Tgrt Haber
24 Nisan 2024 16:38 - Güncelleme : 24 Nisan 2024 16:49

Türk döneri Avrupa Birliği'nden tescil alacak! Hazırlıklar başladı

Türk döneri, Avrupa Birliği (AB) tarafından tescillenecek. Türkiye'nin başvurusu AB'nin resmi gazetesinde yayımlandı. 

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
Türk döneri Avrupa Birliği'nden tescil alacak! Hazırlıklar başladı

Türkiye, Türk dönerinin 'geleneksel ürün adı' altında tescillenmesi için başvuruda bulundu. Türkiye'nin talebi, Avrupa Birliği tarafından AB Resmiz Gazetesi'nde yayımlandı. 

3 aylık itiraz süresinin dolmasının ardından Türk döneri tescil edilecek ve Türkiye'den AB'de tescillenen ilk geleneksel ürün adı olacak.

Türk dönerinin 1800'lü yılların başından itibaren İstanbul'dan Osmanlı coğrafyasının çeşitli şehirlerine yayıldığı, lokantalarda ve hanlarda pişirilip satıldığı belirtilen ilanda, Takiyüddin el yazmalarında dönerin dikey pişirilmesinin 1546 yılına kadar gittiği bilgisi verildi. 

TÜRK DÖNERİ ALMANYA VE DİĞER AVRUPA ÜLKELERİNE YAYILDI

İlanda, dönerin 1962'den 1979'a kadar yoğun bir şekilde devam eden Türklerin Avrupa'ya ve özellikle Almanya'ya göçünün kültürel simgesi haline geldiği, dönerin adı ve üretim süreci değişmeden Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine yayıldığı belirtildi. 

Türk döneri Avrupa Birliği'nden tescil alacak! Hazırlıklar başladı - 1. Resim

DÖNERİN İSMİ PİŞİRME TEKNİĞİNDEN GELİYOR

Dönerin Avrupa'da en popüler sokak yemeklerinden biri haline geldiğine işaret edilen ilanda, döner tabirinin dönmek kelimesinden türediği ve yemeğin adının geleneksel pişirme tekniğiyle ilgili olduğu kaydedildi. 

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...