Tgrt Haber
11 Şubat 2024 10:16 - Güncelleme : 11 Şubat 2024 10:20

Türkiye F-16'lara bir adım daha yaklaştı! Kongre'nin itiraz süresi doldu

ABD'de Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin Kongre'ye verilen itiraz süresi doldu. Yasal inceleme sürecinde, satışa engel olabilecek herhangi bir itirazda bulunulmadı. 

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
Türkiye F-16'lara bir adım daha yaklaştı! Kongre'nin itiraz süresi doldu
abd,türkiye,f-16

ABD yönetiminin 26 Ocak'ta Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin Kongreye gönderdiği resmi bildirimin ardından yasal olarak belirlenen 15 günlük inceleme süreci son buldu. Kongre'den Türkiye'ye F-16 satışına dair herhangi bir itiraz gelmedi. Yalnızca Cumhuriyetçi Kentucky Senatörü Rand Paul, Senato'ya bir dilekçe sundu fakat destek alamadı.

Paul'ün sunduğu tasarı Senato Dış İlişkiler Komitesine aktarıldı, burada tasarıya ilişkin herhangi bir işlem yapılmadı. Böylece ABD yönetiminin resmi bildiriminin ardından Kongredeki 15 günlük süre dün gece ABD saatiyle sona erdi ve ABD Silah İhracat Kontrol Yasası (AECA) uyarınca satışa ilişkin sürecin ilgili kurumlar arasında başlamasının önünde engel kalmadı.

Söz konusu süre, AECA yasasına göre, NATO üyesi ülkeler için 15 gün, NATO üyesi olmayan ülkeler içinse 30 gün olarak belirtiliyor.

Türkiye F-16'lara bir adım daha yaklaştı! Kongre'nin itiraz süresi doldu - 1. Resim

SENATÖR PAUL'ÜN KABUL GÖRMEYEN İTİRAZI

Satışın engellenmesi için tek itiraz Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul'dan gelmişti. Paul, Senato Dış İlişkiler Komisyonu'na bir karar tasarısı sunmuştu. Fakat Paul'un bu itirazı, Türkiye'ye F-16 satışının engel oluşturması için önemli bir durum olarak görülmemişti.

Türkiye F-16'lara bir adım daha yaklaştı! Kongre'nin itiraz süresi doldu - 2. Resim

Öte yandan Türkiye, ABD'den 40 adet yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve envanterindeki 79 uçak için ise modernizasyon kiti talep etmişti. Geçen yıl bazı Kongre üyelerinin F-16'ların satılmasını şarta bağlayan ek maddeleri ABD Savunma Bakanlığı Bütçe tasarısından çıkarılmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...