Tgrt Haber
15 Ağustos 2021 16:50

Taliban sözcüsünden ilk açıklama: Barışçıl bir iktidar geçişi istiyoruz

Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesinin ardından Taliban sözcüsü Süheyl Şahin, açıklamalarda bulundu.

Taliban sözcüsünden ilk açıklama: Barışçıl bir iktidar geçişi istiyoruz
taliban,afganistan

Amerika ordusunun mayıs ayında Afganistan'ın çekilmeye başlamasıyla Taliban, ülkedeki vilayetleri ele geçirmeye başladı. Son olarak ise Afganistan'ın başkenti Kabil'i ele geçirdi. Eski Afganistan İçişleri Bakanı Ali Ahmed Celali'nin Taliban liderliğindeki geçiş hükümetine başkanlık edeceği açıklandı. Taliban sözcüsü Süheyl Şahin, BBC'ye yaptığı açıklamada, Afganistan'da barışçıl bir iktidar geçişi beklediklerini bildirdi.

''KADIN HAKLARINA SAYGI DUYACAĞIZ''

Sözcü Şahin, Taliban'ın kadınlar ve kızlar hakkındaki politikasının ne olacağı yönündeki soruya ilişkin, "Kadın haklarına saygı duyacağız. Politika, kadınların eğitime ve işe erişebilmesidir. Başörtüsüne dikkat edecekler, o kadar. Burka tek başörtüsü değil, başka seçenekler de var." açıklamasında bulundu.

Şahin, kadınların evden tek başına çıkmalarına da izin verileceğini sözlerine ekledi.

Taliban sözcüsünden ilk açıklama: Barışçıl bir iktidar geçişi istiyoruz

''BARIŞÇIL BİR İKTİDAR GEÇİŞİ İSTİYORUZ''

Taliban Sözcüsü, özellikle Kabil'de halka mallarının ve canlarının güvende olduğunu garanti ettiklerini belirterek, "Barışçıl bir iktidar geçişi bekliyoruz. Şehir ve güç, Afganistan İslam Emirliği'ne verilmeli, daha sonra gelecekte tüm Afganların katılımının olacağı kapsayıcı bir Afgan İslami hükümetine sahip olacağız." şeklinde konuştu.

"Afganistan halkı, Taliban yasalarına göre yaşamayı beklemeli mi?" sorusu üzerine Şahin, "Elbette. Tüm Afganların olacağı kapsayıcı bir İslami hükümet istiyoruz. Afganistan halkının talebi bu." ifadelerini kullandı.

''ÖZGÜR MEDYA ÇOK ÖNEMLİ''

Şahin, ülkede basının durumuna ilişkin yaptığı açıklamada, "özgür medyanın olacağını" belirterek, "İslami bir hükümette herkesi eleştirebilecek özgür bir medyanın olması çok önemli. Ancak karakter suikastinden kaçınmaları gerekir." dedi.

Afganistan'ı terk eden Afgan halkına ilişkin de Şahin, "Kimse ülkeyi terk etmemeli. Tüm yeteneklere ve kapasiteye ihtiyacımız var, hepimizin ülkede kalması ve katılması gerekiyor." diye konuştu.

AFGANİSTAN HÜKÜMETİ İLE TALİBAN KATAR'DA GÖRÜŞECEK

Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah'ın da aralarında bulunduğu Afgan hükümetinden oluşan bir heyetin Katar’ın başkenti Doha’da Taliban liderleriyle bir araya geleceği öğrenildi. Görüşmede Afgan temsilciler ve Taliban liderlerinin güç değişimi sürecini değerlendirmesi bekleniyor.
Öte yandan, yerel kaynaklar tarafından yapılan açıklamaya göre Doha’daki görüşmelere ABD’li yetkililer de katılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...