Tgrt Haber
17 Ağustos 2021 18:12

Son dakika! Taliban sözcüsü: Kaos istemiyoruz, kimseye saldırmayacağız, sözümüzü tutacağız

Son dakika haberi: Afganistan'a kontrolü ele geçiren Taliban'ın sözcüsü Zebihullah Mücahid ilk kez basın toplantısı düzenledi. 20 yıllık işgale son verdiklerini ve ülkede çatışmanın önüne geçmek için genel af çıkardıklarını belirten Sözcü, “Güçlü bir İslami hükümet kurmak için görüşmelerimiz sürüyor. Kimseye saldırmayacağız, sözümüzü tutacağız. İntikam gütmeyeceğiz” dedi.

Son dakika! Taliban sözcüsü: Kaos istemiyoruz, kimseye saldırmayacağız, sözümüzü tutacağız
Son dakika,Taliban,afganistan,kabil

Afganistan'da ABD ve NATO birliklerinin çekilmesine paralel olarak 10 gün içinde yönetimi tümüyle ele geçiren Taliban, ilk kez basın toplantısı düzenledi. Kabil'de eski hükümetin kullandığı medya merkezinde kameraların karşısına geçen Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, ılımlı mesajlar vermeye çalıştı. Ülkede İslami bir yönetim kurulacağını ileri süren Mücahid, Mücahid, "İşgalcileri ülkemizden kovduk. Savaş bitti, şimdi barış zamanı. Afganistan’da örnek olacak bir İslami siyaset sistemi teşkil edeceğiz. Kabil’de kaos istemiyoruz. Diplomatik temsilcilikler korumamız altında olacak. Başka ülkeleri tehdit etmeyeceğiz" dedi.

'KİMSEYE ZARAR VERİLMEYECEK'

Mücahid şöyle konuştu:

"İslam Emirliği kimseye kin beslemiyor. Hiçbir iç veya dış düşman istemiyoruz. Afganistan'ın artık bir savaş alanı olmamasını sağlamak istiyoruz. Bize karşı savaşan herkesi affettik. Düşmanlıklar son bulmalı. ABD veya uluslararası toplumdan kimseye zarar verilmeyecek."

"Verdiğimiz sözleri tutacağız. Afganistan toprakları, başka ülkeleri tehdit etmek için kullanılmayacak. Bağımsız hareket edebilecek olan medya ile temasta olacağız." 

"BİZE KARŞI DURAN HERKESİ AFFETTİK, İNTİKAM GÜTMEYECEĞİZ"

"Bugün itibariyle Afganistan'da bize karşı duran herkese düşmanlığımızın sona erdiğini duyuruyoruz" ifadelerini kullanan Sözcü, Kabil'deki güvenliğin günden güne iyiye gideceğini, tüm Avrupalı ve diğer misyonların güvenliğinin 24 saat kendi güçlerinin sorumluluğunda olacağını yineledi.

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid, Afganistan topraklarının hiçbir ülkeye yönelik saldırı amaçlı kullanılmayacağını belirterek, "Daha önceden kimin nereye çalıştığının bir önemi yok. İntikam amacı gütmeyeceğiz ve kimsenin evine girilmeyecek. Size bu konuda güvence veriyorum. "Bizim ile savaşmış karşımızda olmuş A'dan z'ye kimseden intikam almayacağız. Bu savaştan biz de zarar gördük. Afganistan'ın güvenliğini ve huzurunu istiyoruz" dedi.

"Kabil'de kaos istemiyoruz" ifadelerini kullanan Mücahid, "Planımız, geçiş sürecinin yumuşak bir şekilde tamamlanması için Kabil'in dışında durmaktı. Fakat ne yazık ki önceki hükümet o kadar beceriksizdi ki, güvenlik güçleri güvenliği sağlamak için hiçbir şey yapamadı. Bizim bir şey yapmamız gerekiyordu. Halkın güvenliğini sağlamak için Kabil'e girmemiz gerekiyordu" diye konuştu.

'KADINLARIMIZIN DA HAKLARI VAR'

Mücahid, kadın hakları konusunda ise "İslam Emirliği kadınların haklarına İslami yönetim çerçevesinde bağlıdır. Bizin kadınlarımız Müslümandır. Onlar da İslami yönetim çerçevesinde yaşamaktan mutlu olacaklardır. Kadınlarımızın hakları var ve bu haklardan faydalanabilecekler. Eğitim, sağlık ve diğer alanlara katılmaya hakları var" ifadelerini kullandı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...