye karşıtı lobi harekete geçti, Biden’a çok sert F-16 mektubu yazdı: Türkiye’ye vermeyin, Erdoğan’a ödül olur
abd,f16,türkiye,biden

ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışını engellemek için Türk karşıtı lobi harekete geçti. Daha önce FETÖ elebaşı Gülen’in iadesine mani olmak için eski başkan Donald Trump’a baskı altında tutmaya çalışan Frank Palone’un çektiği, ABD Kongresi’nden 35 vekil, Başkan Joe Biden’a mektup gönderdi.  Mektupta “F-16 satışını durdurma” çağrısında bulunulurken skandal sözlere de yer verildi.

PALLONE’DEN HADSİZ SÖZLER

Pallone, farklı kanatlardan 35 Kongre üyesinin imzaladığı mektubu yayınlayarak, Biden’a gönderilen detaylarını kamuoyuna duyurdu. Twitter üzerinden mektubu paylaşan ve “Erdoğan’ın istikrarsızlaştıran hamlelerini ve uluslararası yasaları ihlal etmesini durduracak adımlar atmadan Türkiye ordusuna destek vermemeliyiz” dedi.

https://twitter.com/FrankPallone/status/1545522197011353604

ERDOĞAN’I HEDEF ALDI

Biden’a gönderilen mektupta, “Planlanan bu satışa itiraz ediyoruz çünkü bu satış, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ve NATO müttefiklerindeki taahhütlerine ve hem ülkesinde hem de yurt dışındaki insan hakları ihlallerine ödül vermek anlamına gelir” denildi.

NATO SÜRECİNİ HATIRLATTI

Mektupta, “ABD’nin gelişmiş savaş uçaklarını Türkiye’ye satmak, Erdoğan’ı bir anda iyi bir müttefike çevirmeyecek. Bu silahların bölgede ölüm ve yıkıma sebebiyet olması daha olası. 30 Haziran’da NATO Zirvesi’nde yaptığınız yorumlar ve F-16 ve mekanik geliştirme ürünleri satmaya yönelik açıklamanız bizi derinden etkiledi” ifadesi kullanıldı.

Biden’a gönderilen mektubun bir bölümünde ise, “Erdoğan düzenli olarak kişisel çıkarı için bölücü taktikler kullanarak müttefiklerinin iyiliğini geri plana atıyor. Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliği sürecinde talepleri NATO’nun son yıllarda en büyük krizi olan Rusya’nın Ukrayna işgaline karşı stratejik duruşu için çok az bir şey yaptığını gösteriyor” ifadesi yer aldı.

Mektupta, ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışını engellemek için ABD’li siyasetçilerin yoğun bir mesai harcamaya hazır oldukları da vurgulandı.

FETÖ'NÜN İADESİNE ENGEL OLMUŞTU

Türkiye’nin, Irak ve Suriye’de terörle mücadele operasyonlarına “insan haklarına aykırı” iftirasında bulunan vekiller, Yunanistan’ın son dönemdeki hukuksuz tavrına ve provokatif çıkışlarına da destek verdi. ABD’nin, Erdoğan hükümetini, F-16 anlaşması ile desteklememesi gerektiğini vurgulayan Türkiye karşıtı lobi üyeleri, Türk ordusunun güçlenmesine mani olunması çağrısında bulundu. Mektubu yazan vekillerin öncülüğünü yapan Palone, 2018 yılında FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi ilgili yürütülen diplomasiyi baltalamak ve Trump yönetimine baskı kurmak amacıyla kampanya yürütmüştü. Trump’a yazılan mektupta, “Sürgündeki din adamı Gülen’in iadesini durdurun” çağrısında bulunan Palone öncülüğündeki FETÖ destekli vekiller, terörist başının iadesinin “sorumsuzluk” olacağını belirtmişti. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye’nin FETÖ ile mücadelesine ilişkin “hukuksuz” ifadeleri kullanılan mektupta imzacılar, Trump’a bu süreci sonlandırması çağrısında bulunmuştu.

FETÖ'CÜ KANTER İLE FOTOĞRAFLARI VAR

Yine F-16 satışına karşı çıkan mektubu imzalayanlar arasında bulunan Tony Cárdenas, ABD’deki Ermeni lobileri ile birlikte Karabağ savaşında, asılsız suçlamalarla Türkiye’yi hedef alan kampanyalar yürütmüştü. İmzacılar arasında bulunan Yunan lobisinden Gus Bilirakis, Gülen’in manevi oğlum dediği FETÖ’cü Enes Kanter’le foto paylaşmış ve “Mecliste sesinin duyulmasını sağlayacağım” demişti. ABD’de, Ülkü Ocakları’nı hedef alan kampanyayı yöneten ve Kanter’le Zoom üzerinden görüşmeleri ortaya çıkan Dina Titus da, skandal F-16 mektubunun imzacıları arasında.

Türkiye karşıtı lobi harekete geçti, Biden’a çok sert F-16 mektubu yazdı: Türkiye’ye vermeyin, Erdoğan’a ödül olur

BIDEN NE DEMİŞTİ?

Geçen haftalarda İspanya’nın başkenti Madrid’de gerçekleşen NATO Liderler Zirvesi’nde ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye’ye F-16 satılabileceğinin sinyalini vermişti.
İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik süreci konusunda Türkiye’nin taleplerinin ana gündem maddesi olduğu zirvede Biden, “Hatırlayacağınız üzere aralık ayında onlara (Türkiye'ye) F-16 jetlerini satmamız gerektiğini söylemiştim. Ve bu jetleri modernize etmeliyiz. Bunun tersi çıkarımıza olmaz. Aralık ayından bu yana bu konu hakkındaki görüşümü değiştirmedim” demişti.

Kaynak: Yeni Şafak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...